volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

V čem tiči bistvo korejske lepote?

J. K., Zarja, 28.08.2018 12:01:25

Koreja – dežela, ki navdihuje. In poleg njenih lepot je gotovo njena najopaznejša posebnost lepota Korejk. Njihova koža kot da ne pozna časa. Spoznajmo skrivnosti, s katerimi Korejke ohranjajo mladostni videz. Ta skrivnost je na zahodu že dobila svoje ime: korejska lepota ali kar K-lepota.

Delite na:
V čem tiči bistvo korejske lepote?
Korejska kozmetična industrija dodaja negovalnim preparatom izvlečke domače flore in favne. Pixabay

Korejski način nege kože se na zahodu vse bolj udomačuje, zato na policah drogerij izdelki s korejskimi črkami niso nič več nekaj čudnega. Lastnost večine teh izdelkov je, da so preprosti in učinkoviti. Pa poglejmo, kako in s čim svojo kožo negujejo Korejke in kaj je prava skrivnost tako imenovane K-lepote.

Mladostni na korejski način

Korejski negovalni izdelki so prepoznavni že na prvi pogled: negovalne maske v obliki pande, lončki za kreme v obliki banane ipd. Že na videz je poudarjeno, kaj izdelek vsebuje – in prav v tem je bistvena razlika med korejskimi in zahodnimi negovalnimi pripomočki. Zahodni vsebujejo pester nabor sestavin in učinkovin, korejski pa so usmerjeni v – manj je več. Vsebujejo torej manj učinkovin, so pa te toliko bolj učinkovite.

Preberite tudi: Kdaj je zaradi otečenih rok ali obraza treba k zdravniku? Kliknite TUKAJ!

Korejska kozmetična industrija stavi na visoko tehnologijo, oplemeniteno z naravnimi sestavinami iz cvetov, zelišč in rastlin, kot so bambus, lotos ali drevo azijski konjak. Poleg tega je treba vedeti, da je v Koreji prav koža osnovno merilo lepote, je neke vrste osebna vizitka, po kateri se človek prepozna. Zato je Korejkam nega kože nadvse pomembna, kozmetična industrija pa usmerjena predvsem v izdelke za nego kože. Za Korejke je nega pravzaprav ritual. Rezultat takšnega prizadevanja lahko občuduje ves svet, saj je njihova lepota sveža, naravna in deluje brezčasno. Koža Korejk je videti, kot bi bila porcelanasta, razširjenih por in nečiste kože skoraj ne poznajo. Večina negovalnih izdelkov tako imenovane K-lepote vsebuje sestavine, ki skrbijo za ustrezno vlažnost kože, ohranjajo jo elastično in preprečujejo nastanek gub. Številni korejski izdelki pa vsebujejo še dodatke za posvetlitev kože, zato dolgoročna uporaba takih izdelkov zagotavlja enakomeren ten. Dodatna značilnost korejske lepotne negovalne linije: negovalnih pripomočkov različnih vrst je bistveno manj, a so zato zelo učinkoviti.

Katere vrste izdelki za nego so del korejske lepote?

Korejke za nego obraza uporabljajo predvsem serume, olja, esence, tonike in maske za vse tipe kože, prav tako tudi kreme. Vsi ti izdelki korejske negovalne industrije si utirajo pot na zahod in se jih v bolje založenih drogerijah že da najti. A pozor – strokovnjaki opozarjajo, da je smiselno njihove postopke začeti postopno. Predvsem tonik je tako rekoč osnova dobre nege, pa ne le korejske, saj pripravi kožo na naslednje negovalne korake tako, da jo naredi vpojno. Kožo si poskušajmo predstavljati kot gobo – če je goba suha, vlaga le stežka prodre vanjo, če pa je vlažna, izvrstno vpija in povsem upraviči svoje ime – goba. Zato ima losjon pri negi obraza pomembno vlogo: kožo ravno prav navlaži in jo pripravi na nadaljnjo nego. Preden se odločimo za celotno K-lepoto, je najbolje začeti s toniki in losjoni. Predvsem pa je prav, da prisluhnemo strokovnjakom, ki svarijo: nikar vsega naenkrat in takoj! A vsekakor je napočil čas, da tudi zahodnjakinje poiščemo negovalne izdelke z oznako made in Korea. 

