sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

S pomočjo UI se bomo lahko pogovarjali s kužki, mucki ...

kš, 21.08.2023 11:45:43

Z novo tehnologijo se bomo lahko pogovarjali s hišnimi ljubljenčki ...

Delite na:
S pomočjo UI se bomo lahko pogovarjali s kužki, mucki ...
Znanstveniki raziskujejo možnost uporabe umetne inteligence za komunikacijo med ljudmi in hišnimi ljubljenčki, kar je bilo predstavljeno v študiji z naslovom "izziv doktorja Dolittla. Leonardo AI

Znanstveniki se ukvarjajo z načinom uporabe umetne inteligence, ki bi ljudem pomagala pri sporazumevanju z živalmi.

Če se tako kot vsi lastniki hišnih ljubljenčkov že dolgo trudite komunicirati s svojim najboljšim prijateljem, je ta novica namenjena vam. V študiji, objavljeni v reviji Current Biology, je dvojica nevrobiologov predstavila hipotezo o prihodnosti, v kateri se bodo ljudje lahko pogovarjali s hišnimi ljubljenčki. Čeprav je študija, ki so jo poimenovali "izziv doktorja Dolittla", šele v povojih, bi lahko dejansko ustvarila tok pogovora med ljudmi in živalmi. Znanstvenika Yossi Yovel in Oded Rechavi z Univerze v Tel Avivu v Izraelu upata, da bosta s pomočjo programa, ki temelji na umetni inteligenci (kar nas seveda nikakor ne preseneča), porušila zidove komunikacije med nami in našimi hišnimi ljubljenčki.

Se bomo tako pogovarjali z našimi mucki?
Se bomo tako pogovarjali z našimi mucki?
Leonardo AI

Teoretični preskus z medonosnimi čebelami

Raziskovalni tandem meni, da se moramo za pogovor z domačimi živalmi opreti na njihove komunikacijske signale. Eden od primerov tega pogovora, ki ga je ustvarila umetna inteligenca, je študija, ki je pokazala, da medonosne čebele s posebnim gibom telesa drugim članom svoje družine sporočajo, kje lahko najdejo hrano. Po preučitvi tega gibanja so ga raziskovalci lahko ponovili z robotsko čebelo, ki je pravim čebelam sporočila, kam naj se odpravijo po naslednji obrok. Vendar pa v smislu dialoga s hišnimi ljubljenčki ta preskus ni dosegel treh kontrolnih točk izziva doktorja Dolittla.

Znanstveniki so že izdelali robotsko čebelo
Znanstveniki so že izdelali robotsko čebelo
Leonardo AI

Čeprav je test uspel preslepiti čebele z umetno inteligentno robotsko stvaritvijo, ni mogel preseči te posebne komunikacije: lova na hrano. Kar zadeva pomoč raziskavam pri iskanju načina, kako bi se ljudje lahko pogovarjali s hišnimi ljubljenčki, ta študija nekoliko pomaga, vendar se ne poglobi v to, kako žival čuti ali razmišlja, razen osnovnih potreb.

Kljub napredkom v tehnologiji in umetni inteligenci, trenutne raziskave še ne omogočajo globljega ra
Kljub napredkom v tehnologiji in umetni inteligenci, trenutne raziskave še ne omogočajo globljega razumevanja čustev in misli živali, kar pomeni, da je popolna komunikacija z hišnimi ljubljenčki še vedno nekje precej daleč v prihodnosti.
Leonardo AI

To je velik korak naprej pri preučevanju živali, čeprav ne pomeni nujno, da smo bližje dnevu, ko se bomo lahko pogovarjali s svojimi hišnimi ljubljenčki. Samo v zadnjem letu se je v svetu tehnologije močno povečalo število možnosti, ki jih znanstveniki ponujajo nove oblike umetne inteligence. Od ChatGPT do oblikovanja človeku vse bolj podobnih robotov in celo kloniranja ljudi - cilj, da bi se v prihodnosti lahko pogovarjali s hišnimi ljubljenčki, se ne zdi več povsem utopičen.