profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Huliganski duh

Sonja Javornik, 04.10.2019 18:00:00

To, da Gérard Depardieu rad je, kaže že njegova obilnost. In zakaj ne bi svoje ljubezni do hrane izkoristil in z njo zaslužil, si je rekel legendarni francoski igralec. Tako se v seriji Bon Apetit, ki prihaja v ponedeljek, 23. septembra, ob 21.45 na spored TV3, poda po Evropi, od Škotske prek Bavarske in Portugalske, ter odkriva kulinarične dobrote posameznih držav oziroma njihovih pokrajin.

Delite na:
Huliganski duh
- tv3

V igralske vode se je podal s pomočjo vplivnih dobrotnikov in leta 1974 zaslovel s komedijo Les Valseuses. V 80. in na začetku 90. let je bil danes 70-letni igralec največje ime francoske (in svetovne) kinematografije.

Ob Robertu De Niru je nastopil v Bertoluccijevem filmu 1900, bil dolgonosi tragični Cyrano de Bergerac – zajadral pa je tudi v Hollywood, kjer mu niti to, da ni znal angleško, ni preprečilo, da ne bi ob Andie MacDowel posnel komedije Zelena karta. Vsega skupaj je posnel okoli 170 filmov in velja za enega od najslavnejših Francozov vseh časov.

Gerard Depardieu ima tri strasti: film, kuhinjo in spoznavanje novih ljudi. V seriji Bon Apetit sta v ospredju drugi dve.

Slava je sčasoma zbledela, čeprav iz medijev ni izginil – predvsem zaradi porednih dejanj. Na letalu iz Pariza v Dublin je na primer leta 2011 lulal v steklenico in krivdo zvalil na stevardeso, ker mu ni dovolila na stranišče, ker je letalo čakalo na vzlet, imel pa naj bi težave s prostato. Naslednje leto je napadel in pretepel motorista v Parizu. Istega leta je padel s skuterja, popolnoma pijan. Leta 2014 se je hvalil, da lahko spije do 14 steklenic vina na dan, a čez dve leti zatrdil, da se je alkoholu odrekel.

Odpovedal pa se je tudi francoskemu državljanstvu. Od leta 2012 je bil uradno prebivalec belgijskega mesta Néchin in je istega leta vrnil svoj francoski potni list, kar je kritiziral celo francoski ministrski predsednik Jean-Marc Ayrault. Naslednje leto je ruski predsednik Vladimr Putin podpisal dokument, s katerim mu je odobril rusko državljanstvo. Gerard je strasten zagovornik Putina, ki naj bi mu bil, trdi v svoji avtobiografiji Ça s'est fait comme ça, všeč njegov huliganski duh.

Januarja leta 2013 je postal tudi kulturni ambasador Črne gore, poleti leta 2015 pa so v Ukrajini prepovedali predvajanje njegovih filmov na televiziji in v kinu zaradi njegovih pripomb o političnih težavah med Rusijo in Ukrajino. Za piko na i ga je avgusta lani 22-letna neimenovana igralka in plesalka obtožila posilstva. Obtožbe je, seveda, zanikal. S primerom se zdaj ukvarja pariško tožilstvo. Barabije so mu sicer hodile po glavi že od mladosti: šolo je pustil pri 13 letih in se zaposlil v tiskarni, a je večino denarja raje služil s prodajo ukradene robe. V zaporu je bil le krajši čas, saj so ga poskušali brzdati predvsem s pogojnimi kaznimi. 

Gerard Depardieu
Gerard Depardieu
Reuters

Divja kri se je pretakala tudi po njegovem pokojnem sinu Guillaumu, ki se je podal po očetovih igralskih stopinjah in ki so mu pravili kar enfant terrible ter ga opisovali kot ekscentričnega in boemskega. Guillaume je bil do leta 1993 že dvakrat v zaporu zaradi mamil, preprodaje heroina in kraje. Leta 2003 so ga pošteno oglobili in mu dosodili devetmesečno pogojno kazen, ker je nekemu možaku grozil s pištolo. Leta 2008 so ga aretirali, ker je pijan vozil skuter. Trinajst let pred tem je imel nesrečo z motorjem, ko se je prevrnil čez kovček, ki je na cesti padel z avtomobila. Z operacijo so mu poskušali pokrpati koleno, ki je bilo med nesrečo najhuje poškodovano, vendar se je rana hudo vnela. Sledilo je še 17 operacij, s katerimi so poskušali pozdraviti vnetje in mu rešiti nogo, vendar so mu jo nazadnje morali amputirati nad kolenom. Potem pa je zbolel za pljučnico, zaradi katere je leta 2008 umrl. Star je bil 37 let. Gerard ima še tri otroke. Poročen je bil samo enkrat in imel številne romance z znanimi damami.

Zdaj ima raje kot dame hrano. Nekdo se je pošalil, da ga je v seriji Bon Apetit včasih kar težko gledati, ko s prenajedanjem prodira po vsej Evropi, a hkrati to počne tako zabavno, da ga preprosto moraš gledati. Med najzgodnejše kulinarične spomine, razkriva, se uvrščajo prašičja pljuča, ki jih je pripravljal oče René, delavec v jeklarni, prostovoljni gasilec in alkoholik, ter v glineni posodi pečen – ste pripravljeni? – jež, kar naj bi bila romska specialiteta. Neka ženska, ki je včasih kot kuharica živela pri Gerardu in njegovi takratni izvoljenki, francoski igralski divi Carol Bouquet, je povedala, da je gospodarja pogosto našla sredi noči na tleh pred hladilnikom, ko se je basal s camembertom in ga splakoval z rdečim vinom. Njegov apetit je bil velikanski in tak je še danes. V seriji Bon Apetit ima poleg njega, torej velikanskega apetita, še dva zvesta spremljevalca: sprehajalno palico in kuharskega mojstra Laurenta Audiota. Slednji kuha v eni od dveh pariških restavracij v Gerardovi lasti. Kaj je lepšega, če rad ješ, kot to, da imaš svojo restavracijo!

Serija Bon Apetit bo na sporedu vsak ponedeljek ob 21.45 na TV3.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 38, 19.9.2019