Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Konjički, ki nas osrečujejo

J. K., Zarja, 03.04.2018 15:01:48

Ko si izberemo konjiček, je to predvsem dejavnost, ki je hkrati vznemirljiva in sproščujoča, ki ji namenjamo kratke prostočasne urice, a lahko kmalu postane naša velika ljubezen.

Delite na:
Konjički, ki nas osrečujejo
Pixabay

Slikanje daje domišljiji prosto pot

Slikanje in risanje pomirjata, zato ljubiteljske slikarje ustvarjanje pogosto povsem prevzame. V izdelku, naj bo sliki ali risbi, se odslikava avtorjevo stanje duha do najglobljih tančin, zavitih v nezavedno, zato nas likovno izražanje približuje k samim sebi. Prednost likovnega ustvarjanja je tudi ta, da lahko izdelek nenehno spreminjamo. Začnemo lahko sami doma ali pa se pridružimo skupini na tečaju.

Fotografiranje izostri pogled za lepoto v okolju

Nekoč je bil to drag konjiček, danes lahko fotografira vsakdo, ki ima pametni telefon, in ta je res že zelo pogost. Ne le da se je fotografiranje pocenilo, tudi tehnično je manj zapleteno. Niso toliko pomembni pripomočki in veščine, tem bolj pa to, kaj zares opazimo v svojem okolju ter kaj se nam zdi lepo in zanimivo. Če želimo fotografiranje spremeniti v konjiček, je dovolj že navdušenje in nekaj profesionalnih nasvetov, veliko pa naredi tudi vaja, saj se oko sčasoma izostri za drobne detajle, ki so vsepovsod okrog nas.

Izdelovanje nakita navdaja z zadovoljstvom zaradi lastne kreativnosti

Sodobni ljudje pozabljamo, kakšno veselje daje delo, ki zahteva spretne prste. Če temu dodamo kanec domišljije in občutek za lepo, ki tlita v marsikom med nami in le čakata, da se uresničita, je jasno, da je izdelovanje nakita konjiček, ki prinaša veliko zadovoljstva. Morda je na začetku koristno obiskati tečaj za nekaj osnovnih nasvetov, potem pa se lahko le še prepustimo lastni ustvarjalnosti. Dodana vrednost je, da lahko izdelek nosimo in nam je v ponos, saj se nakit hitro opazi.

Pobarvanke za umirjanje

Če od svojega konjička pričakujemo predvsem to, da nas pomiri in navda z zadovoljstvom, je za nas primeren nov trend – pobarvanke za odrasle. V knjigarnah so na voljo tematsko zelo različne, od cvetličnih do mandal, izbor barv pa lahko prilagodimo svojemu razpoloženju in okusu. Počasno in mirno barvanje črno-belih risb, ki jih zapolnjujemo z barvami, prinaša umirjenost ter svojevrsten odklop. Predvsem pa vsakemu človeku zmeraj dobro dene ukvarjanje z estetskim izdelkom, saj nas lepota bogati in nam prinaša zadovoljstvo.

Recikliranje, osebni prispevek k reševanju planeta

Analize okoljevarstvenikov o stanju našega planeta so skrb vzbujajoče, tudi sami opažamo, da ljudje pridelujemo preveč odpadkov. Oseben prispevek k reševanju tega perečega problema lahko postane zanimiv konjiček: iz starega novo. Vse kose pohištva, oblek, hišne dekoracije ipd., ki jih želimo zavreči, lahko uporabimo še enkrat – drugače, predelano, na novo. To je izziv, hkrati pa konjiček, ki se nam pomaga znebiti neprijetnega občutka, ko odmetavamo še zmeraj lepe, a nerabne kose. Raje jih predelajmo in si zagotovimo čisto nasproten občutek – zadovoljstvo, da smo na osebni ravni nekaj prispevali k reševanju velikega svetovnega problema. Zamisli je veliko, zagotovo pa bo kaj prispevala tudi lastna domišljija: iz stare lončene posode se da narediti lestenec, iz starega prevelikega kovčka regal, iz jedilnega pribora stenske kljuke za obešanje plaščev …

Peka za krepitev občutka sreče

Kadar zadiši po vanilji, se v človeku predrami spomin na otroštvo in nastane tisti čudovit občutek domačnosti. Pecivo, ki ga naredimo sami, pa vsemu temu doda še prav posebno in presežno vrednost. Z doma spečenimi piškoti lahko osrečimo tudi druge – domače, sosede, prijatelje, sodelavce. Nabor ne preveč zahtevnih receptov za mafine, piškote, narastke, sufleje, potičke je velik, vaja pa seveda naredi mojstrico, ki ji kaj kmalu niti torta in delikatno pecivo ne bo pretrd oreh.

ples ljudje.png

Ples je zdrav in zabaven

Kdor misli, da je ples konjiček, ki namesto podkev zahteva salonske čevlje, o sebi pa je prepričan, da je bolj grobo podkovan in ni za ples, se moti – bistvo plesa je predvsem spraviti telo v gibanje, kar nam vsem dobro dene. Kar sproti, medtem ko napredujemo, se krepi tudi občutek za ritem in koordinacijo v prostoru. Poleg tega zahteva zbranost, zato lahko rečemo, da je ples zelo aktiven konjiček, ki koristi telesu in duhu. Strokovnjaki ugotavljajo, da starejšim pomaga v boju proti demenci. Poleg tega je velika prednost plesa v tem, da ga je na voljo veliko vrst – standardni, plesi v parih ali posamezno, športne oblike, družabne oblike …

Nastopanje na odru za krepitev samozavesti

Seveda najprej pomislimo na gledališče, in res je igranje v amaterski skupini priložnost, da si okrepimo samozavest ter damo kreativnosti krila. Če ni take priložnosti v najbližji okolici, se naučimo na pamet lepo pesem in kdaj z njo razveselimo zbrano družbo. A poleg igre je oblika nastopa petje – v skupini ali posamično. Dovolj velik oder pa je tudi avto, domača kopalnica ali prepevanje ob odprtem radiu, medtem ko pospravljamo ali kuhamo, ali pa – kar tako. Le brez zadrege, saj je vendar znano: Kdor poje, zlo ne misli. 

Preberite tudi: Lahko sir zamrznemo? Kliknite TUKAJ!