900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Dieta za lepšo kožo

Lea Pufek, Bodi zdrava, 17.06.2018 14:01:02

Najnovejše raziskave na področju nege kože kažejo, da najbolj znani rek o lepoti drži. Lepo res prihaja od znotraj in za zdravo kožo je veliko bolj pomembno, kaj damo vase, kot pa kaj damo nase.

Delite na:
Dieta za lepšo kožo
Dreamstime

Dojemanje lepote se v zadnjih časih izrazito spreminja. Če smo včasih za lepoto skrbeli z raznimi lepotnimi pripomočki, se danes vse bolj nagibamo k naravni lepoti, ki izhaja iz zdravja. Zdravo je lepo in lepota je zdravje. Zlasti to velja na področju kože, za katero raziskave kažejo, da sta njena lepota in zdravje bolj podvržena prehrani in načinu življenja kot čemer koli drugemu. Da bi si v pomladnih in prihajajočih poletnih mesecih, ko pokažemo veliko več kože, zagotovili zdrav sijaj, vam svetujemo nekaj prehranskih sprememb in dodatkov k redni dieti, ki bodo polepšale vašo kožo.

Vitamin D3

Eden od razlogov, zakaj imamo poleti vedno lepšo kožo kot pozimi, je vitamin D. V mesecih, ko je pretežno več sonca, naše telo tvori več vitamina D, zaradi česar je tudi naša koža bolj zdrava in čista ter ima manj mozoljev in nepravilnosti. To dokazuje, kako pomemben je vitamin D za kožo, kar so opazili tudi strokovnjaki. Najprej so pomembnost vitamina D za kožo opazili pri bolnikih z luskavico, kjer je omenjeni vitamin pomagal uravnavati rast celic. Nedavne študije so pokazale tudi, da vitamin D3 pomaga pri izboljšanju stanja las, dermatologi pa D3 uporabljajo tudi za zdravljenje mozoljev, saj krepi naravno zaščitno bariero kože. Ta namreč skrbi za vlažnost kože. Če bariera pade in se koža izsuši, telo začne izločati večje količine maščobe, da izsušeno kožo nahrani, zaradi česar nastanejo mozolji. Raven vitamina D3 se z leti v našem telesu znižuje, zato je pomembno, da ga dodajamo prehrani. Ne samo za lepo, temveč tudi za zdravo kožo.

Probiotiki

Obstaja neizpodbitna povezava med zdravo kožo in zdravo prebavo. Kadar naša prebava ne deluje optimalno, se to začne odražati na naši koži. Dober dokaz za to povezavo so alergije na nekatero hrano, ki se najpogosteje izrazijo kot srbečica in izpuščaji. Ključ do dobre prebave so probiotiki, kar pomeni, da so probiotiki tudi ključ do lepe kože. Največ jih najdemo v fermentiranih izdelkih, zato za lepšo kožo na svoj jedilnik umestite fermentirana živila s probiotiki, kot so kefir, kislo zelje in repa ter kombuča.

Krilovo olje

Vsi poznamo pomen maščobnih kislin omega-3 za naše telo. Pomembne so tudi za ohranjanje naravne zaščitne bariere kože, ki skrbi za njeno vlažnost in zadostno količino maščobe. Kot vir maščobnih kislin omega-3 navadno poznamo mastne morske ribe in prehranska dopolnila z ribjim oljem. Veliko večji odstotek maščobnih kislin omega-3 pa vsebuje krilovo olje, ki ga pridobivajo iz krilov – drobnih rakcev, ki živijo v Južnem oceanu okrog Antarktike, ki velja za eno najčistejših morij. Krilovo olje poleg maščobnih kislin omega-3 vsebuje tudi velik delež antioksidantov, ki se borijo proti prostim radikalom. Dermatologi ga predvsem svetujejo zato, ker naj bi se v telo absorbiralo bolje od ribjega olja, poleg tega pa ti drobni rakci v svojem telesu ne kopičijo toliko težkih kovin, s katerimi so onesnažena morja, zato je to olje bolj čisto in neoporečno.

koža kurkuma roka dreamstime_xxl_54967335.jpg

Kurkuma

Kurkuma spada med tista živila, ki jih navadno priporočajo v boju proti boleznim. Deluje antibiotično, zato jo svetujejo kot dodatek k prehrani, kadar smo denimo prehlajeni. Prav tako dobro vpliva na prebavo. Te lastnosti ji daje sestavina kurkumin, ki je polifenol z antioksidativnimi, antimikrobičnimi in protivnetnimi lastnostmi. Ker kurkuma pospešuje prebavo, se navadno hitro izloči iz telesa, kar kurkuminu ne daje dovolj časa za optimalno delovanje. Če pa kurkumo nanesemo na kožo, kurkumin pomaga zatreti razne vnetne procese, kot so rdečice zaradi mozoljev ali izpuščaji, pomaga pa tudi pospeševati celjenje.

Zaupajte črevesju

Nedvomno drži, da sta prebava in koža močno povezani. Kadar se dalj časa bojujemo z nezdravo kožo, utegne biti to posledica neprimernega prehranjevanja. Živila, ki vsebujejo precej sladkorja, maščobe, kofeina in alkohola, imajo negativen vpliv na našo kožo. Če uživate precej takšnih živil, so ta lahko kriva za težave s kožo. Prav tako lahko koža sporoča, da ima vaše črevesje težave s presnavljanjem nekaterih sestavin, kot sta denimo gluten ali mlečni sladkor. Težave s kožo so namreč lahko tudi kazalec laktozne ali glutenske intolerance. Če imate torej dolgo prisotne težave s kožo, kot so rdečica, srbečica in pordele lise, svetujemo, da se ustrezno posvetujete z zdravnikom in opravite preiskave, ki lahko potrdijo ali ovržejo katero od prebavnih težav.

Preberite tudi: Ošpice sejejo strah pred turistično sezono. Kliknite TUKAJ!