Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Zaspan čez dan in buden ponoči

dr. Cheng, Maja, 27.01.2019 12:01:10

Dr. Cheng odgovarja.

Delite na:
Zaspan čez dan in buden ponoči
Po 40. letu se ta težava veliko pojavlja, nekaterim ženskam bolj, nekaterim manj in je sploh ne opazijo. profimedia

Dr. Cheng, lepo pozdravljeni!

Imam nenavadno težavo. Stara sem 42 let in zadnje leto sem zelo zaspana in utrujena čez dan, ko pride noč, pa ne morem spati. Včasih je težava, da težko zaspim - lahko traja tudi dve do tri ure, včasih pa zaspim takoj in se zbudim čez eno uro in potem več ne morem zaspati vsaj nekaj ur. Seveda sem potem utrujena čez dan, tudi veliko bolj razdražljiva, manj učinkovita in produktivna pri delu kot tudi pri samodisciplini glede športa, zdrave prehrane itd. Menstruacije imam še vedno redne, tako da menopavza ni izvor težav, v življenju pa v zadnjih letih tudi nisem imela bistvenih sprememb. Imam dva otroka in moža in se razumemo precej dobro, lahko rečem, da smo zadovoljni in srečni. Prosim za nasvet, Nevenka

Vaše težave niso tako zelo nenavadne, vsaj ne z vidika TKM. Po 40. letu se ta težava veliko pojavlja, nekaterim ženskam bolj, nekaterim manj in je sploh ne opazijo. Priporočam, da poskrbite za čim bolj stabilno čustveno stanje brez nepotrebnih nihanj, kot je pretirana žalost, jeza, zaskrbljenost itd. Vsak dan si vzemite čas zase, da stvari v miru predihate in se sprostite.

Po TKM sta za zaspanost in utrujenost možna dva vzroka, in sicer, ko človek nima volje in je ves čas utrujen, je to zaradi prebitka vlage v telesu ali pa zaradi primanjkljaja celostne energije Qi in krvi. Vendar se v tem primeru kažejo težave tudi pri menstruaciji, v nerednem ciklusu. Kadar pa je človek utrujen in želi spati, vendar ne more, hkrati pa je prisotna še razdražljivost, to kaže na primanjkljaj vranične energije in zakrčenost jeter, ki moti živčni sistem. Vranica in jetra pripadajo elementoma zemlje in lesa in so v ciklusu nadziranja, zato je za vzpostavitev ravnovesja treba stabilizirati oba organa sočasno.

Pri prehrani bodite pozorni, da jeste čim več hrane za krepitev vranice, kot so proso, sladki krompir, vse vrste buč, kvinoja, datlji, fige, riž, puranje meso, goveje meso itd. Prav tako se izogibajte hladnim in mrzlim jedem iz hladilnika ter surovim jedem, na primer solati, pozno zvečer.

Lahko izvajate tudi akupresuro na točkah KI 6 in BL 62, ki ju stimulirajte sočasno, saj med njima vlada močna povezava. Ena točka pripada elementu jin, druga elementu jang - tako vzpostavimo ravnovesje obeh. Prav tako sta v pomoč točki ST 40 in ST 37. Obe pripadata meridijanu želodca, ki uspešno izganja iz telesa čezmerno vlago.
Kupite si zeliščno formulo Ease form za jetra, kadar čutite razdražljivost in nesproščenost, ali pa Angel Eight form, ki krepi kri in vitalno energijo Qi. Lahko si naredite tudi čaj iz astragalusa in kitajske angelike.

ALI STE VEDELI: Na Kitajskem je čustvenih stisk veliko manj kot v zahodnem svetu, saj se na Kitajskem ljudje med seboj veliko več družijo na trgih, kjer skupaj plešejo, izvajajo qigong, taijiquan ter druge vaje, ki sproščajo. Zelo popularne so tudi karaoke. Kitajci tudi ne poznajo takšnega sramu kot mi. Njim preprosto ni mar za mnenje drugih in se raje skupaj veselijo, saj se zavedajo pomena sprostitve. Evropejci pa se bojimo izražati čustva, hitro nam je nelagodno in nas je sram in tako se vsa negativna čustva v nas nabirajo in kasneje povzročajo razne bolezni in težave. Pustimo si izražati čustva in bodimo, kar smo, zapojmo in zaplešimo vsi skupaj, četudi nismo tega najbolj vešči. Edina posledica je lahko obilica smeha zaradi nerodnosti ter sproščeno in umirjeno telo.

Ordinacija za kitajsko medicino Dao TKM
E-naslov kamor lahko pošljejo vprašanja: info@daotkm.si
Telefonska številka: 031 766 888
Naslov ordinacije: Savska cesta 10, Ljubljana

Objavljeno v reviji Maja št. 1, 4. 1. 2019.