stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Vložki ali tamponi?

R. Š., Bodi zdrava, 07.09.2018 14:01:19

Tisti dnevi v mesecu so zoprni že sami po sebi. Če nas menstruacija obišče ravno na dopustu, pa je vse skupaj še toliko bolj neprijetno.

Delite na:
Vložki ali tamponi?
Tamponi, ki so se pojavili kot alternativa higienskim vložkom, še danes veljajo za veliko bolj udobne. Thinkstock Photos

Zato se ženske in še posebej dekleta poleti raje odločajo za uporabo tamponov, namesto neudobnih higienskih vložkov. Tamponi so v tem primeru namreč veliko bolj praktični za uporabo, poleg tega pa jih ženska sploh ne čuti in z njimi lahko povsem neovirano plava. Kaj je torej boljše oziroma bolj zdravo izbrati – vložke ali tampone?

Vložki

Se še spomnite tistih velikih in debelih higienskih vložkov, ki nikakor niso ostali na svojem mestu?

Dandanes so vložki precej tanjši, bolj vpojni, predvsem pa veliko bolj udobni. Izbirate lahko med celo paleto higienskih vložkov: mini, maksi, nočni, s krilci, brez krilc, odišavljeni ali neodišavljeni, nebeljeni oziroma brez klora, biološko razgradljivi itd.

Samolepilni vložki so najbolj preprosta ter bolj ali manj udobna rešitev v tistih dneh. Treba jih je redno menjati, sicer poleg neprijetnega vonja tvegate tudi bakterijsko okužbo. Večina vložkov je podloženih s plastiko, ki ne diha, kar je zdravju škodljivo, poleg tega pa taki vložki niso biološko razgradljivi, zato tudi obremenjujejo okolje.

tampon zdravje_ThinkstockPhotos-959568486.jpg
Samolepilni vložki so najbolj preprosta ter bolj ali manj udobna rešitev v tistih dneh.
Thinkstock Photos

Tamponi

Tamponi, ki so se pojavili kot alternativa higienskim vložkom, še danes veljajo za veliko bolj udobne in uporabne, saj z njimi ženska lahko počne vse: kolesari, teče, pleše in celo plava.

Tamponi so večinoma narejeni iz kombinacije bombaža in sintetičnih vlaken. Slednja naj bi po odstranitvi v nožnici puščala drobce, ki izsušujejo vaginalno sluznico in tako lahko povzročajo tveganje za nastanek raznovrstnih okužb ter pripeljejo celo do tako imenovanega sindroma toksičnega šoka oziroma okužbe z bakterijami stafilokoka in streptokoka. Če opazite simptome, kot so visoka telesna temperatura, bruhanje ali driska, hude bolečine v mišicah, slabost in izpuščaji na koži, takoj obiščite zdravnika. Kljub vsemu pa je nevarnost toksičnega šoka zelo majhna, če ženska redno menja tampone.

Seveda je na policah trgovin mogoče najti tudi zdravju prijaznejše tampone, izdelane iz stoodstotnega organskega bombaža, nebeljene oziroma brez klora ter biološko razgradljive.

Tampon je treba menjati na štiri do šest ur. Do razvoja bakterij v tamponu in do šoka lahko pride, če ženska dlje časa pozabi tampon v nožnici. Razvije se smrdeč izcedek zaradi bakterijske okužbe, bakterije pa prodrejo v telo in povzročijo šok. Da ne bi prišlo do teh pozabljanj, bodite ob vstavljanju tampona pozorni, da ne pozabite izvleči zadnjega tampona, ki ste ga uporabili.

Preberite tudi: Govorni zatiči večkrat opozarjajo na bolezen. Kliknite TUKAJ!

Kaj uporabljati?

Večina vložkov in tamponov je še vedno kemično obdelanih oziroma beljenih. Dioksin, ki se pri tem sprošča, mnogi povezujejo z nastankom endometrioze, rakom rodil in še nekaterimi drugimi boleznimi. Nekateri tovrstni izdelki pa poleg omenjenih kemikalij vsebujejo tudi dišave in konzervanse.

Vložki oziroma tamponi so nujno zlo, če si želite zagotoviti ustrezno higieno v tistih dneh. Njihova ponudba pa je dandanes v trgovinah tako raznovrstna, da lahko izberete zdravju in okolju neškodljive (a tudi nekoliko dražje). In kaj je torej bolje uporabljati – vložke ali tampone?

Zagotovo je bolj zdravo uporabljati vložke, saj pri redni uporabi tamponov pogosteje prihaja do izsušenosti nožnice in posledično vnetij. Seveda pa so tamponi idealna rešitev za poletne dni, ki bi jih radi kljub menstruaciji preživeli na plaži in v vodi. Če jih boste uporabljali zgolj v poletnih dneh ali pa le na plaži, vam to verjetno ne bo škodilo. Vedno pa poskrbite za njihovo redno menjavo, še posebno po vsakem kopanju. 

tampon zdravje_ThinkstockPhotos-479427066.jpg
Skodelico lahko uporabljate podnevi, med spanjem, med rekreacijo, celo med plavanjem.
Thinkstock Photos

Alternativa: menstrualna skodelica

Če se ne morete odločiti med vložki ali tamponi oziroma iščete tretjo možnost, poskusite z uporabo menstrualne skodelice. Čašica, ki spominja na manjši lijak, je na tržišču že nekaj let. Izdelana je iz stoodstotnega medicinsko preverjenega silikona, zato v nožnici ne pušča vlaken in ne izsušuje vaginalne sluznice. Vstavite jo v nožnico, kjer namesto vpijanja zgolj zbira menstrualno kri, ki jo praznite dva- do štirikrat dnevno.

Na voljo so tri velikosti, njihova izbira pa je odvisna od več dejavnikov: moči menstrualnega toka, starosti uporabnice (ženske nad 25 let in tiste, ki so že rodile, običajno izberejo večjo velikost) in aktivnega načina življenja (redno aktivne ženske imajo običajno močnejše mišice medeničnega predela, zato jim pogosto bolj ustrezajo manjše velikosti).

Skodelico lahko uporabljate podnevi, med spanjem, med rekreacijo, celo med plavanjem. Njena prednost je tudi ta, da je uporabna več let, s čimer prihranite denar za vložke in tampone, obenem pa s tem tudi varujete okolje. Slabost menstrualne skodelice pa je nedvomno ta, da jo je zaradi večkratne uporabe treba redno čistiti, kar pa je včasih lahko nekoliko nepraktično, še posebno takrat, ko pri roki nimate umivalnika oziroma vode.