Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Travma jo je pahnila v odvisnost

T. J., 14.02.2020 08:00:18

Jessica Simpson, ki v zadnjih letih časopisnih stolpcev resnici na ljubo ni polnila le s kariernimi uspehi, ampak tudi z nihanji telesne teže in izpadi v vinjenem stanju, je napisala avtobiografijo, v kateri je med drugim priznala, da je bila odvisna od alkohola. V knjigi spominov, ki bo izšla čez nekaj dni, je pojasnila, da je po steklenici začela posegati zaradi hude travme, ki jo je doživela v otroštvu.

Delite na:
Travma jo je pahnila v odvisnost
Jessica Simpson je v avtobiografiji Open Book opisala pravo nočno moro, ki jo je doživljala v otroštvu, in njene posledice. Profimedia

Priljubljena ameriška pevka, igralka in modna oblikovalka Jessica Simpson je že julija lani naznanila, da bo februarja letos izšla njena avtobiografija. Obljubila je, da pri pisanju knjige ne bo izpustila niti ene zanimive podrobnosti iz svojega življenja v soju žarometov in zunaj njega. Kot je pojasnila, se je za pisanje knjige spominov odločila, ker močno upa, da bo z njo navdihnila ljudi in jim pomagala, da premagajo svoje strahove in se pogumno spoprimejo z izzivi. V pogovoru za revijo People je zvezdnica razkrila, da bo v knjigi obravnavala predvsem svoje težave: »Upam, da bodo bralci začutili ljubezen, smeh, solze in resnico, ki bodo prav na vsaki strani.« Jessica je na srečo svojih oboževalcev držala obljubo.

Čez nekaj dni, natančneje 4. februarja, se bo na policah knjigarn tudi zares znašla njena težko pričakovana avtobiografija. V njej se je med drugim razpisala o tem, kar so tisti, ki nekoliko podrobneje spremljajo dogajanja v Hollywoodu, že dolgo slutili: priznala je, da je bila odvisna od alkohola. Še posebno v obdobju med letoma 2015 in 2017 je prsata svetlolaska, ki bo julija praznovala okrogli 40. rojstni dan, z izpadi, ki jih je povzročala v vinjenem stanju, polnila stolpce rumenih časopisov. Toda njena življenjska izpoved je še bolj pretresljiva, kot smo pričakovali! V avtobiografiji, ki jo je naslovila Open Book (odprta knjiga), je razkrila, da je bila v otroštvu spolno zlorabljena, in priznala, da zaradi travmatičnih dogodkov ni bila odvisna le od opojne kapljice, ampak tudi od tablet. Nekaj odlomkov iz njene težko pričakovane knjige je prva objavila revija People.

Zlorabljena pri šestih letih

Jessica je bila stara komaj šest let, ko si je delila posteljo s hčerko nekega družinskega prijatelja. Ravno v tej postelji je prišlo do zlorabe: »Začelo se je s tem, da so me žgečkali po hrbtu, potem pa so se zelo hitro začele dogajati stvari, ki so bile skrajno neprijetne.« Kdo jo je zlorabljal, omenjena hčerka ali njeni starši, ni znano. Ker so Jessico ob tem prevevali občutki krivde, je šele pri 12 letih zbrala pogum in svojima staršema, gospodinji Tini Ann Simpson ter psihologu in baptističnemu duhovniku Josephu »Joeju« Simpsonu, povedala za zlorabo. »Svojima staršema sem hotela povedati … Bila sem žrtev, a na neki način sem se počutila, kot da ne bi imela prav,« je pojasnila zvezdnica, ki se je mami in očetu zaupala na nekem družinskem izletu, ko so sedeli v avtu. Starša sta njeni izpovedi sicer prisluhnila, a ji nista pomagala, da bi se spopadla s tem, kar je doživela, in vse skupaj uspešno predelala. Tina je bila osupla, Joe pa je zavijal z očmi in se zavil v molk. »Moj oče je strmel v cesto in molčal,« je opisala trenutek, ko je s staršema delila svojo travmo: »Nikoli več nismo šli v hišo prijateljev, a prav tako se nikoli več nismo pogovarjali o tem, kar sem povedala.« Posledica tega je bila, da sta čustvena bolečina in stres ostala v njej. Ko se jima je pozneje pridružil še pritisk, ki ga je občutila zaradi svoje kariere, jo je vse skupaj pahnilo v odvisnost od alkohola in mamil.

