sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Jerneja in Marko, Poroka na prvi pogled Njena.si

Je strast med Markom in Jernejo ugasnila?

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Z dihanjem do nove energije

J. K., Zarja, 02.05.2018 14:01:53

Z več kisika smo v boljši formi, sveži, bolj budni in zbrani, celo mladostnejši. In to so razlike, ki jih kaj kmalu začutimo, če popravimo svoje dihanje z dihalnimi vajami.

Delite na:
Z dihanjem do nove energije
Revija Zarja

Brez zraka ni življenja in dihanje je ena najosnovnejših človekovih potreb. Ritem dihanja se meri v sekundah, saj dnevno vdihnemo približno 23.000-krat! Dihanja se pravzaprav skoraj ne zavedamo, in prav tukaj tiči težava. Sčasoma postane plitvejše, dihamo le še z vršički pljuč, naš vdih ni več dovolj globok in telesu dovaja premalo kisika. To je težava, ki se je skorajda ne zavedamo, k sreči pa jo prav zlahka popravimo.

Zrak, ki ga vdihavamo, ni le vir in zagotovilo življenja, je tudi pomemben dejavnik našega zdravja. Pravilno dihanje dobro prekrvi notranje organe in telo v celoti, poskrbi za medcelično presnovo, imunsko sposobnost ter prebavo. Včasih je od pravilnega dihanja odvisno tudi kaj takega, česar nikakor ne bi povezovali z dihanjem – denimo bolečine v hrbtu.

Dihanje sprošča

Z dihanjem je kar se da tesno povezana tudi naša psiha. Ne rečemo zaman, da človek v stiski vzdihuje. Ali da v strahu globoko zajame sapo. Da mu ob presenečenju vzame sapo. Kar precej je takih rekel, ki jasno nakazujejo, kako se z dihanjem odraža naše razpoloženje.

Na dihanju se odraža tudi stres, in sicer kot hitro in seveda tudi plitko dihanje. Zanimivo je, da ima povezava v obratno smer svojo drugačno zakonitost: če počasi, enakomerno in pravilno dihamo s celotnim dihalnim aparatom, torej tudi s prepono in trebuhom, je skoraj nemogoče zapasti v tesnobno stanje. S pravilnim globokim vdihom vdihnemo do šestkrat več kisika kot s plitkim vdihom. Ta razlika pa se seveda odrazi na celotnem stanju telesa. Z več kisika smo v boljši formi, sveži, bolj budni in zbrani, celo mladostnejši. In to so razlike, ki jih kaj kmalu začutimo, če popravimo svoje dihanje z dihalnimi vajami. Pred nami ni prav težka naloga, saj lahko – kot že rečeno – slabo dihanje lahko popravimo hitro in zlahka. 

pocut_ilustrativna.jpg

Dihalne vaje

Zadrževanje izdiha z ustnicami zmanjšuje živčnost

Učinek: izdih se, če ga zaviramo z ustnicami, podaljša. Na ta način sproščamo napetost v dihalnih, pa tudi trebušnih in hrbtnih mišicah. Hkrati pomirimo živčno razdraženost.

Vaja: vzemimo pero, izjemno tanko tkanino ali razrahljan kosem vate in ga držimo pred obrazom – dihajmo čim bolj narahlo in počasi, da bo izdihnjen ali vdihnjen zrak pri vdihu in izdihu komajda kaj vznemirjal občutljive dlačice peresa. Ponovimo trikrat.

Trkanje po prsih okrepi pljuča

Učinek: s to vajo si okrepimo krvni pretok v dihalih, predvsem v pljučih in bronhijih, na ta način pa pride v telo več kisika, kar seveda telo dodobra osveži in energijsko okrepi.

Vaja: stojimo, kolena so rahlo upognjena, obe dlani stisnemo v pest in z njima v enakomernem izmenjujočem ritmu rahlo tolčemo nad prsmi. Medtem dihamo globoko, in sicer tako, da vdihnemo skozi nos, izdihnemo pa skozi usta. Ponovimo od 8- do 10-krat.

Raztegnimo prsni koš za poglobitev vdiha

Učinek: daljša faza dihanja zgolj z vršički pljuč zmanjša kapaciteto našega celotnega dihalnega aparata. S širjenjem volumna dihal pa se dihanje bistveno izboljša in okrepi.

