zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Pred prazničnim decembrom si očistimo kožo!

J. K., Zarja, 10.12.2018 12:01:01

Vsaka ženska si želi lepo in zdravo polt. Pa to niso le pobožne želje – čiščenje zamaščenih por je preprosto.

Delite na:
Pred prazničnim decembrom si očistimo kožo!
Maska za obraz Shutterstock

Mnoge gledalke serije Seks v mestu imajo še vedno v spominu prizor, v katerem Charlotte York razlaga svoj SSB (secret single behavior ali skrite navade samskih v nekoliko svobodnem prevodu). V njenem primeru je to temeljito proučevanje kože s povečevalnim ogledalom. To poznamo vsi. A ogrcev, ki jih pri tem zagledamo, se radi lotevamo s stiskanjem, kar pa ni pametno. Prav zaradi stiskanja se na začetku mala zamašena pora spremeni v velik mozolj. Poskusimo zadevo raje zastaviti malo drugače!

Najprej razčistimo, kako sploh nastajajo ogrci. Čezmerno izločanje loja, ki se kopiči v odmrlih celicah, zamaši pore, svoje pa dodajo tudi drobci nečistoč iz zraka. Zato je koža, ki je ne čistimo dovolj redno in temeljito, nagnjena k ogrcem.

Pravilno čiščenje obraza

Obraz si čistimo zjutraj in zvečer. Za nego občutljive kože uporabimo čistilno mleko. Nanesemo ga na kosem vate in si z njim očistimo celoten obraz. Postopek zaključimo s kosmom vate, prepojenim z vodo, s katerim očistimo ostanke čistilnega mleka. Čistilna pena je primerna za čiščenje mastne kože. Čedalje popularnejše pa postaja za čiščenje obraza spet staro dobro milo. Seveda imamo pri tem v mislih milo za obraz, ki je narejeno zgolj iz naravnih sestavin. V drogerijah se dobi tudi ustrezna mehka krtačka za čiščenje obraza, ki jo uporabljamo skupaj z milom.

Globinsko čiščenje por

S parno kopeljo pore res temeljito očistimo, saj para zmehča loj v porah. Podobno temeljit rezultat lahko dosežemo s pilingom. Uporabimo takega iz zgolj naravnih sestavin, brez drobnih umetnih mikrodelcev. Najboljši je piling iz encimov, ki spodbuja obnavljanje celic in njihovo regeneracijo, vsebuje pa tudi naravne rastlinske izvlečke. V Aziji je ta hip najpopularnejši bučni piling – in kot vemo, so Azijke prave mojstrice skrbne nege, kar se seveda odraža na njihovi prefinjeno lepi polti.

Maske

Za masko si je treba vzeti nekaj časa. Po pilingu si nanesemo na obraz negovalno masko. Najmanj komplicirana je uporaba mask v obliki napojenih papirnatih oblog, saj ne kapljajo in nam omogočajo, da med negovalnim postopkom počnemo karkoli že pač – razen seveda vse tisto, za kar je treba odpirati usta.

Zagotovimo koži vlažnost

Zmotno je prepričanje, da koža, polna zamaščenih por, ne potrebuje dodatne vlage. Tako dnevna kot nočna krema naj bosta izdatno vlažilni, da bosta kožo dodobra nahranili. Kremo si vtremo v kožo z blagimi masažnimi gibi, saj tako njene učinkovin prodrejo čim globlje v kožo. 

Bučna maska proti ogrcem

l ogrci okvir.jpg
Bučna maska
Revija Zarja

Sestavine:
skodelica bučnega pireja
jajce

Priprava: Bučo olupimo, ji odstranimo semena, jo narežemo na kocke in zmiksamo, da dobimo gost pire. Dodamo jajce in dobro premešamo. Nanesemo na čist obraz, izogibamo se oči in ust. Pustimo učinkovati deset minut, nato speremo s toplo vodo. Postopek ponavljamo enkrat na teden. Bučna maska ni obstojna, zato si vsakič pripravimo novo.

Če bučni maski dodate žlico polnomastnega jogurta in žlico medu, boste dobili hranljivo masko za suho kožo.

Objavljeno v reviji Zarja št. 49, 4. 12. 2018.