profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

To so najboljši zajtrki za hujšanje

Tina Guček, Bodi zdrava, 19.05.2018 12:01:06

Ko se lotimo izgube teže, je pomemben vsak obrok – kaj in koliko pojesti, da ne bo preveč, hkrati pa bomo nekaj časa siti in bomo z njim dobili vse, kar naše telo potrebuje. Tokrat se osredotočimo na zajtrke.

Delite na:
To so najboljši zajtrki za hujšanje
Revija Bodi zdrava

Kar nekaj resnice je v tem, da moramo zjutraj jesti kot kralj, saj je dokazano, da ljudje, ki preskočijo zajtrke, pozneje v dnevu pojedo precej več. Hkrati je res tudi to, da vse, kar zjutraj pojemo, naše telo veliko lažje pokuri kot tisto, kar pojemo za kosilo ali celo za večerjo. Privoščite si torej odličen zajtrk, ki vam najbolj ustreza glede na vaš življenjski slog. 

Če zjutraj vedno hitite … 

Če spadate med tiste, ki se jim zjutraj vedno mudi, in nikoli nimate časa, da bi se usedli za mizo in pojedli nekaj konkretnega, potem so vaši zajtrki običajno sestavljeni iz nečesa, kar pojeste sproti – med potjo v službo ali medtem ko zjutraj urejate sebe ali otroke. Namesto da takrat grizljate kakšen rogljič ali kaj podobno nezdravega, si raje zjutraj privoščite le kavo, proteinsko bogat zajtrk pa si pripravite že zvečer in ga potem pojejte v službi.   

V manjši skledi zmešajte ovsene kosmiče in proteinski prašek, dodajte vodo in zmešajte. Nato dodajte pol žlice kokosovega olja in medu, malo mletega cimeta in oreščke. Zaprite v posodo in shranite v hladilniku. Zjutraj ali v službi mešanici dodajte koščke svežega sadja in zajtrk je pripravljen.

Če obožujete smutije … 

Trik za dober smuti je, da najdete pravo kombinacijo proteinov, ogljikovih hidratov in zdravih maščob. Začnite z zelenjem (na primer špinačo ali bučkami), dodajte sadje (ki je lahko sveže ali zamrznjeno), grški jogurt in avokado. Če se ne počutite najboljše, je odličen dodatek tudi malce ingverja. Smuti razredčite z malo mleka ali rastlinskimi napitki ter zmeljite. Da boste čim bolj in čim dlje siti, pijte smuti počasi, ne vsega naenkrat.   

Če ne morete brez jajc … 

Jajca so odlična izbira za zajtrke, saj jih lahko pripravimo na več različnih načinov – umešana, na oko, kot omleto, trdo ali mehko kuhana … Izbire je res veliko, da pa ne bi jedli samo jajc, poskusite še tako, da jih kombinirate z zelenjavo. Narezano zelenjavo (čebulo, paradižnik, kumare in zeleno papriko) pokuhajte v malo zelenjavne juhe. Ko je zelenjava mehka, dodajte dve jajci in ju vmešajte, dodajte pa še malo kurkume za okus. Mešanico zelenjave in jajc nato potresite na posteljico iz listnate zelenjave, dodajte malo svežega avokada in odličen zajtrk je pripravljen. Na koncu lahko pojeste še malce sadja, če ne morete brez sladkega, pa si privoščite še košček ali dva črne čokolade.

Če radi grizljate … 

Če ste eden tistih ljudi, ki zjutraj prigriznejo nekaj tukaj in nekaj tam, potem nezdrave prigrizke zamenjajte z zdravimi. Grizljajte na primer narezano zelenjavo (kumarice, papriko, brokoli ali kaj drugega), ki jo pomakate v gvakamole (namaz iz avokada) ali humus (namaz iz čičerke). Zraven si narežite trdo kuhano jajce, zajtrk pa dopolnite s kakšnim kosom sadja.

Preberite tudi: Praktični nasveti pri glutenski intoleranci. Kliknite TUKAJ!