sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Sisu, finska odločnost za boljše življenje

M. H., Zarja, 20.08.2018 15:01:27

V iskanju življenjske sreče in zadovoljstva smo v zadnjem času že spoznali danski hygge. Zdaj pa je čas, da se naučimo še ene skandinavske modrosti – finskega sisu, ki ga opisujejo kot umetnost poguma.

Delite na:
Sisu, finska odločnost za boljše življenje
Fince naprej žene sisu. Shutterstock

Finci so na svoj sisu tako ponosni, da ga opisujejo kot del nacionalnega značaja. Beseda sisu, ki jo uporabljajo že skoraj 500 let, je skorajda neprevedljiva. Pomeni nekaj podobnega kot notranja moč. Finci so prepričani, da se sisu skriva v vsakem človeku, označuje pa odločnost, pogum, hrabrost, moč duha, tudi nekaj trme. S sisu se ne hvališ, saj tvoja dejanja govorijo o tem, da si odločen in pogumen.

Gora, imenovana Sisu

Finci so prepričani, da lahko s sisu zmagajo v vojnah v dolgih zimah, kar se je v zgodovini že zgodilo v finsko-ruski vojni. Toda sisu je tudi življenjska filozofija, ki jo lahko upoštevajo v vsakdanjem življenju, pa naj bo to komunikacija s partnerjem, vzgoja otrok ali sodelovanje s sodelavci. S pomočjo sisu se spoprijemajo s težavami in problemi, živijo aktivno in zdravo življenje, dosegajo cilje in iščejo srečo. Sisu je pozitivna orientacija v življenju, ki človeku omogoča, da izpolnjuje svoje notranje potenciale.

Preberite tudi: "Ne grem v vodo." Kliknite TUKAJ!

Najbolj znan finski zagovornik sisu je planinec Veikka Gustafsson, ki je bil prvi Finec na Mount Everestu ter je postal nacionalni simbol sisu. S tem imenom je poimenoval goro, ki jo je kot prvi preplezal na Antarktiki. Njegovi nasveti, kako negovati sisu v sebi, so zato finska biblija sisu. Med drugim predlaga, naj človek vedno gre malce dlje, kot si upa. Ko se o nečem odloči, naj se drži odločitve. Če se sreča s težavami, naj pomisli, kako so se s podobnimi težavami spoprijeli njegovi predniki. Če se počuti nelagodno, naj to razume kot izkušnjo. V praksi koncept sisu najbolje ponazarja kopanje v zaledenelem morju: četudi so vremenske razmere slabe, to ne pomeni, da ne bi mogli uživati. Sprva bo sicer nelagodno, a na koncu bo občutek čudovit. To je čisti sisu.

dobro pocutje otroska vzgoja.jpg
Sisu je tudi življenjska filozofija, ki jo lahko upoštevajo v vsakdanjem življenju, pa naj bo to komunikacija s partnerjem, vzgoja otrok ali sodelovanje s sodelavci.
Shutterstock

Majhni koraki do velike odločnosti

Sisu je tudi neke vrste vsakodnevni pogum, ki pozitivno učinkuje na splošno blagostanje, pomaga premagovati težke trenutke in v človeku ustvarja občutek zadovoljstva. Preprosti koraki za vzbujanje občutka sisu so lahko del vsakodnevne rutine. Med drugimi je pomemben stik z naravo, ki je na Finskem vse prej kot prijazna, a prav to narodu omogoča, da svojo odločenost prenesejo tudi v vsakodnevno življenje.

Začnite z majhnimi koraki in denimo ne pojdite na sprehod samo v lepem vremenu, temveč tudi kadar dežuje. Sčasoma boste spoznali, da vas slabo vreme ne ovira pri gibanju v naravi. Na Finskem kar 96 odstotkov prebivalcev od dva- do trikrat na teden vadi zunaj, v naravi, ne glede na vremenske razmere. Zakaj jih ne bi v tem posnemali, saj vemo, da gibanje v naravi povečuje občutek zadovoljstva in celo pomaga pri depresiji. Preprost princip sisu je že to, da med vadbo naredimo še en počep več ali pretečemo kilometer več. K principom sisu se lahko obrnemo tudi, ko potrebujemo moč, da si poiščemo novo službo, potem ko so nas odpustili. Ali pa, če se odločimo, da si bomo po ločitvi poiskali novo ljubezen. Sisu nas lahko vodi v kuhinji, ko kombiniramo drzne sestavine, recimo borovnice in baziliko. 

dobro pocutje okvir.jpg
S sisu se ne hvališ, saj tvoja dejanja govorijo o tem, da si odločen in pogumen.
Shutterstock

Kako negovati svoj sisu?

Učite se iz izkušenj: zapomnite si, kdaj ste premagali vse dvome, stopili iz svoje cone ugodja in naredili nepričakovano. Če ste to že storili, ni razloga, zakaj ne bi še kdaj.

Občutite strah: storite nekaj, kar vas plaši. S tem si krepite samozavest in pogum.

Ne sprijaznite se z zavrnitvijo: »ne« razumite kot začetek pogajanj, ne pa kot konec pogovora.

Odpočijte se: če ste tik pred tem, da obupate, se za hip odpočijte, razmislite o situaciji in jo poglejte iz drugačne perspektive.

Izkoristite svoje rezerve: vstanite pol ure prej kot sicer, tecite kilometer več, minuto dlje se prhajte s hladno vodo. To vas bo utrdilo fizično in duševno.

Hodite korak za korakom: in ne odnehajte.