profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Zakaj ženske bolj zebe kot moške?

Tina Lucu, 01.12.2019 11:00:00

Leta 2015 so nizozemski znanstveniki dokazali, da je ženskam prijetno pri temperaturi, ki je za 2,5 stopinje višja od tiste, pri kateri je prijetno moškim. Ženske se tako najbolje počutijo, ko je v prostoru 24 ali 25 stopinj Celzija.

Delite na:
Zakaj ženske bolj zebe kot moške?
čaj, zima, pogreje Profimedia

Moški in ženske imamo sicer približno enako telesno temperaturo, okoli 37 stopinj, a temperatura kože je pri ženskah nižja, zato jih tudi večkrat zebe.

Povprečna temperatura ženskih rok, ki so izpostavljene mrazu, naj bi bila tri stopnje nižja kot pri moških, razlog za to naj bi bil ženski hormon estrogen, zaradi katerega je kri gostejša in teže potuje do kapilar v okončinah. Ženske naj bi zaradi tega še bolj zeblo v času ovulacije, ko je v telesu več estrogena. Razloge, zakaj ženske in moški drugače občutimo mraz, pa je treba iskati tudi pri razlikah v metabolizmu. Večja mišična masa pomeni hitrejši metabolizem, to pa pomeni tudi, da človek pokuri več kalorij in da je pretok krvi hitrejši, zaradi česar so okončine prej in bolj tople.

 Moški imajo tudi hitrejšo presnovo od žensk. Ob tem je tudi krvni obtok hitrejši, zaradi česar je moški organizem bolj segret, moške pa zato manj zebe kot ženske.

čaj, zima, pogreje, toplo, ženske
čaj, zima, pogreje
Profimedia

Kako spodbuditi prekrvitev in se pogreti

 Jeseni in pozimi ima veliko ljudi, ki sicer nimajo težav s prekrvitvijo, hladne ude. To se zgodi zato, ker organizem osredotoči energijo v ohranjanje toplote organov. Vsa kri se načrpa v osrednji del telesa, udi pa so slabše prekrvljeni in postanejo mrzli.

Domača živila, ki spodbujajo prekrvitev

Na srečo ni treba, da nas zebe v roke ali noge, kajti na voljo imamo kar nekaj živil, ki pospešujejo prekrvitev.

Ingver

Ingver je sijajno domače zdravilo za jesen in zimo: ta čudežna korenina krepi obrambne mehanizme telesa, je naravni topilec sluzi in poskrbi, da nam je toplo. Snovi, ki so v korenini ingverja, pregrejejo celotno telo - s toplo skodelico pa si pogrejemo tudi dlani.

Čili

Ob nizkih temperaturah se telo razveseli pekočih jedi. Tudi čili dobro pogreje telo. Torej si le skuhajte krepak chili con carne. Je slastna jed, poleg tega pa spodbudi prekrvitev.

Komarček

Lahko je čaj ali pa sestavina v solati ali zelenjavni ponvi - tudi komarček sijajno poskrbi za boljšo prekrvitev.

Rožmarin

Rožmarin vsaki jedi doda aromatično, mediteransko noto. Rožmarinovo olje je sijajno za masažo in lepo pogreje od zunaj, poleg tega pa preprečuje napetosti.

Arnika

Tako kot rožmarin je tudi arnika sijajno sredstvo za masaže, saj lepo pogreje telo in sprosti mišice.

Masaža pospeši prekrvitev

Pred prhanjem si s krožnimi gibi zmasirajte telo. Uporabite lahko posebno ščetko ali pa gobo. Pozitivni stranski učinek: masaža odpravlja tudi celulit.

čaj, zima, pogreje, toplo, ženske
čaj, zima, pogreje
Profimedia

Savna temeljito pogreje telo

Vročina pospeši prekrvitev in pogreje celotno telo. Potenje ima pozitivne učinke na zdravje. Namig: masaža s ščetko pred obiskom savne še okrepi učinke savnanja.

Izmenično prhanje za hitrejši krvni obtok

Izmenično prhanje s hladno in toplo vodo izjemno učinkovito spodbuja krvni obtok. Zjutraj trikrat zamenjajte toplo in hladno vodo in se oprhajte od spodaj navzgor, tako boste v dan šli polni zagona in z okrepljenim imunskim sistemom. Pomembno: vedno zaključite s hladno vodo.

Infrardeča svetloba

Rdeča svetloba zviša telesno temperaturo in posledično spodbudi prekrvitev. Terapija z infrardečo svetlobo pomaga tudi pri napetostih in proti smrkanju. Enkrat do dvakrat na dan se ji izpostavljajte za največ 10 minut.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 46, 8.11.2019