stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Kdaj je zaradi otečenih rok ali obraza treba k zdravniku?

J. K., Zarja, 27.08.2018 14:01:00

Zabuhlost, otečenost, nabiranje vode – je kakšna pomoč proti tem tipično poletnim tegobam?

Delite na:
Kdaj je zaradi otečenih rok ali obraza treba k zdravniku?
Poglavitni razlog za zatekanje je premalo gibanja. Revija Zarja

Poleti imamo poleg toplih sončnih dni in večerov s hladno pijačo pogosto opraviti še z drobno neprijetnostjo: otekanjem prstov, rok, nog … Nič kaj prijetno, a če bomo vedeli, zakaj se to dogaja, bomo to tudi lažje preprečevali. Kako je torej s tem?

V vročih poletnih dneh je razlog za otečene sklepe in zabuhel obraz nabiranje vode v podkožnem tkivu. Oteklina, ki nastane zaradi nabiranja vode, ima svoje učeno medicinsko ime – edem. Ta pojav zagotovo občasno pesti skoraj vsakega od nas, vprašanje pa je, ali je stvar tudi zdravju škodljiva. Poletna vročina namreč ni edini krivec za ta pojav, včasih za otekanjem in zabuhlostjo tiči resna bolezen.

Preberite tudi: Je zajtrk res najpomembnejši obrok? Kliknite TUKAJ!

Edem – kako ga prepoznamo

Razlog za nabiranje vode v podkožnem tkivu je lahko povezan z visokimi poletnimi temperaturami, lahko pa je čisto subjektiven: npr. zaradi hormonskih sprememb. Značilni predeli telesa – gležnji, kolena, dlani in prsti, obraz – se odebelijo, zaradi obilnejšega potenja pa se koža začne tudi svetiti. Ali gre pri tem res za edem, preizkusimo s pritiskom na zabuhel predel: s prsti pritisnimo za nekaj sekund, potem pa popustimo. Če sled pritiska ne izgine in ostane vdolbina še nekaj časa, imamo opraviti z edemom.

Razlog za kopičenje vode v telesu

Pri edemu ne gre le za nabiranje običajne vodne tekočine – v resnici to sploh ni voda, ampak tekočina iz ožilja ali limfnega sistema. V normalno delujočem krvnem obtoku se kri po venah dviguje proti srcu. Če je pretok navzgor upočasnjen ali celo blokiran, se začne plazma – ki je v 90 odstotkih sestavljena iz vode – nabirati v podkožnem tkivu. In tako nastane zabuhlost. Ne gre pa samo za kri v ožilju, ampak tudi za upočasnjeno delovanje limfnega sistema in počasnejši pretok limfe in prav tako za zabuhlost.

Običajno nastajajo edemi zaradi telesne neaktivnosti, zaradi dolgotrajnega sedenja ali stanja npr. na delovnem mestu. Prav delovanje mišic krepi tudi pretok krvi – mišice so v bistvu neka vrsta črpalka, ki tekočino v tkivu potiska navzgor in pospešuje njen pretok. Ob neaktivnih mišicah pa začne voda zastajati. Pri starejših, ki so manj aktivni ali celo nepokretni ali le delno pokretni, je prav premalo gibanja najpogostejši razlog za nastajanje edema. So pa tudi zdravila, ki povzročajo otekanje in zabuhlost – sem spadajo tista, ki vsebujejo kortizon, tudi antidepresivi in betablokerji. Ti namreč širijo žile, skozi razširjeno ožilje pa lažje pronica tekočina iz žil v tkivo.

Je edem res ženska bolezen?

Drži in ne drži. V poletni vročini zagotovo pesti tudi moške, prav tako, če je stranski učinek zdravil ali če nastaja kot posledica premalo gibanja. Imamo pa ženske več težav z zabuhlostjo in otekanjem, imamo namreč mehkejše podkožno tkivo, poleg tega tudi večje hormonsko nihanje – zaradi menstruacije, nosečnosti in mene. Razlog je lahko povezan z boleznimi žleze ščitnice, npr. Hashimoto-Thyreoiditisom, za katero zboli desetkrat več žensk kot moških. Kot velja za številne bolezni, pa je tudi otekanje udov in zabuhlost lahko posledica nezdrave prehrane. Če je hrana preveč enolična in telesu ne zagotavlja dovolj mineralov, se poveča nevarnost za nastanek edema.

Kdaj je zaradi otečenih gležnjev, rok, obraza itd. treba k zdravniku?

Če nam zabuhlost na obrazu, v rokah ali nogah začne povzročati bolečine in že nekaj dni noče splahneti, je nujno, da stopimo do zdravnika. Otekanje in zabuhlost sta lahko simptoma bolezni, povezane z notranjimi organi in celo zelo resnih bolezni, kot so ciroza jeter, venozna insuficienca (oslabele vene) ali venska tromboza.

V nosečnosti se skoraj vsaka ženska sreča z otečenimi nogami, predvsem oteklimi gležnji, in zabuhlostjo. Razlog – hormoni. V telesu nosečnice je prav zaradi nosečnosti več hormonov, ki širijo žile, krvni tlak se zviša, zato lahko več tekočine zaide iz ven v okoliško tkivo. Najbolje je dosledno upoštevati zdravnikov nasvet, kajti pomoč nosečnici mora biti takšna, da ne škoduje plodu.

pocut_jejmo.jpg
Tudi mineralne snovi, kot so železo, cink, magnezij ter vitamini B in vitamin C pomagajo proti zabuhlosti.
Revija Zarja

Hitra pomoč – kaj se da storiti takoj?

