profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Rešitve za težave s čevlji

Mira Čirović, Bodi zdrava, 09.04.2018 13:01:58

V trgovini ste bili tako navdušeni nad njimi, da ste nekako spregledali, da vaši novi čevlji nevarno drsijo. Čudovit modni dodatek včasih prinese tudi veliko preglavic. Za vas smo poiskali nekaj uporabnih rešitev.

Delite na:
Rešitve za težave s čevlji
Bodi zdrava

Naj ne drsi!

Vas je že kdaj spodneslo zaradi nevarnih podplatov, ki se v stiku z vodo spremenijo v nevarne drsalke? Namesto da čevlje pospravite v omaro in pozabite nanje, podplat raje podrgnite z brusilnim papirjem. Če vam je ljubše, pa jih lahko odnesete tudi k čevljarju, ki lahko na podplat nalepi zaščitno gumo, ki ne bo zgolj preprečila drsenja, temveč bo podplat hkrati tudi zaščitila pred prehitro obrabo in vlago.

Prava številka

Morda zelo dobro veste, katero številko noge imate, vendar vseeno ne kupujte obutve kar na pamet. Velikost posameznih čevljev se lahko razlikuje glede na vrsto obutve in proizvajalca oziroma znamko. Kadar recimo kupujete tekaško obutev, imejte v mislih, da je ta vedno nekoliko manjša od klasičnih čevljev. Smiselno je, da poskusite vsaj dve velikosti, ki sta najbližje številki vaše noge, in se v obeh po trgovini tudi sprehodite, da dobite boljši občutek. Za nakup obutve, kakršne koli, ne samo tekaške, si je dobro vzeti čas.

lepota_ThinkstockPhotos-494565080 dddd.jpg

Nižja peta 

Visoke pete dodobra poudarijo ženstvenost, a kaj ko bi jih včasih najraje sezuli in naprej hodili bosi, da bi razbremenili noge. Če spadate med tiste, ki se visokim petam kljub temu ne nameravajo odreči, bi pa dali vse, da bi te postale vsaj malce udobnejše, lahko peto za malenkost znižate. Strošek ne bi smel biti prevelik, čevljarji za takšno opravilo navadno računajo nekaj evrov. Vendar pa pete ni priporočljivo skrajšati za več kot dva centimetra, saj lahko v nasprotnem primeru ogrozite stabilnost in nosilnost čevljev.

Čebelji vosek

Nihče ne mara od dežja premočenih čevljev, zato vas bomo gotovo razveselili s podatkom, da lahko za vodoodpornost poskrbite s čebeljim voskom. Čebelji vosek se bo obnesel ne le na usnjenih čevljih, temveč tudi na platnenih čevljih, čevljih iz semiša in drugih.

Zobna krema za belino

Zunanji del podplata na supergah lahko sčasoma izgubi belino, a to lahko povrnete z uporabo stare ščetke in zobne kreme. Gumo dobro poščetkajte z zobno kremo ter jo po nekaj minutah odstranite z vlažno in čisto krpo.

lepota_ThinkstockPhotos-173700529 ddd.jpg

S sodo nad neprijetne vonjave

Trdovraten vonj boste najhitreje odstranili s sodo bikarbono, ki jo potresete v čevlje, pustite delovati čez noč in nato očistite. Po uporabi sode bikarbone vam ne bi smeli smrdeti niti čevlji niti noge, ko se boste spet obuli. Pomagajo tudi klinčki oziroma nageljnove žbice, ki jih ravno tako čez noč nasujte v čevlje.

Kopel za utrujene noge

Za spočite noge v prvi vrsti poskrbimo z izbiro kakovostne obutve. Ko noge zaradi večjih obremenitev postanejo nekoliko težke in utrujene, pa jih pocrkljajte s kopeljo. V toplo vodo vmešajte tri velike žlice soli iz Mrtvega morja in vrečko zelenega čaja. Če imate na nogah žulje, sol izpustite in uporabite samo zeleni ali črni čaj. Oba delujeta protivnetno in blažita otekline.

Preberite tudi: Konjički, ki nas osrečujejo. Kliknite TUKAJ!