IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

To je superračunalnik MareNostrum 6

sta, 22.12.2023 15:10:06

Barcelona je postala prizorišče tehnološkega napredka s predstavitvijo MareNostrum 5, enega najzmogljivejših superračunalnikov na svetu.

Delite na:
To je superračunalnik MareNostrum 6
Z računalniško močjo 314 petaflopov je MareNostrum 5 eden najzmogljivejših superračunalnikov na svetu, namenjen naprednim medicinskim raziskavam in okoljskim študijam. Profimedia

Ta inovativni sistem, ki se ponaša z računalniško močjo 314 petaflopov, predstavlja pomemben prispevek v sklopu evropskega superračunalniškega podjetja EuroHPC.

Izvršna podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager je poudarila, da MareNostrum 5 združuje digitalni in zeleni prehod, saj ga bo v celoti poganjala trajnostna energija. Njegov poudarek bo na podpiranju evropskih medicinskih raziskav, vključno z razvojem zdravil in cepiv ter izvajanjem simulacij širjenja virusov. Poleg tega bo na voljo za tradicionalne superračunalniške aplikacije, kot so podnebne raziskave in inženirstvo.

Ta vrhunski superračunalnik, ki ga poganja trajnostna energija, združuje zeleno tehnologijo in napre
Ta vrhunski superračunalnik, ki ga poganja trajnostna energija, združuje zeleno tehnologijo in napredno računalništvo, in bo na voljo evropskim znanstvenikom in podjetjem od leta 2024.
Profimedia

MareNostrum 5 bo dostopen tudi evropskim zagonskim podjetjem na področju umetne inteligence, za učenje njihovih modelov, s čimer se krepi evropski tehnološki ekosistem. Superračunalnik bo od marca 2024 na voljo širokemu krogu uporabnikov iz znanosti in industrije.

Skupna naložba za MareNostrum 5 znaša več kot 151 milijonov evrov, financirana polovično iz EU sredstev in polovično iz mednarodnega konzorcija. Ta sistem predstavlja ključen korak naprej v evropski superračunalniški moči in bo imel pomembno vlogo na področjih zdravstva in okoljskih raziskav.