Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Svetel pogled v svetlo prihodnost

M.B., 14.01.2020 11:00:00

V novem desetletju obračate življenjski list in gledate naprej ter si seveda želite svetle prihodnosti. Da jo boste videli bolj jasno in sončno, pa si najprej odstrite črnino z oči. Znebite se podočnjakov in zabuhlih oči, ki nastanejo zaradi najrazličnejših vzrokov. Lahko zaradi pomanjkanja spanja, alergij, počenih kapilar, preveč melanina (hiperpigmentacija) v koži ter tudi zaradi uživanja alkohola in kajenja. Ugotovite torej, kaj je vzrok vašim črnim kolobarjem, in jim napovejte vojno.

Delite na:
Svetel pogled v svetlo prihodnost
Za lepše lase in nohte uživajte kolagen v prahu. Thinkstock Photos

Obstajajo štirje glavni krivci za pojav podočnjakov:

1. Pomanjkanje spanja. Če imate podočnjake, se morate najprej vprašati, ali dovolj spite. Lepotni spanec ni samo izrabljena fraza, ampak dejansko pomaga. Vsak dan 7 do 9 ur nočnega počitka je nujno za lepo kožo in spočite oči.

2. Alergija. Imate morda kakšno neodkrito alergijo? Za razdražene oči, ki se solzijo in so zabuhle, niso razlog samo alergije na različne pelode, ampak tudi alergije na živila. Simptomi reakcije na živila se lahko pojavijo kjerkoli na telesu, tako v prebavilih kot na koži in očeh, ki postanejo srbeče, razdražene, rdeče … Za katero alergijo gre, je najbolje vprašati zdravnika, ki vas bo napotil na testiranje, ali pa poskusite sami z metodo izločanja. Iz prehrane za 21 dni odstranite pogoste alergene: gluten, mlečne izdelke, sojo, arašide, jajca in sladkor, nato pa vsake tri dni v prehrano vpeljujte posamezno živilo nazaj. Če se vam ob določenem živilu pojavi reakcija v obliki zabuhlih oči in podočnjakov, je velika verjetnost, da ste nanj intolerantni.

3. Ščitnica. Eden od simptomov premalo aktivne ščitnice so tudi zabuhle oči s podočnjaki. Če se pri vas pojavljajo še drugi znaki obolenja ščitnice (zaspanost, nervoza, povečanje telesne teže ali nenadno hujšanje, izpadanje las, spuščene veke ali izbuljene oči, občutek peska v očeh), se nujno posvetujte z zdravnikom. Ko boste težave odpravili, bodo tudi podočnjaki izginili.

4. Preveč soli. Koliko soli zaužijete? Prehrana, bogata z natrijevim kloridom, lahko povzroči zastajanje vode, kar vodi k zabuhlim očem in tudi drugim delom telesa. Zmanjšajte količino zaužite soli in težave s podočnjaki in zabuhlostjo bodo izzvenele.

Domači recepti zoper podočnjake

Da bo podočnjakom odklenkalo še pred nastopom novega leta, pa si poleg že omenjenega pripravite še kakšno domače lepotno sredstvo. Znano je, da pri temnih kolobarjih pomagajo krompir, kumare in tudi zeleni čaj, ki ne vsebujejo kemičnih dodatkov in sintetičnih snovi.

1. Krompir

Krompir ima belilne sposobnosti in tako povsem naravno posvetli podočnjake. Olupite krompir, ki ste ga vzeli iz hladilnika, ga narežite in zavijte v prtiček. Položite ga na zaprte oči, lezite in pustite nekaj minut učinkovati. Druga možnost je, da iztisnete krompirjev sok, vanj pomočite blazinico vate in jo položite na oči. Krompirjev sok lahko pustite na podočnjakih učinkovati čez noč.

2. Kumare

Kumare so čudežno orožje pri različnih kožnih tegobah in super hrana za naše telo. Očesna kumarična maska je preprosta in pri podočnjakih zelo učinkovita. Odrežite dva kolobarja kumare in si ju položite na zaprte oči. Po 10 minutah bo koža okoli oči povsem prerojena, saj bo navlažena, nahranjena in sveža.

3. Zeleni čaj

Zelenemu čaju pripisujejo veliko dobrodejnih lastnosti, zlasti po zaslugi antioksidantov in tanina oziroma grenčin, ki poskrbijo, da postane koža svetlejša in da zabuhlost uplahne. Potrebujete dve filtrski vrečki zelenega čaja, ki ju namočite v topli vodi, nato pa daste v hladilnik za 30 minut. Mrzle vrečke si položite na zaprte veke za 15 minut.

4. Kokosovo olje

Kokosovo olje je vsestransko uporabno v kuhi in pri lepotnih obredih, pomaga celo pri podočnjakih. Malo kokosovega olja natrite v vato in ga s tapkajočimi gibi nanesite na podočnjake. Olje pustite delovati čez noč, s tapkanjem pa boste pospešili tudi prekrvitev in s tem odplakovanje ujetih tekočin pod kožo.

5. Soda bikarbona

Soda bikarbona deluje kot belilo. Malo je zmešajte z vodo v pasto in jo nanesite na podočnjake (pazite, da ne zaide v oči). Pustite učinkovati 10 minut in sperite s toplo vodo.

6. Mleko

Mleko je še eno do domačih sredstev zoper podočnjake, ki blaži otekline. V mrzlo mleko pomočite dve vatni blazinici in ju položite za 15 minut na zaprte veke. Če se blazinice prehitro ogrejejo, jih še enkrat pomočite v mrzlo mleko.

Dodatna pomoč zoper podočnjake

Uporabljajte osvetljevalce kože. Če so podočnjaki posledica preveč melanina, pomagajo kreme, ki vsebujejo osvetljevalne snovi, kot so retinol, hidrokinon, kojična kislina, zeleni čaj, vitamin C ali izvlečki soje. Ti osvetljevalci bodo učinkovitejši, če se boste istočasno tudi izogibali soncu in redno uporabljali sončno kremo s cinkom in faktorjem SPF 30 ali več.

Dermalna polnila. Morda so podočnjaki pri vas posledica počenih krvnih žilic. V tem primeru pomagajo dermalna polnila (na primer kolagen), ki so učinkovita tudi pri izgubi maščobe v predelu pod očmi. Posvetujte se z dermatologom.

Laserska terapija in vitamin K. Laserski tretmaji zmanjšajo videz temnih kolobarjev zaradi počenih kapilar, enak učinek imajo tudi negovalne kreme z vitaminom K.

Korektor. Izberite korektor, ki je za en odtenek svetlejši od vaše polti in vsebuje tudi zaščito proti soncu. Če je vaša koža mastna ali nagnjena k aknam, kupite korektor, ki ni narejen na oljni osnovi.

Hidracija. Pitje veliko tekočine lahko prav tako pomaga pri zabuhlih očeh in podočnjakih. Najboljša je voda, ki učvrsti kožo in jo napne.

Masaža. Začasna zabuhlost oči in podočnjaki so pogosto posledica zastajanja limfne tekočine. Če z masažo spodbudite limfni sistem k delovanju, bodo tudi podočnjaki postopoma izginili. Takole gre: s prsti nežno drsite čez veke in okoli oči. Ne pozabite zmasirati tudi roba tilnika in lasišča. 

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 52, 20.12.2019