stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Prelepa živalska prijateljstva

Marjana Vovk, 06.12.2019 08:00:00

Včasih se tudi v živalskem svetu spletejo nenavadna prijateljstva, ki povežejo dve precej različni vrsti živali, včasih še celo takšni, ki sta si v naravi sovražni. A takšne vezi so iskrene in po navadi dolgotrajne, nam ljudem pa orosijo oči. Nismo si mogli kaj, da nekaj te živalske ljubezni ne bi delili z vami.

Delite na:
Prelepa živalska prijateljstva
kapibara in psi Profimedia

Materinska kapibara
Kapibare so zelo mirne in miroljubne ter se dobro razumejo z drugimi živalmi, a materinska kapibara Cheesecake iz živalskega zavetišča v Arkansasu je šla še korak dlje: posvojila je vse mlade živalice, ki so se znašle tam, med njimi psičke, piščančke, žrebičke, račke in srne. Njena najboljša prijateljica pa je kura Elvira, ki je vedno v njeni bližini, skupaj spita, jesta in se sprehajata po zavetišču.

Povodni konj in antilopa

povodni.jpg
antilopa in povodni konj
Profimedia

V kenijskem zavetišču sta se spoprijateljili dve divji siroti: povodni konj Humpty in kudu antilopa Sala. Živali sta očitno začutili žalost in osamljenost druga druge in se povezali. Nikoli se ne ločita in vse počneta skupaj.

Tiger in kozel

tiger.jpg
tiger in koza
Profimedia

Oskrbniki ruskega safari parka Primorye so tigru Amurju pripravili posebno okusen obrok: v ogrado so mu spustili živega kozla. A namesto da bi ga ujel in pokončal, se je Amur z njim spoprijateljil! Vsak dan se skupaj odpravita na sprehod, skupaj jesta (seveda vsak svojo hrano), tiger pa je kozlu celo odstopil svoj brlog, sam pa spi pred njim. Oskrbniki so celo opazili, da tiger kozla ščiti pred ljudmi - če se mu kdo približa, začne renčati.

Mačka in kuščar

macka.jpg
maček in agama
Profimedia

Ko je Američanka Chayenne domov prinesla malo bradato agamo, jo je bilo strah, da ne bi njena mačka kuščarja zamenjala za obrok. A strah je bil povsem odveč: od prvega dne sta živali najboljši prijateljici, ki se skupaj igrata, sprehajata in v objemu skupaj zaspita.

Pujsek in mucek

pujsa.jpg
pujs in mačka
Profimedia

V zavetišču v Čilu sta se srečala pujska Laura in potepuška muca Marina - in postali najboljši prijateljici. Menda sta neločljivi, še posebej pa radi skupaj poležavata na sončku ali v topli posteljici.

Tigri in psi

tiger2.jpg
tiger in pes
Profimedia

Da mačke in psi niso vedno sovražno nastrojeni, dokazujeta tigra Surla in Sunny ter skupina psov iz Oaze za sibirske tigre v Senecu na Slovaškem. Surla se je že kot mladiček začela igrati s psi v Oazi, potem pa se ji je pridružil še mladiček Sunny. Očitno zgled deluje tudi pri prijateljstvu.

Navihane opice

opice.jpg
opica in psi
Profimedia

Ko so v namibijsko zavetišče za rešene divje živali pripeljali tri osirotele pavijane, so se ti takoj spoprijateljili z vsemi tamkajšnjimi živalmi in ljudmi. Igrajo in stiskajo se z mladimi psički, mačke vlečejo za repe, skačejo po svinjah bradavičarkah in sesajo pri psičkah - a očitno jim tega nihče ne zameri.

Račka in pitbul

racka.jpg
raca in pitbul
Profimedia

Floridčanka Kellie-Lynn je pred časom posvojila potepuško trinogo pitbulko Raven, potem pa je na ulici našla še malo prestrašeno račko in jo vzela domov, da bi ji pomagala, dokler ne zraste in si opomore. Z njenim dejanjem se je očitno zelo strinjala tudi Raven, ki je pernato kepico takoj posvojila in sta zdaj nerazdružljivi. Očitno bo Daryl, kot je raci zdaj ime, ostala pri novi družini.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 47, 15.11.2019