Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Z novo terapijo na smrtni postelji premagala raka!

Milka Krapež, Zarja, 19.06.2018 14:01:54

Judy Perkins so leta 2003 zaradi raka odstranili dojke. Dvanajst let pozneje se je bolezen ponovila in kazalo je, da bo tokrat zmagala. V prsni votlini so ji zrasli za pest veliki tumorji. Pojavili so se tudi na jetrih. Zdravniki so zmajevali z glavami, češ da ji ni več pomoči in da jo od smrti loči kvečjemu še nekaj tednov. A se je obrnilo drugače.

Delite na:
Z novo terapijo na smrtni postelji premagala raka!
Revija Zarja

Zdravniki so namreč poskusili z novo terapijo, ki je še v fazi eksperimentalne ter združuje nova imunološka zdravila in individualizirano terapijo, s katero naj bi spodbudili imunski sistem k boljšemu delovanju. Terapija je je imela odličen učinek, pravi sama Judy, ki je pravkar končala kajakaški izlet po Floridi. Članek o presenetljivem zdravljenju je objavil spletni strokovni časopis www.nature.com in povzeli so ga tako tiskani kot vsi drugi mediji po svetu, saj naj bi bila eksperimentalna terapija precedens v zdravljenju bolnikov z rakom, tako rekoč zgodovinski trenutek.

Bolnica je imela res srečo 

Intenzivna terapija je sicer doslej pomagala le 15 odstotkom bolnikov, je povedal dr. Steven Rosenberg z ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravljenja raka, ki je vodil zdravljenje Perkinsove. Dr. Rosenberg si prizadeva odkriti način, kako spodbuditi imunski sistem, da se bo sam boril proti raku. Prepričan je, da je Judyjina čudežna ozdravitev korak bliže temu cilju. 

Imunski sistem Judy Perkins si je že sam prizadeval uničiti tumorske celice, ki so se ji razširile po prsni votlini. Dr. Rosenberg je hotel pomnožiti imunske celice, ki so svoje delo opravljale najučinkoviteje, čeprav se je rak nezadržno širil. Rosenbergova skupina je odvzela vzorce Judyjinih tumorjev in razporedila njihov DNK v sosledje. Odvzeli so tudi vzorce limfocitov, ki so prodrli v tumorje, in celice imunskega sistema, zastale zunaj tumorjev. Ko so našli genetsko mutacijo, ki je omogočila tumorskim celicam, da prevladajo nad telesom svoje žrtve, je Rosenbergova skupina izbrala imunske celice, ki so se najuspešneje pripele nanje. Potem so te celice zunaj telesa vzgojili, razmnožili in jih vrnili v bolničino telo. Poleg tega so ji dali zdravilo za spodbujanje delovanja imunskega sistema (interlevkin 2), obenem pa še keytrudo, novo zdravilo za imunoterapijo, ki je pokazalo dobre učinke pri zdravljenju nekaterih vrst raka. Tako je Judy dobila še eno, zadnjo kemoterapijo, in ta je limfocitom omogočila, da so prevladali nad rakavimi celicami. Učinkovalo je.

Tumorji so počasi izginili 

Rosenberg je povedal, da je imela Judy tumorje v velikosti teniške žogice, eden od njih je rasel skozi prsno steno; tumorji so ji rasli v trebuhu in bezgavkah in vsi so izginili, ko so s terapijo napadli štiri od mutacij, ki so jih izkazovali njeni tumorji. Če se ne bi odločili za tako zdravljenje, bi Judy živela še največ tri mesece, zagotavljajo zdravniki. Zanimivo je, da je Judy enega od tumorjev v prsni votlini čutila na otip in je zato takoj vedela, da zdravljenje učinkuje. Ker ga je lahko otipala, je ugotovila, da postaja mehkejši in manjši.

Tarčna zdravila proti raku so narejena tako, da zadenejo specifične mutacije pri specifičnih rakih. Toda dr. Rosebnerg je ugotovil, da se mutacije pri bolnikih razlikujejo. Žal nova imunoterapija učinkuje le pri omejenem številu bolnikov. Rosenbergova skupina večinoma prevzema zdravljenje najbolj bolnih, ki so jih zdravili že na vse razpoložljive načine, pa se je rak vedno znova vrnil. Zdravili so bolnike z rakom jeter, žolčnika, melanomom in drugih. Samo nekaj jih je preživelo, vendar so bile njihove ozdravitve spektakularne.

