stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Zdrava koža - čista in lepa

Alenka Kavcic, 02.08.2019 16:00:00

Sliko, ki si jo ustvarimo o človeku, zaznamuje prvi vtis, pri čemer seveda opazimo tudi kožo. Kdor ima negovano kožo, si laže pridobi naklonjenost.

Delite na:
Zdrava koža - čista in lepa
S spremembo podnebja, predvsem z oddihom na morju, lahko olajšamo veliko težav s kožo. .jpg dreamstime

Že več tisoč let predvsem ženske uporabljajo številna sredstva, ki naredijo kožo nežno in prožno. Danes obstaja več poklicev, ki se ukvarjajo s kožo, od dermatologa, kozmetičarja, vizažista do pedikerja. Nenehno razvijajo nove izdelke, ki obljubljajo lepšo in predvsem mlajšo kožo, vendar pogosto vsebujejo kemikalije, ki dražijo občutljivo kožo ali sprožijo alergijske odzive.

Stari ljudski recepti, ki so jih poznale že naše babice, so cenejši in pogosto celo boljši. Naravne učinkovine negujejo kožo blago in brez stranskih učinkov. Poleg tega domača sredstva izboljšujejo tudi duševno počutje, zlasti če jih združite z raznovrstno prehrano, bogato z beljakovinami in vitamini, veliko gibanja in zdravim spancem. Potem ni več ovir za lepo, zdravo kožo. Preprosto poskusite!

Rožna voda
Rožna voda zaradi čudovitega vonja dobro dene duši, poleg tega pa je tudi pravi balzam za kožo. .jpg
Dreamstime

Z blagimi sredstvi do čiste kože

Ena izmed najpogostejših težav s kožo so navadne akne. Največkrat so mozolji, ogrci, mastna in svetleča se koža na obrazu ali hrbtu nadloga mladostnikov. Domnevajo, da so vzrok teh nadležnih težav s kožo hormonske spremembe, akne pa lahko povzročijo tudi zdravila in številne snovi, kot so olje, kozmetična sredstva ali vitaminski pripravki. Veliko bolj boleč pa je lahko tur. V tem primeru se iz vnetega lasnega mešička, kar so povzročile bakterije, razvije ognojek, ki postane precej neprijeten. 

Pri aknah je treba obraz redno čistiti z blagimi sredstvi, ki jih koža dobro prenese. Maska s p .jpg
Pri aknah je treba obraz redno čistiti z blagimi sredstvi, ki jih koža dobro prenese. Maska s papajo je hitro pripravljena.
dreamstime

Domači recepti proti mozoljem

Pri hudih aknah je zdravljenje potrebno ne le iz kozmetičnih, temveč tudi iz medicinskih razlogov. V vsakem primeru velja načelo: mozoljev in ogrcev ne stiskajte s prsti! Namesto tega čistite kožo na obrazu z blagimi tinkturami. Pomagajo tudi parne kopeli, inhalacije in obloge z naravnimi sredstvi. 

Pri aknah je treba obraz redno čistiti z blagimi sredstvi, ki jih koža dobro prenese. Maska s pa.jpg
Pri aknah je treba obraz redno čistiti z blagimi sredstvi, ki jih koža dobro prenese. Maska s papajo je hitro pripravljena..
dreamstime

Čaj proti aknam

Mačeha čisti kožo pri ekcemih in trdovratnih aknah. Islandski lišaj lajša draženje, njivska preslica pa celi rane. 

20 g zeli mačehe

20 g smetlike

10 g islandskega lišaja

10 g zeli njivske preslice

Zelišča zmešajte. Zavrite vodo in z njo prelijte zelišča (1/2 l na 2 žlički mešanice). Pokrijte in pustite stati 10 minut. Trikrat na dan popijte po eno skodelico čaja. 

Nasvet: ta čaj pijte daljši čas. Primeren je tudi za umivanje. 

Maska iz papaje

Proti mozoljem, ogrcem in nečisti koži pomaga eksotična papaja. 

1 papaja

2-3 žlice smetane

Papajo olupite, odstranite koščice in sadež z vilicami pretlačite v kašo. Primešajte smetano, kašo nanesite na komprese in jih za 30 minut položite na kožo. 

