palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Shujšajte s pomočjo misli

Tina Guček, Bodi zdrava, 13.05.2018 12:01:00

Zveni zanimivo? Seveda je predobro, da bi bilo res, in shujšati ne moremo zgolj z mislimi, lahko pa svoje misli usmerimo tako, da z drugačnim načinom razmišljanja lažje izgubimo kak kilogram, in se tako približamo svoji sanjski postavi.

Delite na:
Shujšajte s pomočjo misli
Revija Bodi zdrava

Nevroznanstvenik Stephan J. Guyenet je avtor knjige The Hungry Brain (Lačni možgani), v kateri je razdelal sedem tehnik, s katerimi lahko prelisičimo telo, da ne čuti več toliko želje po (nezdravi) hrani.

Obvladajte skušnjavo

Predstavljajte si, da ste na dieti in da pred vas postavijo krožnik slastnih kolačkov. Kaj pravi vaš notranji glas? Nekaterim pravi: »Daj, pojej samo enega. Prestroga dieta tako ali tako ni dobra in včasih se lahko malce pregrešiš.« Ko pojeste en kolaček, se počutite boljše in skušnjava mine. In potem obstaja še drug tip ljudi, ki jim notranji glas pravi: »Saj veš, da če poješ enega, se ne moreš več upreti in bo prvemu sledilo še vsaj pet kolačkov, kajne?«
Ugotovite torej, v katero skupino spadate, in se ravnajte glede na to. Guyenet pravi ljudem, ki spadajo v prvo skupino, »moderators« oziroma zmerneži, in če spadate mednje, si v trenutku slabosti privoščite nekaj malega, seveda pa je boljše, kot da pojeste kolaček ali kos torte, da si privoščite nekaj koščkov črne čokolade. Če spadate v drugo skupino (Guyenet jih imenuje »abstainers« oziroma abstinenti), potem je boljše, da se skušnjavi povsem izognete. Če ste doma in vas zagrabi želja po tem, da bi grešili, potem se le hitro odpravite ven, na sprehod ali v družbo, da bodo grešne misli izginile.

Nehajte razmišljati negativno

Ženske pogosto razmišljamo o tem, kaj na našem telesu nam ni všeč. »Le zakaj moram imeti tako veliko zadnjico?« ali »Joj, ta moj trebuh! Videti sem kot v šestem mesecu nosečnosti.« ali »Poglej njeno postavo, jaz ne bom nikoli videti tako dobro!« Vse to so primeri misli, ki se nam podijo po glavi, kadar nismo zadovoljni s svojimi telesi, a s takimi mislimi največkrat ne naredimo nič dobrega. Le sami sebi potrdimo, da res nismo videti v redu in da nam najbrž nikoli ne bo uspelo shujšati na svojo idealno težo, nato pa smo potrti in vdani v usodo in se vržemo v hrano – češ, saj mi tako ni pomoči.

Namesto negativnih misli bi morali misliti pozitivno in se veseliti vsakega napredka, še tako majhnega. Morda ima soseda res popolno postavo in vi ne boste nikoli takšni, lahko pa si zadate cilj, da boste izgubili vsaj nekaj centimetrov v pasu ali bokih, in ko vam to uspe, boste zagotovo ponosni nase.

Naj bodo vaši možgani siti

Znanstveno je dokazano, da določen tip hrane daje večji občutek sitosti kot drugi. Hrana, bogata s proteini in vlakninami, nasiti bolj kot hrana, ki ima visoke vsebnosti sladkorja in soli, pa čeprav po kalorijah pojemo enako. Namesto pice in čipsa si torej privoščite piščanca na žaru z zelenjavno prilogo in solato in občutek boste imeli, da ste bolj in dlje časa siti.

Namesto dni za goljufanje si privoščite trenutke za goljufanje

Mnoge diete dopuščajo dan za goljufanje, ko si po nekaj dneh pridnega prehranjevanja po vseh pravilih lahko privoščimo najljubše sladice ali nezdrave prigrizke. Po mnenju mnogih strokovnjakov pa tak dan ni najboljši, ker ljudje ves teden mislimo le na tisti dan, ko bomo lahko goljufali, in smo v resnici bolj kot na zdravo prehranjevanje ves čas osredotočeni le na vse tisto, kar si bomo lahko privoščili takrat. Tak način nam daje tudi občutek, da je zdravo prehranjevanje v resnici neke vrste kazen, dan za goljufanje pa nagrada.

Namesto dni za goljufanje si tako raje privoščite trenutke za goljufanje, ki naj pridejo povsem spontano. Sodelavka praznuje rojstni dan in je prinesla pecivo – prav, privoščite si košček. Prijateljice so vas nepričakovano povabile v kino – ja, zakaj ne bi pojedli malo pokovke. Seveda naj teh trenutkov ne bo preveč in s količino pojedenega ne pretiravajte, a če se večino časa zdravo prehranjujete, vam tudi nekaj sladkega tu in tam ne bo škodilo.

Jejte raznovrstno

Saj poznate tisti primer, ko ste na počitnicah in v hotelu strežejo vso mogočo hrano. Zdi se vam, da niste pojedli veliko – le vsakega malo, pa ste siti. Do tega pride, kadar pojemo veliko raznovrstne hrane – malo slanega, malo kislega, malo grenkega, malo sladkega … Naši možgani dobijo toliko različnih dražljajev, da se počutijo bolj siti in si ne želijo več. Tega pravila se torej držite, kadar pripravljate svoje vsakodnevne obroke – naj bodo čim bolj pestri in raznovrstni, pa sploh ne bo potrebe po sladici.

Recite ne

Kaj je najbolj grozno, kadar vas zagrabi skušnjava, da bi pojedli kaj sladkega? Da so te skušnjave skoraj neizogibne! In kaj je najboljše? Da običajno kar hitro minejo. Ko vas naslednjič zagrabi, da bi grešili, si recite: »Ne bom! Dobro vem, da te sladice moje telo v resnici ne potrebuje.« Vsi se zavedamo, da se s sladkarijami bašemo, kadar nam je dolgčas ali smo pod stresom, zato se naslednjič, ko vam nekaj zadiši, zavestno ustavite in recite ne. In skušnjava bo kmalu minila, verjemite.

Zastavite si sprejemljiv cilj

Vsi vemo, da so dolgoročne in velike spremembe najtežje. Namesto da si rečete: »Do poletja bom na dieti!« ali »Shujšati moram dvajset kilogramov!«, si zastavite stvarnejše cilje. Poskusite zdravo jesti štiri tedne, namesto tri mesece. Poskusite si zadati cilj pet izgubljenih kilogramov, namesto dvajset. To je veliko lažje dosegljivo, in ko vam bo uspelo, boste morda imeli več motivacije za nadaljevanje in za zastavo novega cilja. Srečno!

Preberite tudi: Dieta zoper pomladno utrujenost. Kliknite TUKAJ!