Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Prostor lahko ohladite tudi brez klime

Kristina Strašek, 10.07.2019 08:00:00

Pred nami je čas poletne vročine, ko pride še kako prav klima. Nekateri brez nje ne morejo, kaj pa drugi, ki je iz različnih razlogov nimajo? Kako naj prostor ohladijo ti?

Delite na:
Prostor lahko ohladite tudi brez klime
V vročih dneh se lahko ohladimo tudi brez klime Dreamstime

Če imate klimatsko napravo, potem vam omenjeni članek pride prav le, če želite privarčevati pri računu za elektriko. Jasno je, da nam v vročinskih valovih prija posedati v nekoliko hladnejših prostorih, te pa si lahko ohladimo na različne načine.

V nadaljevanju vam razkrivamo 10 trikov, s katerimi boste preprečili, da bi vaš dom postal Pekel:

1.       Uporaba oken

Verjetno vam je jasno, da v največji vročini ni smiselno imeti odprta okna in dvignjene rolete. Zapirajte in zastirajte okna, ko je sonce najmočnejše, odprite pa jih šele pozno zvečer. Vsekakor bo praktično, da imate okna odprta tudi čez noč, a v tem primeru poskrbite, da jih ob pravem času spet zaprete. Ustvarite prepih, kadar niste v sobah, da se prevetri tudi prostor.

Zavese
Zastiranje zaves
Dreamstime

2.       Uporaba vrat

Ste kdaj gledali film Vsiljivci? Če ste, se verjetno še dobro spomnite, kako je Nicole Kidman nenehno zapirala vsa vrata hiše in zastirala vsa okna. S tem je želela preprečiti vdor sončnih žarkov, ki naj bi škodovali otrokoma. No, nekaj takega bi morali početi tudi vi. Zapirajte vrata sob, ki jih ne uporabljate. Ohranjajte stanovanje kar se da temno do noči, potem pa na stežaj odprite vsa okna in vrata.

dreamstime_m_117328238.jpg
Vročina lahko povzroči slabo počutje
Dreamstime

Ko se spusti temperatura, prezračite celotno stanovanje. Odprite okna, vrata in tudi omare v najbolj vročih sobah, saj se v njih zadrži velik del toplote. Zračite lahko do šeste ure zjutraj.

3.       Led in ventilator

Če imate doma namizni ali kak večji ventilator, vam svetujemo, da predenj postavite pladenj ledu. Medtem ko se bodo počasi talile kocke, bo z njihovim hladom po prostoru pihljal prijeten hladen piš. Gre za star trik, ki lahko obvaruje marsikatero nedolžno dušo pred peklensko vročino prostora.

Ventilator
Dve večji posodi napolnite z vodo (70%), vanjo stresite grobo mleto sol in zamrznite. To nato postavite pred ventilator.
Dreamstime

4.       Zagotovite si kvaliteten spanec s pravo posteljnino

Če nimate klime, je lahko ena večjih težav, kako v enem kosu prespati noč. Včasih ne pomaga niti to, da spimo popolnoma goli. Nekoliko lažje bo, če si boste nabavili bombažno posteljnino. Bombaž namreč »diha« in vas tako ohlaja.

5.       Uporabite stropne ventilatorje

Sila praktična zadeva so ventilatorji, ki jih montirate na strop, kjer se ne nazadnje vročina tudi najraje zadržuje. Stropni ventilatorji nenehno mešajo zrak in ga posledično ohlajajo. Poskrbite, da se bo vrtel v nasprotni smeri urnega kazalca, saj naj bi tako bistveno bolje hladil prostor. Svetujemo vam, da ga ne povežete z lučjo, temveč naj ostane samostojen. Hlajenje vam bo namreč koristilo tudi ponoči, ko ne potrebujete svetlobe.

Stropni ventilator
Stropni ventilator
Dreamstime

6.       Uporabite ventilatorje v kopalnicah in napah

Saj veste, njihova glavna naloga je, da odstranijo paro, ki se dela med umivanjem ali kuhanjem. Prezračijo prostor in ga posledično tudi ohlajajo. A če so sposobni posrkati paro, bodo vsekakor uporabni tudi pri vročini.

7.       Žarnice so pomembne

Če pomislite, večino časa vam ravno osvetljava v prostor prinaša še dodatno vročino. Iz tega je jasno, da je pomembna tudi izbira žarnice. Namesto običajnih žarnic si raje omislite varčne. Te bodo sicer še vedno oddajale nekaj toplote, a veliko manj kot običajne.

Žarnica
Imejte prižganih čim manj luči, saj te proizvedejo veliko toplote.
Dreamstime

8.       Premislite, kdaj kuhate

Če je zunaj vroče, zakaj ne bi raje odprli žara in si privoščili kosila na svojem vrtu? Vsekakor bo lažje, kot da sredi dne prižigate pečico in štedilnik. Kolikor je le možno, se izogibajte kuhanju čez dan, oziroma pri tem bodite bolj taktični. Kuhajte zgodaj dopoldan ali kasneje, proti večeru, ko se tudi temperature spustijo. 

9.       Ugašajte večje elektronske naprave

Tako televizor kot računalnik lahko prižgana ustvarita kar nekaj vročine v prostoru. Poskrbite, da nista po nepotrebnem prižgana in tako ne pregrevata sobe. Prav tako čez dan ne perite oblačil niti jih ne likajte. Vse to prestavite na zgodnje jutranje ure ali pozno zvečer.

10.   Ohladite tudi sebe

Pijte vodo
Dnevno spijte vsaj 2 litra vode.
Dreamstime

Včasih lahko naredite le toliko za ohlajanje prostora in tako vam ostane še zadnja možna investicija: investicija vase. Kot nižate temperaturo prostora, jo nižajte tudi pri sebi. Kako lahko to naredite?

·         Spijte dovolj vode.

·         Privoščite si hladno prho.

·         Položite si nekaj hladnega na točke utripa (vrat, zapestje, noge, predel za koleni, gležnji itd.).

·         Uporabite stekleničko z razpršilom.

·         Zmočite si lase.

·         Zadržujte se v senci.

·         Oblecite se v lahkotna oblačila (bombaž, lan, svila) svetlih barv.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 13, 21. 6. 2019