sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Za dober zvok, je potrebno odšteti malo več

Ivan Valtl, 26.08.2023 21:12:24

Sony je s svojimi slušalkami v zadnjih letih postavil visoke standarde, predvsem v zvoku in funkciji za odpravljanje šumov (ANC). Nove 1000XM5 slušalke nadaljujejo to tradicijo, a prinašajo še več: boljše udobje in izboljšano kakovost mikrofonov. Kljub tem izboljšavam pa je cena za model 1000XM5 postavljena na visokih 320 EUR, kar je več kot pri večini konkurentov.

Delite na:
Za dober zvok, je potrebno odšteti malo več
Recenzija Sony WF-1000XM5 Ivan Valtl

Oblika in udobje

Oblika in udobje sta dva kriterija, kjer Sonyjeve WF-1000XM5 resnično zasijejo. Slušalke so za 25 % bolj kompaktne in 20 % lažje od prejšnje generacije, M4, kar se pozitivno odraža v udobju. M5 modeli so tanjši in z mehkejšimi linijami, kar povečuje njihovo prileganje ušesu.

sony-wf-1000xm5, recenzija
Recenzija Sony WF-1000XM5
Ivan Valtl

Polnilno ohišje ostaja kompaktno, idealno za shranjevanje v žepu, in vključuje ponovno uvedeni gumb za Bluetooth povezavo. Na sprednji strani je večbarvna LED-lučka, ki signalizira stanje baterije.

sony-wf-1000xm5, recenzija
Recenzija Sony WF-1000XM5
Ivan Valtl

Ko gre za obdelavo materialov, je ohišje matirano, medtem ko so slušalke kombinacija mat in sijajnih površin. Sijajni zaključek lahko slušalke naredi nekoliko spolzke, vendar to ne vpliva bistveno na celotno izkušnjo. Kot bonus, WF-1000XM5 pridejo z vodoodpornostjo, potrjeno z IPX4 certifikatom.

sony-wf-1000xm5, recenzija
Recenzija Sony WF-1000XM5
Ivan Valtl

Nekaj tehničnih značilnosti

Sony je pri svoji najnovejši seriji slušalk poudaril trditev "za glasbo", kar odseva njihovo dolgoletno tradicijo kakovostnega zvoka. Brez dvoma so WF-1000XM5 med najboljšimi brezžičnimi slušalkami, kar sem jih kdaj testiral.

Zanimivo je, da Sony ni sledil trendu dvojnih gonilnikov, ampak je razvil lastni in edinstven gonilnik, Dynamic Driver X. Gre za večji 8,4 mm gonilnik (v primerjavi s 6 mm pri M4) z mešanico materialov, ki zmanjšuje popačenja in zagotavlja vrhunski zvok.

Zvok je globok in poudarjen na nizkih tonih, vendar kakovost teh frekvenc opravičuje to izbiro. Aplikacija ponuja 5-pasovni izenačevalnik, kjer lahko izberete prednastavljene profile ali prilagajate ročno. Posebej me je navdušila beta funkcija "Najdi svoj izenačevalnik", ki ponuja personaliziran postopek nastavitve. Svetujem, da si vzamete čas in prilagodite profile med poslušanjem svojih najljubših skladb za najboljšo izkušnjo.

Za najboljše zvočne rezultate je priporočljivo uporabljati Sonyjev kodek LDAC, ki omogoča zvok visoke ločljivosti, ter funkcijo DSEE Extreme. Ta tehnologija z umetno inteligenco izboljša zvočne informacije izgubljene med brezžičnim prenosom. Slušalke podpirajo tudi 360 Reality Audio za prostorski zvok in sledenje glavi na Android in iOS napravah.

Povezava

Povezljivost slušalk WF-1000XM5 temelji na Bluetoothu 5.3 in podpira kodeke SBC, AAC in LDAC. Čeprav LDAC ni na voljo na vseh Android napravah, je škoda, da novi kodek LC3, ki velja za prihodnost brezžičnega zvoka, ni podprt.

sony-wf-1000xm5, recenzija
Recenzija Sony WF-1000XM5
Ivan Valtl

Ena od značilnosti, ki izstopa, je večtočkovna povezava, ki omogoča hkratno povezavo z dvema napravama. To je odlično za tiste, ki želijo preklapljati med različnimi viri zvoka brez potrebe po neprestanem seznanjanju.

sony-wf-1000xm5, recenzija
Recenzija Sony WF-1000XM5
Ivan Valtl

V Sonyjevi aplikaciji Headphones Connect lahko izbirate med kakovostjo zvoka in stabilnostjo povezave. Te nastavitve so ključne, saj lahko poudarjanje kakovosti zvoka vodi do manjše stabilnosti povezave, še posebej, če so slušalke povezane z več napravami ali v okolju z veliko brezžičnimi napravami.

Avtonomija baterije in mikrofoni med klicem

Avtonomija baterije WF-1000XM5 se ujema s svojim predhodnikom, kar je več kot pohvale vredno. Z enim polnjenjem in vklopljenim ANC-jem slušalke zdržijo do osem ur, brez ANC-ja pa celo do 12 ur. Skupaj z ohišjem se ta čas podaljša na 24 oziroma 36 ur. Pohvaliti velja tudi hitro in brezžično polnjenje, ki v le treh minutah zagotovi do 60 minut predvajanja.

sony-wf-1000xm5, recenzija
Recenzija Sony WF-1000XM5
Ivan Valtl

Kakovost mikrofonov je eno od področij, kjer je model 1000XM5 naredil resničen korak naprej v primerjavi s prejšnjo generacijo M4. Slušalke vsebujejo šest mikrofonov, tri na vsaki slušalki, dopolnjenih s kostnim senzorjem, ki beleži vibracije ust. Poleg tega so dodali tudi steklo za zaščito proti vetru.

sony-wf-1000xm5, recenzija
Recenzija Sony WF-1000XM5
Ivan Valtl

Rezultat? Med klici je zvok izjemno jasen, celo v zahtevnih pogojih, kot so cestni hrup ali celo koncerti. Čeprav lahko v težkih okoliščinah zvok zazveni nekoliko pločevinasto, je komunikacija vedno kristalno jasna.

sony-wf-1000xm5, recenzija
Recenzija Sony WF-1000XM5
Ivan Valtl

Cena kot največja ovira

Cena za Sonyjeve slušalke WF-1000XM5 se začne pri 319 evrih, kar je za 40 evrov več kot začetna cena njihovega predhodnika, modela 1000XM4. Ta cena postavlja Sony v višji cenovni razred, celo višje kot nekateri njegovi konkurenti, kot so AirPods Pro 2 in Bose QuietComfort Earbuds II, ki sta oba cenovno ugodnejša (okoli 299 evrov).

Na kratko, če cena za vas ni ovira, vas WF-1000XM5 preprosto ne bodo razočarale. Vendar, v svetu, kjer trg ponuja široko paleto kakovostnih brezžičnih slušalk po znatno nižjih cenah, bi bilo smiselno razmisliti in počakati na morebitno znižanje cene ali kakšno posebno akcijo.

2437835fd38339805be4fd42bf03957b.jpeg