IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Dosmrtna kazen za najstniškega hekerja igre GTA VI

kš, 22.12.2023 14:44:01

V Londonu je bil 18-letni heker Arion Kurtaj, znan pod vzdevkom Lapsus$, obsojen na dosmrtno zaporno kazen, ki pa jo bo prestajal v varovani bolnišnici.

Delite na:
Dosmrtna kazen za najstniškega hekerja igre GTA VI
Najstnik bo končal do konca življenja v psihiatrični bolnišnici IG

Sodnik je poudaril, da Kurtaj predstavlja resno nevarnost za javnost, saj izkazuje vztrajno namero nadaljevati s kibernetskimi zločini.

Kurtaj je bil v središču pozornosti po izvedbi več kibernetskih napadov, med drugim na razvijalca igre GTA VI, Rockstar Games, ter na podjetji Uber in Nvidia. Njegova vloga je bila ključna pri uhajanju posnetkov igre Grand Theft Auto VI, zaradi česar je bil aretiran in priveden pred sodišče.

Po poročanju BBC, je bila Kurtajeva obravnava v Londonu posebej zapletena, saj trpi za avtizmom in je bil ocenjen kot nesposoben za sojenje. Kljub temu je porota ugotovila, da je dejanja res izvršil, vprašanje kriminalnega namena pa ni bilo predmet sojenja.

GTA 6
Mladenič je objavil videe igre še preden je igra uradno izšla.
Rocket Games

Med obravnavo je sodišče izvedelo o Kurtajevi nasilni naravi v priporu, kjer je večkrat povzročil poškodbe ali materialno škodo. Ocena duševnega zdravja je razkrila njegovo stalno nagnjenje k izvajanju kibernetskih zločinov. Zato bo Kurtaj v bolnišničnem zaporu ostal do konca življenja, razen če zdravniki ugotovijo, da ni več nevaren.

Kurtaj je bil zadnjič aretiran po tem, ko je septembra lani, med bivanjem v hotelu pod policijsko zaščito, objavil 90 videoposnetkov igranja igre GTA VI. Uporabil je Amazon Fire Stick, novo kupljeni pametni telefon, tipkovnico in miško za napad na Rockstar Games.

Drugi najstnik, vpleten v skupino Lapsus$, je bil obsojen na 18-mesečno skupnostno kazen in mu je bila izrečena prepoved uporabe virtualnih zasebnih omrežij.

V zvezi s tem primerom je Rockstar Games izjavil, da je zaradi napadov porabil pet milijonov dolarjev za odpravo posledic. Kljub temu, da je uradni napovednik za GTA VI, objavljen v začetku tega meseca, zbral več sto milijonov ogledov, sodnik ni upošteval obrambnega argumenta o uspehu napovednika, poudarjajoč, da so Kurtajeva dejanja povzročila resnično škodo pravim podjetjem in ljudem.