stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Prizadene tudi živali

M. K., 13.07.2019 20:00:00

Dočakali smo pravo poletje, tako koledarsko kot meteorološko. Temperature se gibljejo čez dan krepko nad 30 stopinjami, ki jih brez klime kar težko prenašamo. Ne zgolj nam, tudi večini slovenskih živali, tako domačim kot divjim, vročina ne prija. Kje prežijo nevarnosti in kako jim lahko pomagamo?

Delite na:
Prizadene tudi živali
/ dreamstime

Prostoživeče muce, ptice, divjad in druge živali v poletni vročini težko najdejo svežo vodo.

V naši deželi trpijo vročino in pomanjkanje vode predvsem živali, ki živijo na obalnem območju. V najbolj prizadetih krajih za napajanje skrbijo lovske družine in mnoga društva za zaščito živali, kar pa pogosto ne zadostuje. Tudi sami lahko pomagamo tako, da nastavimo vedro sveže vode. Če živimo poleg gozda, pa ne smemo pozabiti na vedro vode, do katerega lahko dostopajo prostoživeče živali.

Nekaj posod s svežo vodo nastavite v senco in jo redno menjajte. Posode občasno pomijte. Živali vam bodo hvaležne.

dreamstime_m_97432819.jpg
/
dreamstime

Do sveže vode v divjini še posebej težko dostopajo manjše živali: ptice, ježi, čebelice, brezdomne muce … Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na pse na verigah in v pesjakih in na živino v hlevih ali na pašnikih. Ti bodo v poletnih mesecih potrebovali velike količine sveže, hladne vode, ki jo moramo večkrat dnevno menjati in naj bo postavljena v senco.

V poletnih mesecih živali ne prizadene zgolj vročina, ampak tudi pogoste nevihte. Poskrbite, da bodo imele primerno zavetje.

V skrajnih primerih ukrepajte s prijavo

V Sloveniji je, za razliko od precejšnjega dela drugih razvitih držav, še vedno zakonito pse pripenjati na verige in je ta pojav, predvsem na vaseh, zelo pogost. Psi na verigi, še posebej tisti, ki so v službi paznikov od civilizacije oddaljenih njiv in polj, so v veliki meri prepuščeni sami sebi, velikokrat brez vode in zavetja pred soncem. Če opazimo takšen primer, seveda lahko pomagamo tako, da psu prinesemo vodo in postavimo začasno zavetje, o tem pa, če se le da, obvestimo lastnika psa ali zemljišča.

dreamstime_m_148960212.jpg
/
dreamstime

Če se stanje živali ne izboljša, lahko ukrepamo s prijavo veterinarski inšpekciji, saj je mučenje živali kaznivo dejanje. Zakon o zaščiti živali ga v 4. členu opredeljuje kot »vsako ravnanje ali opustitev ravnanja, storjeno naklepno, ki živali povzroči hujšo poškodbo ali dalj časa trajajoče ali ponavljajoče se trpljenje ali škodi njenemu zdravju«. Pri tem se lahko prijavi poleg trpinčenja tudi zanemarjanje, kamor spada opustitev oskrbe živali s hrano, pitno vodo in zavetjem, kar v poletnih mesecih pomeni, da žival nima sence in sveže vode.

dreamstime_m_75756056.jpg
/
dreamstime

Kako prijavimo?

Prijavo podamo na Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) v naši regiji. Ta je po zakonu pristojna za ukrepanje in dolžna obravnavati prijavo, delno je pristojna tudi policija (ko se sporno ravnanje dogaja na javnem kraju ali je treba posredovati nemudoma). Za primere, ki se dogajajo zunaj uradnih ur in ne morejo počakati do naslednjega dne (res nujni primeri, ko bi recimo žival do naslednjega dne lahko poginila), je 24 ur pristojen eden od dežurnih veterinarskih inšpektorjev. Njegov kontakt dobimo na Centru za obveščanje, na številki 112. Prijave so lahko anonimne, kot prijavitelj pa imamo pravico dobiti informacije o razpletu prijave.

V Sloveniji društva za zaščito živali nimajo zakonskih pooblastil za ukrepanje, lahko nam pa svetujejo in pomagajo pri postopkih prijave. V tujini imajo marsikje organizirano živalsko policijo, ki je pa pri nas nimamo.

Skodelica vode nas nič ne stane, lahko pa reši življenje živali!

dreamstime_m_130526843.jpg
/
dreamstime

Ne sprehajajte v vročini

Nikakor ne smemo pozabiti na svoje hišne ljubljenčke. Poskrbeti moramo, da preživljajo svoj čas v primernem prostoru, ki je senčen, brez prepiha in dovolj velik, da imajo na razpolago dovolj sveže pitne vode, da jih ne sprehajamo v najbolj vročih urah, ampak raje zjutraj in zvečer. V vročini temperatura asfalta doseže tudi 80 stopinj Celzija, kar lahko povzroči živali hude poškodbe. Če se odpravimo na daljši sprehod, vzemimo s seboj dovolj vode. Svojega kosmatinca tudi nikakor ne smemo puščati v avtomobilu, niti za »minuto«, tudi če je ta parkiran v senci, saj se v zelo kratkem času temperatura v avtomobilu dvigne čez 70 stopinj in je hitro lahko usodna.

PES V PREGRETEM AVTOMOBILU - KAJ STORITI?

Če naletimo na psa, zaprtega v avtomobilu, moramo hitro ukrepati, saj je vsaka sekunda lahko usodna. Hitro pogledamo, ali lahko najdemo skrbnika živali, če tega ni v bližini, obvestimo 112 ali 113 s točno lokacijo in registrsko številko avtomobila. Zgolj policist lahko v vozilo vstopi z uporabo sile! V skrajni sili (če obstaja verjetnost, da bi žival lahko hitro poginila) lahko sami razbijemo šipo, v nasprotnem primeru lahko odgovarjamo za storitev kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 28, 5. 7. 2019