stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Odstranimo dlake na obrazu!

J. K., Zarja, 05.09.2018 14:01:38

Dlačice na ženskem obrazu so moteče, pri nekaterih je to le nekoliko preveč opazen puh, drugim sem in tja zrastejo kar dolge črne dlake na bradi. Te so najbolj nadležne in imajo temu primerno ime – čarovniške dlake.

Delite na:
Odstranimo dlake na obrazu!
Učinek depilacije je dolgotrajen. Revija Zarja

Ženskam začno posamične dlake na bradi najpogosteje rasti, ko prestopijo prag mene. Običajno so dlačice, ki zrastejo na ženskem obrazu, fine in skoraj nevidne, pravzaprav prej puh kot dlake. Nekoliko izrazitejše so morda le dlačice, ki rastejo nad zgornjo ustnico. Posamične dlake, ki poganjajo na bradi, so lahko prav zoprno dolge in še temne za povrh. Nič čudnega, da se jih je oprijelo ime – čarovniške dlake. Vsekakor ne omogočajo lepega pogleda.

Preberite tudi: Nad povešene ušesne mečice s polnili. Kliknite TUKAJ!

Zakaj zrastejo čarovniške dlake na obrazu?

Medicinska razlaga se opira na genetiko – genska okvara je kriva, da se rast dlak zgodi na napačnem mestu. Tudi hormoni igrajo pri tem svojo vlogo: zvišana raven testosterona in hormonska nihanja povzročajo rast neželenih dlak in dlačic na obrazu. K povzročiteljem rasti dlak pa štejejo še nagle spremembe telesne teže in zdravila, ki urejajo hormonsko sliko. Prav zato so čarovniške dlake tako pogost pojav pri ženskah v meni. Telo začne izločati manj estrogena, s tem pa se hormonsko ravnovesje poruši. Prav tako so dlake na obraz pogoste pri ženskah, ki redno jemljejo kontracepcijske tabletke, pa tudi pri nosečnicah.

l dlake.jpg
Posebno previdno moramo puliti dlake, ki rastejo iz maternega znamenja.
Revija Zarja

Kaj pa, ko dlaka raste iz maternega znamenja?

Prav nobenega razloga ni za skrb, saj takšne dlake niso nevarne in tudi niso kazalnik kakšnih drugih bolezni. To velja za vse dlake na obrazu, torej tudi za tiste, ki rastejo iz maternih znamenj. Razlog, da dlake rastejo prav iz znamenj na koži, je običajno povezan z dednostjo. Materna znamenja so gensko pogojene pigmentne nepravilnosti, zato se jim radi pridružijo še drugi neobičajni tipi celic – npr. dlakave celice.

Dlake torej niso nevarne, tudi če rastejo iz maternih znamenj, je pa res, da se razne nepravilnosti na koži z leti rade spremenijo iz nedolžnih znamenj v kožne bolezni. Dobro se je z zdravnikom posvetovati, ali je odstranitev znamenj na koži potrebna ali ne.

Odstranjevanje dlak na obrazu

Britje

Čeprav dlake niso nevarne, so seveda zelo moteče – še posebno če so temne in debele. Najpreprostejši način, da se jih znebimo, je britje. A žal je to kratkotrajen dosežek. Poleg tega lahko britje draži občutljivo kožo obraza. Če se že odločimo za redno britje, naj bo britvica vsakokrat čista. Še najbolje pa je dlako odrezati s škarjicami za nohte.

Puljenje

S pinceto lahko čarovniško dlako zlahka izpulimo. Tako odstranimo celotno dlako, tudi del pod kožo, zato imamo po puljenju par tednov mir. Potem dlaka spet zraste. Posebno previdno moramo puliti dlake, ki rastejo iz maternega znamenja. S pinceto med puljenjem nikar ne drezajmo v znamenje – dlako stisnemo nekoliko višje, da ne poškodujemo povrhnjice znamenja.

l dlake okvir2.jpg
Za trajno odstranjevanje dlak je najučinkovitejši laser.
Revija Zarja

Epilacija ali voskanje

Učinek teh metod je dolgotrajen, saj po epilaciji ali voskanju na obrazu kar precej tednov ni videti nelepih dlak. A koža na obrazu se ne odziva tako kot koža na telesu. Če nimamo nobenih težav z odstranjevanjem dlak okoli roba kopalk, to še ne pomeni, da se bo na epilacijo ali voskanje dobro odzvala tudi koža na obrazu. Odstranjevanje dlak s pinceto je precej manj dražeče in zato bolj priporočljivo kot epilacija ali voskanje.

Lasersko odstranjevanje dlak

Za trajno odstranjevanje dlak je najučinkovitejši laser. Lasersko odstranjevanje dlak je postopek, ki ga opravlja specialist. Z laserjem uniči lasno korenino, tako da nadležna dlaka sploh ne more več ponovno zrasti. Treba je obdelati vsako dlako posebej, zato je strošek precej odvisen od tega, koliko dlak želimo odstraniti. Pred postopkom pa je vendarle pametno opraviti pogovor z dermatologom, ki lahko najbolje oceni, ali je lasersko odstranjevanje dlak primerno. Pozor: dlak, ki rastejo iz znamenj, ne smemo odstranjevati z lasersko metodo! Laser namreč poškoduje tudi okolico lasne korenine, kar pa na znamenju nikakor ni dobro. Če se želimo znebiti dlake in znamenja, je najboljši način kirurška odstranitev. Postopek lahko opravi samo zdravnik!