Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Pozitivne afirmacije: besede uspeha

K. S., Bodi zdrava, 13.02.2019 12:01:28

Napočil je čas, da v vaše življenje posije sonce in da ugotovite, da ste v resnici sposobni doseči vse, kar ste si kadar koli želeli. Lahko spremenite svoje življenje, lahko spremenite sebe. Kako? Prek svojih besed.

Delite na:
Pozitivne afirmacije: besede uspeha
Pozitivne afirmacije Profimedia

Verjetno ste se že kdaj znašli na točki, ko niste vedeli, zakaj se ne premikate, zakaj kljub trudu stvari ne potekajo tako, kot ste si zamislili. Kaj je tisti trik, ki ga imajo bogati, uspešni in srečni? So to nešteti seminarji, za katere je treba odšteti vrtoglave količine denarja? So se rodili v pravi družini ali imajo preprosto srečo?

Ne, ni vam treba zapraviti več tisoč evrov, da spremenite svoje življenje na boljše. V resnici vam ni treba zapraviti niti centa. Vse orodje, ki je za to potrebno, je v resnici že pri vas, in tega se zavedajo tudi prej omenjeni »srečneži«. Čas je, da se zaveste pomena svojih misli in prepričanj. Večinoma tisto, kar si dnevno govorimo in mislimo o sebi, ni ravno pozitivno, to pa posledično ustvarja oteženo izkušanje življenja kot takega. Zakaj bi se ohranjali v stanju jeze, žalosti in sebi jemali pogum za nadaljevanje, če pa obstaja majhen trik, ki lahko naše življenje korenito spremeni – pozitivna afirmacija.

Kaj so afirmacije?

Po besedah priznane ameriške motivacijske govorke in avtorice neštetih knjižnih uspešnic Louise L. Hay so to vse misli, ki so v nas. Vsak naš pogovor samih s seboj, vsak naš notranji dialog je v resnici afirmacija. Kot vidite, uporabljate jih dnevno, le da tega do zdaj niste vedeli.

Premislite, kolikokrat ste si v svojem vsakdanu povedali kaj lepega, kolikokrat ste svoje življenje videli kot popolno. Verjetno ne ravno velikokrat, mar ne? Ne vznemirjajte se, enaki ste večini ljudem dandanes. Živimo v materialnem svetu, kjer so dobrine pomembne in kjer je denar sveta vladar. Več kot imaš, več veljaš. Vedno obstaja tisto nekaj, kar še vedno želimo, kar drugi imajo in mi ne. Nikoli nam ni dovolj, nikoli ni nič dovolj dobro. Pa menite, da je to dovolj dobra podlaga, da lahko na tem zraste kaj boljšega?

Afirmacije so kot semena. Če so v slabi zemlji, ne bodo zrasla, in če sami sebe nenehno tiščimo dol, si govorimo, kako nismo srečni, ustvarjamo zanje slabše razmere. Dejstvo je, da je treba tudi sebe pripraviti na to, da želimo v svoje življenje priklicati nekaj dobrega in da je naše življenje kot tako že lepo. S tem, ko se namreč odločimo, da želimo na stvari gledati pozitivno, pospešimo in okrepimo tudi afirmacijo samo.

Kako uporabiti afirmacije?

Ugotovili smo že, da je za afirmacijo treba v prvi vrsti uporabiti besede, tvoriti stavke in te ponavljati. Pomembno je, da so afirmacije oblikovane v sedanjiku, saj je trenutek, v katerem živimo, tisti, ki je v resnici pomemben. Napačno je tako govorjenje: »Srečna bom.« Kdaj bo to napočilo? Jutri? Čez en teden? Morda čez eno leto? Ne. Pravilna uporaba je: »Srečna sem.«

Glede na to bi lahko zapisali, da stvar ni v resnici tako zapletena. A močna afirmacija je lahko naravnana tako pozitivno kot negativno, vse pa je odvisno od naše želje in vere vanjo. Skozi življenje smo ustvarili svoj miselni tok, ki pa je v večini primerov precej samouničujoč in omejujoč. Dvomi o vsem nas razžirajo, v tem primeru pa lahko preprečijo tudi učinkovanje afirmacije. Ne se spraševati, kako deluje, kdaj bo učinkovala, temveč preprosto odmislite in se prepustite. Verjemite svojim besedam.

5 pravil uspešne afirmacije

1. Afirmacija naj bo pozitivna.

2. Afirmacija naj bo v sedanjiku.

3. Ponavljajte si jo čim večkrat v dnevu, sploh čim večkrat zapored.

4. Občutite jo, kot da je resnična že v danem trenutku.

5. Imejte vero vanjo.

Afirmacijo ponavljajte 21 dni

Znanstveno je dokazano, da je rutina ustvarjena po 21-dnevnem ponavljanju, in nič drugače ni v tem primeru. Če želite, da pozitivna energija besed, ki jih uporabite pri svoji afirmaciji, resnično učinkuje, si jo ponavljajte 21 dni. Tako bo postala del vas, po svoje bo preslepila um in ga naravnala na idejo, da je izrečeno že doseženo in predvsem mogoče. Najboljša metoda rabe je seveda ta, da ste ustvarjalni in si jo izmislite sami.

Vaja

Vzemite si teden dni, ko boste svojo zbranost namenili svojim mislim. V prazen zvezek si napišite vse besede in misli, ki si jih dnevno govorite. Na eno stran zapišite vse pozitivne in spodbudne, na drugo negativne. Na koncu tedna preglejte seznam in vsem negativnim besedam najdite njihovo nasprotje.

Premislite, kje v vašem življenju čutite, da se je zataknilo, kaj je tisto, kar vas na koncu dneva ne osrečuje. To je področje, ki potrebuje več vaših pozitivnih misli, in za to področje si boste zdaj zapisali afirmacijo. Premislite, kaj želite, in dajte to v sedanjik. Naj bo kratko in jedrnato.

Afirmacijo ponavljajte 21 dni, pri tem pa ji ne posvečajte prevelike pozornosti.

Po 21 dneh ponovno vzemite zvezek in premislite, kakšne spremembe so v tem času nastale na področju, na katerega se je vaša afirmacija nanašala. Zapišite vse majhne premike, saj so vsi del sprememb. Vedite, da so tudi majhni koraki velik dosežek.

A da bo začetek lažji, vam v nadaljevanju podajamo nekaj primerov afirmacij, ki jih lahko uporabite na različnih področjih svojega življenja.

1. Ljubezen

- Vredna sem ljubezni in ljubezen je povsod okoli mene.

- Vredno me je spoznati.

- Obkroža me ljubezen.

2. Finance

- Denar redno priteka v moje življenje.

3. Posel

- Uspem v vsem, česar se dotaknem.

- Ves čas se mi odpirajo nova vrata.

4. Samozavest

- Močna sem.

- Življenje želi zame le najboljše. 

- Rada se imam natančno takšno, kot sem.

Ko spremenite svoj miselni proces, spremenite vse v svojem življenju. Presenečeni boste, ko boste videli, kako močno se lahko ljudje, razmere, prostori in drugo spremenijo prek vašega miselnega toka. Ko se porodi slaba misel, jo preženite. Vedite, da ste le vi ustvarjalec svoje prihodnosti. Za konec še besede Louise Hay, ki naj vam bodo vodilo: »Ne pozabite, da ste se leta in leta kritizirali in da to ni delovalo. Poskusite se zdaj odobravati in poglejte, kaj se zgodi.«

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 12, 10. 12. 2019.