zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Preženite jesensko melanholijo

J. K., Zarja, 23.10.2018 14:01:31

Diši po mahu in gobah, listje, ki ponuja razkošno paleto odtenkov, bo kmalu začelo odpadati kot zlati konfeti – le komu sprehod v takem gozdu ne obogati duha! Pa vendar – jesen v nas prebuja nejasno otožnost, misel o minevanju, turobnost. Takega razpoloženja se je oprijelo ime jesenska melanholija.

Delite na:
Preženite jesensko melanholijo
Nasploh velja, da nas vsi odtenki rumene, oranžne in rdeče bodrijo ter nam dvigujejo razpoloženje. Revija Zarja

Jesen je čas priprave na dolgo zimo. Čas, ko moramo znati sami sebi narediti kaj dobrega in si privoščiti kaj koristnega, kar nas bo okrepilo za zimo. Res je, da nam jesen rada podari tudi nekaj zelo lepih dni, a priznajmo: temperature se spuščajo, sonca je čedalje manj, vreme se rado kazi. Mnogim se to pozna kot nerazložljiva otožnost, utrujenost in brezvoljnost. Drugi pa občutijo le preprosto potrebo po več spanja. To je znamenita jesenska melanholija. Menda jo pozna kar vsaka tretja ženska. Gre za izrazito jesenski občutek, ki spominja na depresijo. Povzroča ga pomanjkanje sončne svetlobe, ki je pomemben dejavnik pri proizvodnji hormona sreče. Se pa zato jeseni izloča v telesu več melatonina, ki velja za spalni hormon. Kadar so v igri hormoni, se počutimo nemočne. Pa ni treba, da pustimo jesenski melanholiji, da se nam zažre pod kožo. Tukaj je sedem korakov, ki nam bodo utrli stezico tudi za naprej, v dobro počutje pozimi.

Preberite tudi: Kako doseči, da bodo vaša jutra brez streta? Kliknite TUKAJ!

Naj jesenske barve napolnijo dom

Jesenske barve so krepke, žareče in vedre, zato na možgane delujejo pozitivno. Nasploh velja, da nas vsi odtenki rumene, oranžne in rdeče bodrijo ter nam dvigujejo razpoloženje. Tako so dokazali strokovnjaki, vemo pa iz izkušenj tudi sami. Prepustimo se letošnjo jesen tej barvni terapiji, ki naj obarva naša oblačila in okrasje v stanovanju: pogrnimo rumen namizni prt, naslonimo glavo na kostanjevo rdečkast vzglavnik, oranžna odeja naj nas greje na kavču … in v vazi naj plamti velik šopek rdečega ruja!

Jutranja hladna prha

Opogumimo se in jutranjemu prhanju dodajmo kratek oprh s hladno vodo – ta bo spodbudil živčevje, ki je neposredno povezano z možgani. Curek vode s 13–14 stopinjami bo pospešil izločanje endorfinov v telesu, ki skrbijo za dobro voljo in blažijo občutek bolečine. Jutranji pogum se nam bo izplačal, saj se bo učinek hladnega tuša poznal ves dan.

Priljubljena glasba

Tudi radio je primeren, a še bolje je, če poslušamo glasbo po lastnem izboru – prav tisto, ki jo imamo najraje. Že četrt ure je dovolj. S tem vzpodbudimo proizvodnjo dopamina, hormona, ki pomirja možganski center za strah in je odgovoren tudi za druge vrste negativnih čustev. Tako bomo tudi znižali raven stresnega hormona. Pa še to: kdor ob glasbi poje in celo zapleše, še poveča pozitivne učinke!

Prijateljstvo boža našo dušo

Bližina ljudi, s katerimi nas povezujejo pristna, lepa in globoka čustva, je pomembna in koristna. Dobro dene naši duši, občutimo pa jo celo na telesni ravni. Ljudje, ki imajo gosto mrežo socialnih stikov, imajo v telesu več snovi, ki nas preplavljajo z občutkom ugodja. Predvsem se zvišata lastni občutek vrednosti in neko splošno zadovoljstvo. Pogosto je za to, da damo drugim vedeti, da jim stojimo ob strani in nam je mar zanje, dovolj že telefonski klic in pogovor.

Nasmeh je čudežno zdravilo

Četudi okoliščine ne ponujajo vidnega razloga za smeh, si skušajmo priklicati nasmešek na ustnice. Možgani prepoznajo smeh in nemudoma se aktivira tisti njihov del, ki je odgovoren za dobro voljo in pozitivna čustva. Med smejanjem se v telesu izloča hormon sreče serotonin, pa tudi snovi, ki blažijo bolečino in celo vnetja. Zato velja dobesedno: smeh je zdrav!

Čaj za dobro počutje

Jesen je čas za šentjanževkin čaj. Zavrimo od tri do štiri skodelice vode, dodajmo čajno vrečko za vsako skodelico in popijmo čaj čez dan. Košček čokolade bo njegov učinek še okrepil, saj bo kombinacija prijetne toplote, kakava, sladkorja in maščob v telesu povzročila izločanje enake kemične substance, kakršna preplavlja zaljubljence: feniletilamina. Le kaj lahko premaga jesensko melanholijo bolje kot ljubezen!

Vsak dan polurni sprehod

Vsakodnevni sprehod, dolg od 30 do 45 minut, najbolje med 12. in 15. uro, ko je najsvetlejši del dneva, bo okrepil izločanje hormona sreče v telesu. Gibanje dober občutek le še krepi.