Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Zdravje, skrito v čebuli

J. K., Zarja, 10.09.2018 12:01:56

Strokovnjaki za prehrano že dolgo opozarjajo, da lahko z rednim uživanjem sadja in zelenjave pozitivno vplivamo na svoje zdravje.

Delite na:
Zdravje, skrito v čebuli
Čebula je ena najbolj priljubljenih začimb. Revija Zarja

Zmeraj bolj je med nami razširjena splošna vednost o tem, kako hrana krepi ali načenja zdravje, vse bolj pa tudi o tem, kako z ustrezno prehrano preventivno preprečimo, da do bolezni sploh pride. Takšni nazori so naše prehranjevalne navade obogatili z marsikaterim novim okusom. Živimo v času, ko si na krožnikih strežemo s superhrano z vseh koncev sveta, pijemo razstrupljevanje čaje z različnih kontinentov, navajamo se na manj znane okuse in v skrbi za zdravje jemo hrano, ki je naši predniki niso poznali. A tudi stara, dobro znana domača živila pozitivno učinkujejo na naše telo. Denimo – dobra stara domača čebula.

Kako deluje čebula na telo?

Čebula je ena najbolj priljubljenih začimb – njena kombinacija sladko-ostrega okusa izboljšuje okus jedem, tako kuhanim kot surovim. Pa ne le, da je dobra – čebula je tudi zelo zdrava. Raziskave so pokazale, da močan ekstrakt zelo aromatične čebule uniči do 95 odstotkov rakastih celic v jetrih in črevesju, še preden se te sploh lahko razvijejo, saj jih uniči tako rekoč v kali. A to velja za ostro čebulo. Izvleček sladke čebule pa uniči le do deset odstotkov rakastih celic. Sladka čebula ima tudi manj pozitivnega učinka na kri kot močnejše sorte čebule, kar pomeni, da je preventiva pred infarktom in kapjo med obema sortama v enakem razmerju, kot to velja za preventivo črevesja in jeter. Ni torej čebula enaka čebuli. Na trgu je več sort čebule, nekatere so namenjene kuhi, druge jemo surove. A tudi velikost čebule je pomembna, ne le sorta. Žal s čebulo ni kot s krompirjem, ko se kmet veseli debelega krompirja. Kajti večja čebula ima manj pozitivnih učinkov na zdravje kot manjša. Velika glava čebule vsebuje namreč več vode, manjša pa ima namesto vode več fitohranil. In če se hočemo potolažiti, da je velika čebula pač že zaradi velikosti seštevek dveh manjših – ne bo držalo. V splošnem velja, da vsebujeta dve majhni čebuli več zdravih sestavin kot ena velika.

Zdaj torej že vemo, da sta pomembni tako velikost kot sorta, poleg tega pa še ostrina okusa, vsebnost sladkorja, vode in še kaj.

Čebula ni enaka čebuli

Če si želimo s čebulo okrepiti zdravje, se torej začne že z izborom. Tudi manjše trgovine ponujajo več vrst čebul, kaj šele velike, a sorta čebule največkrat sploh ni navedena. Poznamo – rdečo, belo, čebulo za kuhanje, biserno, okroglo, ploščato … Zato je dobro poznati nekaj dejstev.

Blaga čebula, ki prej kot k začimbam spada k zelenjavi, je sicer manj zdrava od ostrih sort, a je za večino ljudi najboljša izbira, če želimo čebulo jesti surovo. Med najbolj zdrave čebule spada sorta empire sweet, ki prihaja z vzhoda Amerike in vsebuje veliko fitohranil. Tudi če govorimo o rdeči čebuli, imamo opravka z več sortami, od katerih so nekatere zelo ostre, druge povsem mile in celo sladke. Razliko lahko opazimo kar na pogled, ne da bi poznali ime sorte: blage sorte rdeče čebule so sploščene, ostre pa okrogle, včasih tudi jajčaste. O zdravilnih učinkih čebule se prepričamo že kar med pripravo jedi, kajti prav antioksidanti v ostri čebuli izvabljajo solze v oči, ko jo sekljamo. Če dobimo obilo solz v oči, bo hrana zdrava. No, marsikateri gospodinji ta novica ni preveč všeč. A solzne oči med sekljanjem čebule niso potrebne – če čebulo sekljamo pod rahlim tekočim curkom vode, bo ta odplakoval pekoče hlape, ki tako zelo dražijo oči. Nekateri prisegajo na kuharska očala. Če površino, na kateri režemo čebulo, prelijemo s kisom, pa bomo tudi malo manj trpeli med sekljanjem čebule.

cebula3.jpg
Antioksidanti v ostri čebuli izvabljajo solze v oči, ko jo sekljamo.
Revija Zarja

Nakup čebule

Pri nakupu čebule moramo – ne glede na sorto – biti najprej pozorni na njeno povrhnjico. Ta mora biti nepoškodovana, saj prav vrhnja plast ščiti čebulo pred izsušitvijo. Lupina ne sme odstopati od osrednjega dela čebule. Seveda lupina ni užitna, vendar pa je v nji toliko fitohranil, da pomeni najdragocenejši delež čebule. Zatorej je nikar ne zavrzimo: dodamo jo lahko juhi – lupina rumene čebule bo juhi dala lepo zlato barvo. Lupino zdrobimo, damo v čajno filter vrečko in jo med kuhanjem potopimo v juho oziroma enolončnico, pred postrežbo pa jo zlahka vzamemo iz posode.

Hramba čebule

Zelenjavna čebula, ki je bolj vodnata in jo radi jemo surovo, je zaradi visokega odstotka vode in tanke vrhnje lupine hitreje pokvarljiva. Hranimo jo v hladilniku, da ji tako podaljšamo obstojnost. Začimbna čebula za kuhanje pa ostane uporabna mesec dni in tudi dlje. Če jo bomo uporabili šele po dveh tednih, jo dajmo v papirnato vrečko ali v mrežo in jo hranimo v temnem in hladnem prostoru, ki je tudi zmerno vlažen, npr. v kleti, neogrevani sobi ali garaži. Pozor v najhladnejših zimskih dneh: čebula ne sme zmrzniti.

Ne prenašam čebule!

Ni malo ljudi, ki jim čebula in česen povzročata težave. Običajno se te pojavijo šele pri zaužitju surove čebule, kuhano pa ljudje večinoma dobro prenašamo. Surova čebula lahko povzroča bolečine v trebuhu, razlog za to je povezan z alicinom, ki lahko na prebavni poti med požiralnikom in želodcem povzroča prehitro odpiranje in zapiranje teh kanalov, zaradi česar se začne hrana vračati nazaj v požiralnik. V tem smislu je alicin vzrok za refluks.

cebula1.jpg
Ostra je najboljša kot začimba v kuhanih jedeh, blago pa jejmo kar surovo
Revija Zarja

Poleg alicina so za nekatere problematična sestavina čebule tudi kompleksni ogljikovi hidrati. Običajno jih telo razgradi v navaden sladkor, a v tem procesu organizem nujno potrebuje encim alfa-galaktozidaza. Pri nekaterih ljudeh zaradi genskih danosti tega encima ni dovolj, zato se ne razgradijo v celoti, neprebavljen sladkor pa se kopiči v debelem črevesu, kjer postane gojišče bakterij. Te tegobe lahko preprečimo samo z ustreznimi zdravili, ki zagotovijo telesu manjkajoči encim.

Če pa nismo v skupini ljudi, ki jim čebula povzroča težave, jo dodajajmo jedem čim pogosteje, kajti čebula je zdrava: ostra je najboljša kot začimba v kuhanih jedeh, blago pa jejmo kar surovo.