Judy se je tega zavedala, preden se je javila za zdravljenje v raziskavi. Pozneje je v Rosenbergov center poslala dve svoji znanki z rakom dojke. Nobena ni preživela kljub prizadevanju zdravnikov. Ena od njiju je umrla zaradi stranskih učinkov zdravljenja.

perkins2.jpg

Terapija še ni na voljo 

Rosenberg sicer pravi, da ta metoda zdravljenja še ni primeren za redno uporabo. Podobno personalizirano zdravljenje (CAR-T), ki učinkuje predvsem na krvne rake, pa že uporabljajo. Čeprav je zelo drago in zahtevno, je očitno lahko zelo učinkovito. Drugi strokovnjaki za zdravljenje raka, ki v raziskavi sicer niso sodelovali, pravijo, da ta eksperimentalni način pomeni velik napredek in je lahko prava revolucija v zdravljenju raka. Ta nova tehnika je resda zahtevna in visoko specializirana ter ni primerna za vse bolnike, vendar pa vznemirja strokovno javnost, saj kaže, kako lahko celice imunskega sistema, ki so že v tumorju, pripravijo, da bolje delujejo.

Judyjina pripoved

Na spletnih straneh (v brskalnik napišete njeno ime in boste dobili veliko dokumentov, tudi njeno pripoved) je Judy objavila, da je leta 2015 znova stopila v svet hudih rakavih bolnikov. Zdravniki so ji povedali, da je njen rak neozdravljiv in da so ji dnevi šteti. Za sabo je imela sedem vrst kemoterapij, nobena ni bila uspešna. Vsaka terapija je učinkovala le krajši čas, nova manj časa kot prejšnja, pa še naporne so bile. »Nič od tistega, kar me je prej veselilo, nisem mogla početi in s tem nisem hotela nadaljevati,« je povedala. Stanje se ji je iz dneva v dan slabšalo, eden od tumorjev je pritiskal na živec, kar je bilo zelo boleče. Veliko časa je preživela, ne da bi se premaknila, saj je tako preprečevala grozno bolečino, ki se je širila v roko. Nehala se je boriti. Načrtovala je, da bo umrla. Nekako se je s tem sprijaznila, a ji je bilo hudo za družino (moža, dva sinova in dva pastorka). Mislila je, da otrok ne bo videla ne maturirati ne diplomirati, kaj šele se poročiti. Toda kljub vsemu je bila hvaležna za življenje, kakršno je imela. Potem pa se je odločila vključiti v raziskavo, saj ni imela česa izgubiti. Ni bila ravno optimistična. Zavedala se je, kakšne so možnosti pri bolezni, ki je razsejana po vsem telesu. Dala je odpoved v službi in si sestavila seznam stvari, ki jih mora narediti, preden za vedno odide.

Odtlej so minila skoraj štiri leta. Judy je zdrava, kot da raka ne bi nikoli imela. Njena zgodba navdušuje mnoge bolnice, ki so jim povedali enako kot njej, češ da bolezni ni mogoče pozdraviti. Upanja bolnik ne bi smel nikoli izgubiti.

Samo deset dni po začetku terapije je sama ugotovila, da se ji zdravje izboljšuje, da se tumorji zmanjšujejo. V letu dni od začetka zdravljenja so povsem izginili. Zdravniki so dobesedno plesali od navdušenja, ko so videli rezultate. Od rednega uživanja morfina in drugih zdravil proti bolečinam je ostal le spomin. »Zdi se mi pravi čudež, da sem po dveh letih še vedno zdrava,« pravi Judy, ki danes živi povsem normalno.

Kaj je terapija CAR-T? 

To je način zdravljenja z lastnimi T-imunskimi celicami, ki jih zunaj telesa (v laboratoriju) spremenijo tako, da učinkoviteje napadejo rakave celice, potem pa jih vrnejo v bolnikovo telo.

Kakšno zdravilo je keytruda oziroma pembrolizumab?

To je imunoterapija, ki sodeluje z bolnikovim imunskim sistemom, da skupaj učinkujeta proti rakavim celicam. Uporabljajo jo pri zdravljenju različnih rakov: od pljučnega do melanoma, limfomov, raka sečil. Lahko ima hude stranske učinke. Je pa precej draga, saj enoletno zdravljenje enega bolnika stane okrog 150.000 dolarjev.

Preberite tudi: Dieta za lepšo kožo. Kliknite TUKAJ!