mojca mavec Dobra karma

'Po slovenskih merilih sem nemogoča,' pravi ...

princ Harry Svet24.si

Princ Harry le še bleda senca samega sebe

NOVAK 8A-2020 Reporter.si

Ljudmila Novak ob 20. letnici NSI o svetovljanu ...

zrče, novalja, plaža Svet24.si

Okužbo v zadnjem mesecu potrdili pri 16 mladih, ...

aleksandra pivec danilo markocic izola bobo2 Necenzurirano

"Kravje kupčije" z nepremičninami v občini Izola

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

Sanja grohar_portet_osebni arhiv Njena.si

Sanja Grohar v solzah

Otroci pojejo slovenske pesmi

M.G., 10.07.2019 09:30:32

Uspešno se je iztekla še ena sezona projekta Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo. V svoji peti sezoni je dosegla še prvi pravi vrhunec, nesluten napredek, ki ga ob začetku projekta niso pričakovali niti največji optimisti.

Delite na:
Otroci pojejo slovenske pesmi
Najboljši v starejši kategoriji: Katarina Herceg, Staša Štern in Lana Nemeček. Črtomir Goznik

V vseh 29 nastopih so se mladi pevski talenti izjemno izkazali. 11. junija se je v Športni dvorani OŠ Ljudski vrt Ptuj odvila še ena izjemna zgodba slovenske pesmi, besede in glasbe, ki so jo sestavili izvrstni mladi pevci iz osnovnih šol Spodnjega Podravja, Podravja in tudi že osrednje Slovenije, iz vseh tistih okolij Slovenije, kjer so že spoznali prednosti tega projekta. Navdušili so s svojo interpretacijo, čutnostjo, glasovi, karizmo, gibanjem na odru, celostno podobo, skratka z zelo izdelanimi nastopi, v katerih so se skušali čim bolj dokazati, potrditi svoj glasbeni in pevski talent.

otroci pojejo, žirija
Komisija pete sezone: Domen Kumer, Nika Zorjan in Martin Lesjak
Črtomir Goznik

Občinstvo v dvorani, več kot tisoč jih je bilo samo na tribuni, skupaj pa več kot 1.300, je vsak njihov nastop bučno pospremilo. Z občin in osnovnih šol, kjer so imeli finaliste, so se pripeljali z desetimi avtobusi podjetja Avtobusi in tovorni prevozi ATP. Skupaj z njimi se je trudil Dalibor Bedenik, ki je bil voditelj vseh predizborov in polfinalnih prireditev ter tudi ocenjevalec, da bi v sproščenem in s pozitivno energijo nabitem okolju lahko čim bolj sproščeno zapeli. Kot so pokazali nastopi, jim je to več kot odlično uspelo.

cg_otroci_pojejo_finale_32.jpg
Finalisti v starejši kategoriji
Črtomir Goznik

Celo več, mladi pevski talenti, finalisti pete sezone projekta, so svoje nastope s polfinalnih odrov v marsikaterem segmentu celo izboljšali. Pri tem pa jih ni vodila le tekmovalnost, temveč predvsem zadovoljstvo, da lahko svoj pevski in glasbeni talent še nadgradijo. Petje, v katerem vsi skupaj nadvse uživajo, jemljejo zelo resno, predvsem pa petje slovenskih pesmi. Mnogi med njimi so se zato tudi odločili za pevsko izpopolnjevanje v glasbenih šolah.

otroci pojejo
Finalisti v mlajši kategoriji
Črtomir Goznik

Pri takšni eksploziji pevskih in glasbenih talentov se je precej spotila tudi strokovna komisija, ki so jo sestavljali: glasbeni producent Martin Lesjak (predstavnik Sazasa), pevka in učiteljica solo petja Nika Zorjan (izbrala jo je družba Radio-Tednik Ptuj) ter Domen Kumer (predstavnik Sazasa), pevec in glasbenik. Med tako velikim številom izjemnih pevcev, vsi so bili na neki način zmagovalci, je v vsaki kategoriji morala izbrati tri najboljše.

Najvišje možno število točk je v mlajši kategoriji podelila Patricku Šabedru, učencu petega razreda OŠ Duplek, ki je več kot odlično zapel pesem Lahko noč, Piran, ki jo sicer v originalu poje Anika Horvat. Kot je v imenu komisije povedal Domen Kumer, se jih je njegova vrhunska interpretacija zelo dotaknila, tako zelo, da so jih spreletavali mravljinci. Mlademu pevcu so izrekli priznanje tudi s stoječim poklonom.

cg_otroci_pojejo_finale_31.jpg
Najboljši v mlajši kategoriji: Žiga Florjančič in Zala Kereži, Patrick Šabeder ter Nuša Arnuš.
Črtomir Goznik

Čudovita sta bila v svojem nastopu tudi Zala Kereži in Žiga Florjančič (spremljava na klavirju), OŠ Rače, ki sta se s pesmijo Milijon in ena, ki jo sicer poje Klara Jazbec, uvrstila na drugo mesto v mlajši kategoriji. Tretje mesto pa si je v mlajši kategoriji pripela Nuša Arnuš (OŠ Olge Meglič Ptuj), ki ima pri svojih letih, obiskuje šele tretji razred osnovne šole, zelo izdelan glas in vrhunsko interpretacijo, je o njenem nastopu povedala Nika Zorjan, ki se je nadvse razveselila tudi nastopa Staše Štern (OŠ Markovci) v višji kategoriji, ki je vrhunsko odpela pesem Poglej me, za katero je sama napisala besedilo. »Če ne bi pogledala v seznam nastopajočih, da obiskuje šele osmi razred OŠ Markovci, bi rekla, da gre za pevsko zvezdo svetovnega formata, kakršne Slovenija še nima, tako izdelan je njen nastop,« je povedala.

cg_otroci_pojejo_finale_34.jpg
Zmagovalca pete sezone Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo: Patrick Šabeder in Staša Štern
Črtomir Goznik

Tudi Staši je strokovna komisija dodelila maksimalno število točk. Na drugo mesto v starejši kategoriji se je uvrstila Lana Nemeček (OŠ Rače) s pesmijo Milijon in ena, ki jo sicer poje Klara Jazbec. Ima svetovni glas, izjemno karizmo, obvlada gibanje na odru. Tudi o Lani se bo zagotovo še slišalo. Tretja je bila Katarina Herceg (OŠ Starše), ki se je izkazala z odlično in občuteno interpretacijo pesmi Lastovka, najbolj poznane v izvedbi Elde Viler. Martina Lesjaka je še posebej navdušila s prehodom iz nizkega prvega dela v višji register. Prepričan je, da se ob takih pevcih, kot so bili brez izjeme vsi finalisti pete sezone projekta Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo, ni treba bati za prihodnost slovenske glasbe.

froci 3.jpg
Za presenečenje je na finalni prireditvi poskrbela skupina BQL.
Črtomir Goznik

Vsi finalisti so prejeli praktična darila, priznanja za sodelovanje, najboljši v vsaki kategoriji pa prenosne bluetooth zvočnike 16 WW - JBL. Najboljša v obeh kategorijah, Patricka Šabedra in Stašo Štern, pa čakata še prav posebni darili - lastni pesmi. Oba ju že nestrpno pričakujeta. S svojima pesmima pa sta navdušili tudi zmagovalki četrte sezone projekta Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo, Kiara Šegula s pesmijo Kaj je sreča in Naja Fridl s pesmijo Dotakni se me. Odlično se je v praznično okolje finalne prireditve vklopila tudi skupina BQL. 

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 13, 21. 6. 2019