Kar brez panike, če se nam zdijo stopala v sandalih neznosno napihnjena. Prav tako ni razloga za skrb, če imamo poleti zabuhel obraz. Gre za značilne pojave, ki spremljajo poletno vročino. Večinoma ne gre za skrb vzbujajoče simptome, marveč za tipične poletne pojave, ki pa so seveda nadležni. A k sreči je na voljo tudi nekaj domače pomoči. Kaj pomaga?

Jejmo hrano, ki odvaja vodo

Predvsem živila, ki vsebujejo kalij, so dobri odvajalci vode, telesu pa pomagajo razgrajevati škodljive in strupene snovi ter jih odplakovati z odvečno tekočino. Tudi mineralne snovi, kot so železo, cink, magnezij ter vitamini B in vitamin C pomagajo proti zabuhlosti. Poleti jejmo lubenice, jagodičje, ananas, koromač, krompir. Tudi nekatere vrste zelenjave slovijo kot odvajalci vode: paradižnik, zelena, listnata solata, kumare, artičoke, buče, šparglji, med sadjem pa hruške, avokado, maline, češnje, grozdje in banane. Jedem pogosto dodajajmo laneno seme, saj pospešuje razstrupljanje telesa in ima očiščevalni učinek. Vmešamo ga lahko v sadne mislije, smutije pa tudi v solato.

Brez alkohola, soli in sladkorja

Hladni koktajl? Žal, raje ne, če smo med tistimi, ki nam radi otekajo udi. Najboljša je brezalkoholna pijača. Alkohol povzroča nabiranje vode, še posebno na obrazu. Tudi porabo soli in sladkorja poleti raje zmanjšajmo na minimum. Obe začimbi vežeta nase vodo in lahko že obstoječo zabuhlost le še poslabšata.

Pijmo čim več vode

Voda proti nabiranju vode? Ja, to je prava rešitev! Kajti ko je telo dehidrirano, poskuša tem bolj zavzeto kopičiti vodo, da bi nadoknadilo pomanjkanje. Zato ustvarja nove tekočinske rezerve. Če torej premalo pijemo, se lahko zabuhlost znatno poslabša. Če se želimo oteklin znebiti čim hitreje, se potrudimo in popijmo dva ali celo več litrov vode.

Zeliščni čaji

Listi koprive, breze ali peteršilja so najboljši za pripravo čaja, ki odpravlja zabuhlost. Vsebujejo diuretične sestavine, ki pomagajo telesu, da samo z odvečno tekočino izloči čim več strupenih snovi.

Veliko se gibljimo

Poglavitni razlog za zatekanje je premalo gibanja. Poletje je čas, ko je v službo najbolje kar odkolesariti. Opoldne si med odmorom za malico omislimo sprehod. Zvečer naredimo nekaj dolžin v bazenu. Vsakršna telesna dejavnost pomaga odpravljati nabiranje vode v telesu. Tisti, ki zaradi službe veliko stojimo ali sedimo, moramo sami poskrbeti za to, da se vmes v rednih časovnih presledkih premaknemo in naredimo nekaj korakov po hodniku. Pomaga tudi, če pod pisalno mizo krožimo s stopali, dvigujemo noge tako, da dvignemo stopala v višino kolen, nekajkrat vstanemo in sedemo – vse to pospešuje delovanje limfnega sistema in pretok tekočin v telesu. Tudi joga in seveda vsakršna športna aktivnost zelo koristita.

Masaže

Nežna masaža z rokami ali masažnim rolerjem pospešuje pretok limfe. Proti otečenim gležnjem pa pomaga tudi refleksna masaža stopal. Podoben učinek dosežemo z izmenično hladno-toplim prhanjem, ki sprosti zastoj pretoka tekočin v podkožnem tkivu.

pocut_pomagajmo_si.jpg
Nežna masaža pospešuje pretok limfe.
Revija Zarja

Hladne komprese

Včasih nastane oteklina zaradi pika insektov – takrat je najbolje preprečevati širjenje vnetja, kar najlažje storimo s hladnimi obkladki. Ti poskrbijo za hitrejšo uplahnitev otekline.

Položimo noge v višjo lego

Redno poskrbimo za počitek v ležečem položaju, pri čemer podložimo in privzdignimo noge z vzglavnikom. Tako pospešujemo cirkulacijo krvi. V pisarni si lahko pomagamo s hitrim in takojšnjim ukrepom: pod noge damo koš za smeti, da z njim podložimo noge, in poskrbimo, da imajo višjo lego. Posebno pozornost posvečajmo sedenju za pisalno mizo: če imamo noge prekrižane, se pretok krvi in limfe še dodatno upočasni.

Preventivna zaščita

Če veliko potujemo, dolge ure presedimo ali stojimo, lahko s preventivnimi ukrepi preprečimo nastanek oteklih nog. Med poleti ali na vlaku večkrat vstanimo in se sprehodimo. Med vožnjo z avtom delajmo redne postanke, ki naj služijo tudi za razgibavanje.

Prhanje ali kopanje s preveč toplo vodo ni priporočljivo, kajti topla voda širi žile in jih dela tudi bolj prepuste. Bolje se je kopati in prhati s toplo vodo, najbolje pa uporabljati izmenično toplo-hladne curke vode.

Včasih je za otekle noge kriva pretesna obutev. Na vrhuncu poletja je najbolj zdravo predvsem udobno obuvalo, na dopust vzemimo kakšen par sandalov več, če nas najbolj priljubljeni sandali začnejo tiščati. Poletno obuvalo pa raje kupujmo številko večje.