Pet K-lepotnih učinkovin proti staranju

Poleg dobro znanih sestavin proti staranju, kot sta denimo hialuronska kislina ali kolagen, ki ju seveda poznajo tudi Korejke, dodaja korejska kozmetična industrija negovalnim preparatom še izvlečke domače flore in favne. Marsikaj se nam morda zdi tuje, vendar – kot rečeno – korejska lepota resnično deluje. Pa poglejmo, kaj se skriva v pomadah, stekleničkah in negovalnih maskah Korejk.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je v Aziji vsakodnevni napitek – in če dobro učinkuje od znotraj, le zakaj ne bi bil koristen tudi od zunaj? Negovalna sredstva z dodanim izvlečkom zelenega čaja imajo visoko stopnjo polifenola. To je antioksidant, ki uničuje proste radikale ter ščiti kožo pred škodljivimi vplivi iz okolja. Polifenoli skrbijo tudi za bolj čvrsto kožo in tako preprečujejo nastajanje gub. Za pridobivanje ekstrakta zelenega čaja se uporablja ista rastlina kot za pridelavo zelenega čaja za pitje – Camellia sinensis. Znano je, da ta deluje tudi protivnetno. Izvleček se dodaja toniku, serumu in vlažilnim kremam za nego kože.

Propolis

Propolis je izvrstno pomlajevalno sredstvo. To je čebelji izloček, zato tovrstni preparati niso namenjeni veganom. Propolis se v K-lepoti uporablja kot dodatek negovalnim maskam. Njegova tekstura je smolnata, ima pa podoben učinek kot med – je antimikotik, deluje antibakterijsko, pomaga blažiti opekline in celi rane ter druge poškodbe kože. Za nego ga Korejke uporabljajo kot dodatek maskam za nego obraza.

Brezov ekstrakt

Breza je vse kaj drugega kot običajno drevo. V vzhodni Evropi in Skandinaviji poznamo stoletno tradicijo uporabljanja breze v zdravilstvu, tudi kot zdravilni napitek. A tudi daljna Koreja pozna njena vrednost in učinek. Vsebuje antioksidante, vitamin C, flavonoide (rastlinska barvila z zaščitnim učinkom) in grenčice. Eterično brezovo olje pa zaradi sestavine salicat deluje tudi protivnetno ter pomirja kožo.

Mucin

Mucin je ekstrakt iz polžje sline, ki velja za najpriljubljenejšo negovalno učinkovino K-lepote. Vsebuje glikolno kislino, ki koži podarja izjemno elastičnost. Poleg tega odpravlja različne nepravilnosti, kožo naredi prožno, zmanjšuje gubice ter posvetli brazgotine. Težava je, da je treba polže za izdatno izločanje sline izpostaviti stresu, kar ne ustreza merilu do živali prijaznega pridobivanja izvlečka. Vendar se Korejke nerade odrekajo učinkovinam, ki jih vsebuje mucin: hialuronu, kolagenu, alantoinu in elementom v sledeh, kot so cink, železo in baker, zato je dodan vrsti K-lepotnim negovalnim izdelkom.

Ginseng

Tradicionalna kitajska medicina pozna koristne lastnosti ginsenga že stoletja in jih toliko časa tudi s pridom uporablja. Uporaba pri negi ima krajšo zgodovino, a se je zelo kmalu prijela pri Korejkah. Iz korenine zdravilne rastline se pridobiva izvleček, ki kožo naredi odporno proti škodljivim vplivom iz okolja. Ker so ti običajno krivi za prehitro staranje kože, ima ginseng dragocen pomlajevalni učinek.

Opisali smo le pet najpogosteje uporabljanih negovalnih ekstraktov, ki so značilni za K-lepoto. Seveda jih je še veliko več, vsi pa imajo na zahodu bolj ali manj eksotičen pridih: črni sezam, še več vrst čajnih esenc, aloe vera, lotos, vrtnice iz Damaska, kumarice, brokoli, riž, Anemarrhena asphodeloides, fermentirana rastlinska olja, tigrova trava … Zveni čudno? No, zato pa v korejski negovalni kozmetiki ni parabenov, sulfatov, benzofena, trietanolamina, mineralnih olj, umetnih barvil in dišav …

Osnovni korejski lepotni ritual vsebuje 10 faz

Korejke poznajo posebne lepotne rituale, ki so pomemben del njihovega vsakdana. Večina Korejk ga izvaja vsaj enkrat na dan, mnoge pa kar dvakrat – zjutraj in zvečer. Korak za korakom v 10 fazah aktivirajo različne negovalne učinkovine ter z njihovo kombinacijo dosegajo osupljive rezultate.

Poglejmo, kako je videti tak postopek:

čiščenje s čistilnim oljem,
čiščenje s čistilnim gelom ali peno,
luščilo (večinoma na kemični osnovi),
tonik ali losjon za nego obraza,
esenca,
serum,
maska (napojena papirna obloga),
krema za oči,
vlažilna krema,
zaščita pred soncem.