kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Govorni zatiči večkrat opozarjajo na bolezen

Tea Dečman, Novice Svet24, 07.09.2018 12:01:09

Z njim se pogovarjamo, delamo, se učimo, beremo, uporabljamo ga za izražanje misli in načrtov za prihodnost. A nekaterim govor povzroča preglavice. Zakaj se to zgodi in kako si lahko pomagate?

Delite na:
Govorni zatiči večkrat opozarjajo na bolezen
Včasih beseda ne steče gladko. dreamstime

Že zelo mladim ljudem se dogaja, da zamenjujejo glasove v besedi ali pa izrečejo napačno besedo, čeprav vedo, kaj so vsebinsko želeli povedati. Takšne težave se ljudem najpogosteje dogajajo, kadar so utrujeni, pod stresom in posledično manj zbrani. Pomagajo sprostitvene vaje oziroma manj napornega dela doma in v službi, če težave ne pojenjajo po nekaj tednih, pa obisk logopeda.

Preberite tudi: Odstranimo dlake na obrazu. Kliknite TUKAJ!

Kaj pa, če je disleksija?

Že v predšolskem obdobju so za otroka z disleksijo značilne težave pri govorjenju, opazite lahko menjavanje besed, ki podobno zvenijo, pozneje v šoli pa ima otrok težave pri pomnjenju črk abecede in zaporedju črk. Otrok z disleksijo kaže odpor do šole, strah ga je branja, ne zmore si organizirati dela. Otroci s specifičnimi učnimi težavami so pogosto označeni za lene in površne, zato se znajdejo v začaranem krogu. Starši, ki menite, da ima vaš otrok zgoraj opisane težave, nikar ne upajte, da bo minilo samo od sebe. Otrok potrebuje organizirano pomoč učitelja, strokovnih delavcev in staršev.

demenca
Preprečimo ali omilimo slabšanje kognitivnih funkcij.
Dreamstime

Afazija

Vzrok za afazijo je zmeraj možganska poškodba, pri kateri je prekrvitev možganov nenadoma prekinjena, v večini primerov je to kap, povzroči pa jo lahko tudi nesreča ali tumor. Osebe, ki trpijo za afazijo, imajo težave z govorom, razumevanjem, branjem, pisanjem in seštevanjem. Če se srečujete s to težavo, drugim povejte, da trpite za afazijo, pri sebi pa imejte kartico, na kateri je navedeno, kaj afazija pomeni. Poskušajte pokazati, kaj mislite, s kretnjami, risanjem, pisanjem, če z govorom ne gre, prosite za pomoč družino in prijatelje, načrtujte vnaprej, v mislih ali na papirju se pripravite na pogovor in delite svoje skrbi z drugimi.

Možganska kap.jpg
Kadar poleg okvare govora opazite še mravljince, gre lahko za kap!
Profimedia

Drugi vzroki

Na govor lahko vplivajo tudi nekatera zdravila. Če govorite s težavo, ker ne morete premikati mišic na eni strani obraza, vas je morda prizadela bolezen obraznih živcev. Če se vam zraven tudi tresejo roke, so to morda znaki parkinsonove bolezni, včasih je lahko vzrok zgolj vnet jezik ali grlo. Če pa zraven čutite vrtoglavico ali mravljinčenje in se vam megli, je morda v veliki nevarnosti vaše srce ali vas je morda doletela možganska kap.