Prosila je za pomoč

»Z vsem tistim popivanjem in tabletami sem se skoraj ubila,« je v avtobiografiji priznala Jessica, ki se je izčrpno razpisala o tem, kako in zakaj se je položaj začel počasi obračati na bolje. Nekega večera pred dobrima dvema letoma, ko je bila na zabavi za noč čarovnic, je dosegla novo najnižjo točko v svojem življenju, zaradi katere je spremenila način razmišljanja. Prišla je do sklepa, da je čas za spremembo, in prosila svojo družino ter najbližje prijatelje, da ji pomagajo. Dvakrat na teden je začela hoditi na terapije in od novembra 2017 je »čista«. Zvezdnica trdi, da od takrat ni spila niti kapljice alkohola: »Uspelo mi je ubrati novo pot, ne da bi me bilo strah. Odpovedati se alkoholu je bilo preprosto. Bila sem jezna na steklenico. Jezna sem bila na to, da sem si dovolila biti samovšečna in omamljena.« Je pa zelo zadovoljna, da je vse skupaj delila z javnostjo. »Odkritost je težka, a se še kako izplača,« danes pravi Jessica, ki svoje grozovite zgodbe ni obdelala le v knjigi, ampak tudi v šestih novih pesmih. »To je bilo zame dolgo in izjemno čustveno potovanje, ki pa me je pripeljalo do sreče in izpolnjenosti ter mi omogočilo, da sem sprejela samo sebe,« je napisala zvezdnica, ki upa, da bo s svojo zgodbo lahko pomagala tistim, ki so doživljali ali še vedno doživljajo kaj podobnega, in jim vlila pogum, da spregovorijo tem.   

jessica simpson 2.jpg
Zlorabljena deklica se je zaupala staršema, Tini in Joeju, ki pa ji žal nista pomagala.
Profimedia

Ustvarila si je družino

Na srečo se je za Jessico, ki ima še štiri leta mlajšo sestro, glasbenico in igralko Ashlee Simpson, torej vse dobro končalo. Sicer travme iz otroštva verjetno nikoli ne bo povsem izbrisala iz spomina, a pomembno je, da ima ob sebi nekoga, ki ga ljubi iz vsega srca in mu lahko zaupa prav vse. To je njen 40-letni mož Eric Johnson, nekdanji poklicni igralec ameriškega nogometa. Jessica in Eric sta na zmenke začela hoditi maja 2010, novembra istega leta pa sta naznanila, da sta se zaročila. Njuno ljubezensko srečo je 1. maja 2012 okronalo rojstvo prvega otročka, deklice Maxwell Drew, 30. junija 2013 pa je na svet prijokal deček Ace Knute. Po tem, ko sta se razveselila otrok, sta spoznala, da je čas za poroko, in se poleti 2014 v kalifornijskem mestecu Montecito sprehodila do oltarja. Svojega za zdaj zadnjega otročka, deklice Birdie Mae, sta se razveselila 19. marca lani.

jessica simpson 3.jpg
Danes je srečna mamica treh otrok, sedemletne Maxwell, šestletnega Acea in 22-mesečne Birdie, ki jih ima z možem Ericom Johnsonom.
Profimedia

John pa ni prvi moški, s katerim se je Jessica sprehodila do oltarja: njen prvi mož je leta 2002 postal danes 46-letni igralec, pevec in televizijski voditelj Nick Lachey, ki je zaslovel kot pevec fantovske glasbene zasedbe 98 Degrees. Zvezdnika sta po poroki v Austinu, glavnem mestu ameriške zvezne države Teksas, nastopala v resničnostnem šovu Newlyweds: Nick and Jessica, ki so ga predvajali med avgustom 2003 in marcem 2005. Zanimivo je, da je bil prav Nick tisti, s katerim je Jessica izgubila nedolžnost, saj je bila ves čas trdno odločena, da pred poroko ne bo imela spolnih odnosov. Čeprav sta s sedem let starejšim stanovskim kolegom razmerje začela že štiri leta pred tem, ko sta se sprehodila do oltarja, sta se v telesnem smislu torej zbližala šele po poroki, ko je bila ona stara 22 let, on pa 28. Njen dolgoletni deviški status naj bi bil posledica njenih trdnih baptističnih prepričanj. Ko je bila stara 12 let, ji je njen oče celo dal prstan čistosti. Kdo ve, morda pa je bila na področju spolnosti zadržana tudi zaradi strašanske travme, ki jo je opisala v svoji knjigi, kar seveda ne bi bilo nič čudnega. Kakorkoli že, sredi decembra 2005 je Jessica zaradi nepremostljivih razlik vložila zahtevo za ločitev od Nicka, dobra štiri leta pozneje pa je v njeno življenje prišel Eric, očitno njen princ na belem konju …

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 5, 30.1.2020