Sivkino olje

Pomirjujoča sivka ščiti in neguje razdraženo kožo.

5 kapljic sivkinega olja

5 kapljic mandljevega olja

Olji zmešajte in ju s kozmetično blazinico dvakrat na dan nežno nanesite na prizadeta mesta.

Bo­reč je so­lat­na di­šav­ni­ca in sta­ra zdra­vil­na rast­li­na, ki iz­vi­ra iz Bliž­nje­ga v .jpg
Bo­reč je so­lat­na di­šav­ni­ca in sta­ra zdra­vil­na rast­li­na, ki iz­vi­ra z Bliž­nje­ga vzho­da.
dreamstime

Izpuščaji: če koža srbi, boli in peče

Število ljudi, ki iščejo pomoč v dermatoloških ambulantah, nenehno narašča - odrasli tožijo zaradi vnete, suhe in srbeče kože, otroci pa si kožo velikokrat do živega spraskajo. Vzrok za to so pogosto določene snovi, recimo nikelj ali drugi alergeni. Pogosto je iskanje sprožilca kožne bolezni podobno iskanju igle v senu. 

Druga zelo neprijetna težava je luskavica. Bolezen na koži ustvarja žarišča različnih velikosti in oblik in še ni ozdravljiva. Kljub temu simptome lahko lajšamo.

Blage terapije za načeto kožo

Večino težav s kožo je mogoče zdraviti z naravnimi sredstvi. Zunanje pomagajo kopeli, kreme, mazila in obloge, za notranjo terapijo pa so primerni različni čaji, ki lajšajo težave in negujejo kožo. Domača sredstva lahko izjemno dobro dopolnjujejo medicinsko zdravljenje.

Koristni nasveti

Nečista koža in akne bodo kmalu le še preteklost

Antibakterijska sredstva za čiščenje kože lahko zelo preprosto pripravite sami. V ta namen v kozarec vode dodajte 1 žličko ognjičeve tinkture in jo s kosmom vate nanesite na mesta z aknami.

Vnetja zavirata mazilo z arniko in zdravilna prst, ki jo dobite v lekarni. Če naj mozolji hitreje dozorijo, jih lahko zvečer prelepite z obližem, ki ne prepušča zraka. 

Timijanovo olje pomaga pri zdravljenju turov. 3 kapljice olja dodajte skodelici vode in z njo natrite tur.

Zdravljenje kožnih izpuščajev z rastlinskimi sredstvi

Z obkladkom iz lanenih semen se izpuščaji hitreje pozdravijo. Zmleto laneno seme zmešajte z vodo, da dobite kašo, pokrijte jo in malo počakajte, nato jo nanesite na prizadeta mesta. 

Močno srbenje lahko ublažite z otrobovo kopeljo. Vodi za kopanje preprosto dodajte otrobe. 

Dišeča rožna voda pomaga proti izpuščajem. 1/2 l rožne vode zmešajte z 1/4 l limonovega soka in tekočino večkrat na dan nanesite na prizadeta mesta. 

Naravni recepti proti nadležnim ekcemom

Boreč močno zavira vnetja. V obkladkih njegove čreslovine še posebno intenzivno delujejo. 4 žlice zeli boreča prelijte z 1/4 l vrele vode, pokrijte in pustite stati 10 minut, nato precedite. Platneno krpo namočite v poparku, jo ožemite in položite na prizadeta mesta. Ponovite večkrat na dan. 

Proti zaskorjenim luskam na koži se odlično obnese poparek kamilic. Pripravite kamilični čaj in počakajte, da se ohladi. Potem vanj namočite krpo in jo za 5 minut položite na prizadeta mesta na koži. Nato namažite z mazilom in povijte. 

Obvladajte luskavico

Morska sol se je pri zdravljenju luskavice izkazala za zelo koristno. Za kopel dodajte vodi za kopanje 1-2 kg soli iz Mrtvega morja.

Srbenje ublažite z ovseno slamo in otrobi. Sredstvi lahko dodate vodi za kopanje, lahko pa ju uporabite tudi v obkladkih na srbečih mestih. 

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 30, 19. 7. 2019