Vaja: postavimo se v stojo, roke iztegnemo za hrbet ter prepletemo prste desne in leve roke. Ramena se usločijo nazaj. Med vdihom zgornji del telesa nagnemo nazaj, med izdihom pa se močno nagnemo naprej, z rameni vse do kolen. V tem položaju naredimo pet vdihov in izdihov, nato ob vdihu spet vzravnamo telo ter ga usločimo nazaj. Še enkrat ponovimo celotno vajo.

Odkloni levo-desno krepijo dihalne mišice

Učinek: raztegovanje prsnega koša, prepone ter pomembnih dihalnih mišic poglablja vdih.

Vaja: sedemo na tla po turško, s prekrižanimi nogami, hrbet je vzravnan, roke dvignemo nad glavo, prepletemo prste obeh dlani, oba kazalca pa usmerimo v strop. Globoko vdihnemo ter skušamo zgornji del telesa še nekoliko privzdigniti, izdihnemo in nagnemo zgornji del telesa na levo, v fazi vdiha pa se spet vzravnamo v navpično držo. Z naslednjim izdihom nagnemo trup na desno. Ponovimo petkrat na vsako stran.

Dihanje s trebuhom za boljši spanec

Učinek: za umiritev vegetativnega živčevja, bistrejši duh ter temeljitejšo sprostitev, pa tudi za boljši spanec pomaga globoko dihanje s prepono in trebuhom.

Vaja: postavimo se v vzravnano držo, ramena so sproščena, rahlo spuščena. Vdihnemo in se med prvim vdihom skušamo zavedati dogajanja v telesu. Potem pa ta postopek ozavestimo in nadzorujmo – dlani položimo na trebuh, nekoliko pod popek, ter opazujmo, kako se med globokim dihanjem premikajo v njegovem ritmu – ven med vdihom ter noter med izdihom. Ponovimo od osem- do desetkrat.

Osredotočeno dihanje proti bolečinam v hrbtu

Učinek: ob napetem stanju duha so napete tudi hrbtne mišice, kar sčasoma povzroči poškodbe v drži in posledično bolečine v hrbtu. Zato je pomembno, da se znamo notranje umiriti. Ritem dihanja je pri tem pomemben dejavnik.

Vaja: postavimo se vzravnano, kolena rahlo pokrčimo. Desno dlan z notranjo stranjo položimo na trebuh, levo pa s hrbtno stranjo na hrbet. Zdaj vdihnimo globoko in na dolgo, pri tem moramo čutiti, da se dihanje odraža v predelu med obema rokama, saj se bo telesni volumen med obema dlanema v fazi vdiha povečal, v fazi izdiha skrčil. Vadimo približno 2 minuti.

pocut_izmenicno_dihanje.jpg

Izmenično dihanje za sprostitev telesa in duha

Učinek: plitko dihanje je običajno tudi prehitro, zato pride prav vaja, s katero se naučimo podaljševati vdih in izdih. Če je ritem dihanja pravilen, smo bolj umirjeni.

Vaja: sedimo in imamo vzravnan hrbet. S palcem zapremo desno nosno votlino. Vdihnemo skozi levo nosnico, odmaknemo palec z desne nosnice, s prstancem zapremo levo nosnico in izdihnemo skozi desno. Vdihnemo skozi desno nosnico, jo zapremo s palcem, sprostimo levo nosnico in izdihnemo. Vajo ponovimo petkrat.

Zasuki za razgibavanje pljuč

Učinek: prsni koš naj bo čim bolj razgiban.

Vaja: sedemo na tla, tako da imamo zadnjico na petah, roke pokrčimo v komolcih, jih odročimo, dlani pa so tik pred prsmi z notranjo stranjo obrnjene navzgor, v smeri stropa. Izdihnemo in telo nagnemo na desno, roke pa iztegnemo. Med vdihom se vrnemo v izhodiščni položaj. Potem spet izdihnemo in nagnemo telo na levo, roke medtem iztegnemo. Vajo ponovimo petkrat.

Preberite tudi: V kakšnem stanju so vaše žile? Kliknite TUKAJ!