stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Samopomoč pri glavobolih

Petra Kolar, 20.09.2019 20:00:00

Zaradi napornega tempa sodobnega življenja se je vse težje izogniti številnim stresnim situacijam, zato čedalje več ljudi trpi za glavobolom. A treba je vedeti, da je glavobol le simptom, katerega vzrok ni nujno v glavi, saj lahko k njegovemu nastanku močno pripomorejo težave v drugih delih telesa.

Delite na:
Samopomoč pri glavobolih
Glavobol Revija Zarja

 Ker so vzrok in simptomi glavobola tako različni, ga je treba diagnosticirati in zdraviti glede na posamezno stanje, kar velja zlasti za kronične in ponavljajoče se vrste, kot so migrena, travmatični glavobol ali glavobol nevrovaskularnega izvora, ki jih ne moremo preprosto odpraviti s protibolečinskimi zdravili. Zdravniki tradicionalne kitajske medicine (TKM) jih zdravijo z različnimi kombinacijami, ki temeljijo na prepoznavanju vzorcev glavobolov, saj je to najučinkovitejši način za zdravljenje ali lajšanje bolečega stanja.

KDAJ IN ZAKAJ SE POJAVI GLAVOBOL
Tradicionalna kitajska medicina obravnava glavo kot »sotočje janga« ali »stanovanje lucidnega janga«, kar pomeni, da je glava tesno povezana z drugimi deli telesa in da so vsi organi odgovorni za njeno vitalnost in prehranjenost. Poleg tega TKM meni, da so možgani morje kostnega mozga, ki izvira iz ledvične esence in se krepi s hranili iz hrane. Glava se povezuje z notranjimi organi po energijskih kanalih ali meridijanih ter kolateralah. Ima tudi odprtine za neposredno komunikacijo z zunanjostjo. Ko pa zunanji ali notranji dejavniki ovirajo tok meridijanov, motijo dovajanje hranil v glavo ter blokirajo glavo in odprtine glave, se bo skoraj zagotovo pojavil glavobol.

Gledano iz klinične prakse se zdravnik TKM zanaša na posebne podrobnosti glavobola, da lahko analizira patološke spremembe v telesu; te informacije mu potem pomagajo najti osnovne vzorce neskladnosti, hkrati pa mu zagotavljajo smernice za zdravljenje in obravnavo posameznika.

vzglavniki2.jpg
Kako si lahko pomagamo sami?
Revija Zarja

GLAVOBOLI, VEZANI NA MENSTRUALNI CIKEL, SO MED NAJPOGOSTEJŠIMI VRSTAMI GLAVOBOLOV
Glavoboli so pri ženskah večinoma povezani s hormonskimi spremembami med menstrualnim ciklom. Glavoboli so lahko enostranski ali obojestranski in z različnim časovnim trajanjem; spremljajo jih lahko tudi simptomi, kot so bruhanje, izguba apetita, splošna šibkost in bledica.


TKM uči, da sta v času med menstruacijo ali okoli nje dva posebna meridijana obilno napolnjena s krvjo in energijo či. Ta čezmerna energija in kri se potem spustita in izpraznita v maternico in s tem spodbudita redne mesečne menstruacije. V tem času se seveda zmanjša dobava krvi in energije či v glavo, kar vodi do začasne šibkosti, patogeni pa lahko izkoristijo dane razmere in napadejo glavo. Ko postanejo odprtine glave disfunkcionalne ali blokirane, se pojavijo glavoboli. Ženske, ki že imajo težave s pomanjkanjem vitalne energije in krvi ali preveč nakopičenega ognja v jetrih ali pomanjkanje elementa jin, imajo veliko večjo možnost za pojav glavobola pred in med menstrualnim ciklom ali celo po njem. Zdravljenje, ki ga izvaja zdravnik TKM, je tako vedno namenjeno uravnavanju energije či in krvi ter sproščanju meridijanov in kolateral. Poleg tega bo zdravnik TKM upošteval tudi menstrualne faze pri izbiri zelišč, ki imajo poleg akupunkture tudi velik vpliv na izboljšanje stanja.

Glavobol
Zakaj se pojavi glavobol?
Revija Maja

KAJ PRIPOROČA ŽENSKAM DR. CHENG PING IZ ORDINACIJE DAO TKM?
PRED MENSTRUACIJO

Kadar se glavobol pojavi pred menstruacijo, to nakazuje na zakrčenost jetrnega sistema; bolečina je lahko utripajoča in prizadene le določen predel glave. Pri tem, sploh če se pojavlja glavobol vsak mesec, lahko telo na boj pripravimo prej. Poleg akupunkture in avrikuloterapije je ta čas dobro uživati tudi zeliščni formuli, kot je ease form (xiao yao) ali auranti form (chaihu shugan), ter si z akupresuro stimulirati točke LR 3 (tai chong), LI 4 (hegu), SP 6 (sanyinjiao). Prav tako dr. Cheng Ping priporoča pitje čaja iz posušenih belih krizantem, ki umirijo jetrni ogenj. 


PO MENSTRUACIJI:

Kadar se glavobol pojavi po ciklu, to nakazuje na primanjkljaj vitalne energije in krvi; ob tem je predvsem občutek prazne glave. Takrat je treba krepiti telo, energijo in kri. Predvsem so pomembne zeliščne formule angel eight form (bazhen), middle form (buzhong yiqi), peach form (taohong siwu) in pitje čaja iz grahovca (astragalusa). Akupresuri se zgoraj omenjenim točkam LR 3 in SP 6 pridruži še točka ST 36 (zusanli), na kateri se lahko v tistem času izvaja tudi moksibustija (ogrevanje z mokso v obliki cigare). 
Ko enkrat prepoznamo vzrok glavobola, nas loči le še en korak od tega, da ga premagamo!

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 8, 12. 8. 2019