mojca mavec Dobra karma

'Po slovenskih merilih sem nemogoča,' pravi ...

princ Harry Svet24.si

Princ Harry le še bleda senca samega sebe

NOVAK 8A-2020 Reporter.si

Ljudmila Novak ob 20. letnici NSI o svetovljanu ...

zrče, novalja, plaža Svet24.si

Okužbo v zadnjem mesecu potrdili pri 16 mladih, ...

aleksandra pivec danilo markocic izola bobo2 Necenzurirano

"Kravje kupčije" z nepremičninami v občini Izola

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

Sanja grohar_portet_osebni arhiv Njena.si

Sanja Grohar v solzah

Mali Archie, štručka brezmejne sreče

K. K., Zvezde, 25.05.2019 10:01:43

Trenutki nežnosti za Meghan in Harryja.

Delite na:
Mali Archie, štručka brezmejne sreče
Mamica Meghan ljubeče gleda svojega Archieja. Namenila mu bo najmanj dve uri crkljanja dnevno. Profimedia

Na britanskem dvoru ni nič več tako, kot je bilo. Odkar je vojvodinja Meghan rodila krepkega, zdravega fantka, vlada v družini čas nežnosti. Malček, čeprav ne bo nosil plemiškega naslova, je trenutno najpomembnejši član kraljeve družine. Njegov dolgo pričakovani, v skrivnost zaviti in rahlo dramatični prihod na svet pa je poskrbel za zgodbo, ki ji je z veseljem prisluhnil ves svet.
Archie Harrison Mountbatten Windsor je s svojim rojstvom začel pisati novo poglavje v zgodovini britanske monarhije. Ker bo lahko imel britansko in ameriško državljanstvo, bi namreč lahko (seveda teoretično) postal tako britanski kralj kot ameriški predsednik. Spremenil pa je tudi vedenje svojih staršev. Harry in Meghan sta namreč ves čas govorila, da bosta o rojstvu svojega otroka obvestila javnost šele po tem, ko se bosta najprej sama naužila nove sreče. Ko je Meghan v ponedeljek navsezgodaj zjutraj rodila krepkega sina, od sreče prekipevajoči očka Harry ni zdržal. Moral je povedati svetu, da sta z Meghan postala starša zdravega fantka. Pri porodu je bil navzoč, izkušnja je bila zanj nekaj prečudovitega. Že nekaj ur po porodu je Meghan z dojenčkom skrivaj zapustila kliniko. Komaj je čakala, da se vrne domov v Frogmore Cottage v Windsorju. Z njo in dojenčkom pa sta bila seveda Harry in mama Doria Ragland.

Novorojenčkova prva tiskovna konferenca

Še enkrat se je izkazala resnica o zarečenem kruhu. O dolgem skrivanju pred javnostjo kmalu ni bilo več govora. Že dva dneva pozneje, v sredo, se je mlada družina na Windsorskem gradu srečala s skupino izbranih fotografov. Harry z dojenčkom v naročju in v belo oblečena Meghan v visokih petah sta sijala od sreče, ko sta vstopila v dvorano svetega Jurija, kjer sta ne le potrpežljivo prenašala snemanje, temveč sta spregovorila tudi o svojih občutkih. Meghan je povedala, da je vse skupaj čarobno in da je srečna, ker ima dva najboljša fanta na svetu. O malčku pa je dejala, da je milega značaja in zelo miren, na kar je Harry duhovito pripomnil, da res ne ve, po kom ima to. Harry pa je oznanil: »Starša sva sicer šele tri dni, a sva presrečna, da imava to najino malo štručko veselja.«

Ker je kraljica Elizabeta komaj čakala, da spozna novega, že osmega pravnuka, in ker zdaj prebiva v Windsorju, sta ji Harry in Meghan seveda z veseljem predstavila novega družinskega člana. Na družinskem srečanju sta bila zraven tudi kraljičin mož in fantkov praded princ Philip ter Meghanina mama, učiteljica joge Doria Ragland. Ob tej priložnosti sta Harry in Meghan kraljici tudi povedala, katero ime sta izbrala za svojega sina. Ker se nista odločila za ime, ki se ponavlja v rodovnikih članov kraljeve družine, sta dala s tem tudi vedeti, da se odrekata plemiškemu nazivu za malčka in da bosta svojega otroka vzgajala tako, kot se njima zdi prav: brez togih pravil britanskega dvora.

Skrivnost imena Archie Harrison

Je ime, ki sta ga izbrala Harry in Meghan, presenečenje? Pravzaprav niti ne, ko spoznamo, kaj pomeni. Archie (in ne Archibald, kar bi zvenelo bolj dostojanstveno) nosi v sebi pomen srčen, hraber, sebi zvest. Harrison (kar je bolj ameriško ime) pa je v prevodu Harryjev sin – kar je mlademu očetu zagotovo všeč. Fantek bo nosil dva priimka: Mountbatten in Windsor. Je sicer sedmi v vrsti za nasledstvo na britanskem prestolu, vendar je možnost, da bi kdaj postal kralj, seveda komaj verjetna.

Vsem, ki so jima ob otrokovem rojstvu sporočili svoje dobre želje, sta se Harry in Meghan že zahvalila. Čestitke so seveda kar deževale. Med prvimi sta bila Harryjev brat princ William in njegova Kate. Komaj čakata, da spoznata svojega novega nečaka. Princ William, oče treh majhnih otrok, pa je hudomušno izrekel Harryju tudi dobrodošlico v klubu neprespanih mladih očkov. Princ Charles, ki je bil s Camillo ravno na uradnem obisku v Nemčiji, je ob novici, da se mu je rodil vnuk, vzneseno (prosto po Johnu F. Kennedyju) vzkliknil: »Ich bin ein grandfather! (Dedek sem!)« Zdaj si bosta mlada starša s svojo štručko privoščila obdobje privajanja na srečo v troje. V svoji prenovljeni, ekološko opremljeni hiši Frogmore na posestvu gradu Windsor bodo na varnem pred radovedneži. Za dojenčka bosta Meghan pomagali skrbeti mama Doria in varuška. Sicer pa se je Meghan že odločila, kako bo vzgajala malega Archieja: veliko ljubezni, obvezno najmanj dve uri crkljanja na dan in vsekakor knjige namesto tablice in računalnika.

Objavljeno v reviji Zvezde št. 21, 22. 5. 2019.