profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Odprli Oddelek za epidemije, bodite pozorni na opozorila UKC!

C. R., 09.01.2019 12:01:03

Tudi letošnjega januarja - v času gripe in ostalih virusnih ter respiratornih obolenj, predvidoma za tri mesece odpirajo Oddelek za epidemije v drugem nadstropju Bolnice dr. Petra Držaja UKC Ljubljana.

Delite na:
Odprli Oddelek za epidemije, bodite pozorni na opozorila UKC!
Ekipa zdravstvenih delavcev, ki bo v naslednjih tednih in mesecih na začasnem Oddelku za epidemije skrbela za bolnike, je že pripravljena. STA

V ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru trenutno beležijo rahel porast okužb dihal. Za zdaj so izdali najnižjo stopnjo opozoril za obiskovalce, kar pomeni, da so omejili obiske pri pacientih na eno zdravo osebo ob poostrenih higienskih ukrepih. Glede na izkušnje preteklih let pa bo največ tovrstnih okužb v drugi polovici januarja in februarja. Zato priporočajo previdnost, poostrene higienske ukrepe, pozorni pa bodite tudi na opozorila UKC Ljubljana. Ekipa zdravstvenih delavcev, ki bo v naslednjih tednih in mesecih na začasnem Oddelku za epidemije skrbela za bolnike, je že pripravljena. Oddelek uradno odpirajo v četrtek, 10. januarja.

Za vzpostavitev takega oddelka je potrebno veliko zaposlenih z izkušnjami, ogromno sodelovanja in razumevanja. "Na oddelku se zdravijo težki bolniki, ki potrebujejo vrhunsko nego, dobro opremo in visoko strokoven kader, kar nam je skupaj ob izdatni pomoči vodstva UKC Ljubljana, ostalih služb (nabavna služba, prevozi, tehnično vzdrževalne službe…) tudi uspelo zagotoviti," so zapisali v obvestilu za javnost na UKC. Kadrovska zasedba Oddelka za epidemije je zelo pestra: zdravnik, vodja oddelka iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, zdravniki specialisti iz Interne klinike in Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja in specializanti. Na oddelku so vedno prisotni štirje zdravniki.

Nadzorna zdravnica oddelka, ki trenutno šteje 20 postelj, je mag. Tadeja Kotar, dr. med.; nadzorna medicinska sestra oddelka je letos Alma Kocijan, mag. zdr. nege. Za organizacijo in koordinacijo oddelka pa že osmo leto skrbi Mateja Klep Breskvar, viš. strok sod., ob pomoči Eduarda Madarasa, org. dela.

ukc ljubljana.jpg
Tudi v UKC Ljubljana število bolnikov z respiratornimi obolenji počasi povečuje, podobno kot vsako sezono.
STA

Kot je povedala nadzorna zdravnica oddelka, mag. Tadeja Kotar, dr. med., se tudi v UKC Ljubljana število bolnikov z respiratornimi obolenji počasi povečuje, podobno kot vsako sezono. »Največ pacientov pričakujemo v drugi polovici januarja in na to smo pripravljeni. Ponovno opozarjamo, upoštevajte higieno kašlja, dosledno umivajte in razkužujte roke. Prav tako svetujemo, da ne vozite naokoli majhnih otrok, svetujemo čim več gibanja na svežem zraku in čim manj v majhnih, zaprtih prostorih. Za vse, ki boste obiskovali svoje bližnje v UKC Ljubljana pa velja opozorilo, da upoštevate navodila, ki trenutno veljajo. Pacienta lahko obišče ena zdrava oseba, ob poostrenih higienskih ukrepih,« dodaja mag. Tadeja Kotar, dr. med..

»Za paciente bo letos skrbelo 30 zaposlenih,« pravi mag. Alma Kocijan, nadzorna medicinska sestra, »letos je negovalni kader iz negovalne bolnišnice. Vse medicinske sestre ter ostali zdravstveni delavci so za to delo visoko usposobljeni, motivirani in z visokim čutom za pacienta.«

Koordinatorica Oddelka za epidemije, Mateja Klep Breskvar, viš. strok. sod., že osmo leto skrbi za oddelek, ki se je v preteklosti izkazal kot odlična podpora Internistični prvi pomoči in Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja. »Vsako leto pri pripravi oddelka sodelujejo vse klinike v okviru UKC Ljubljana, ki pomagajo predvsem z opremo. Za začasni oddelek skrbi tudi komercialna služba, ki nam pomaga pri nabavi opreme, z nami sodelujejo Oskrbovalne službe. Da vse poteka gladko, pomaga tudi dobra koordinacija med nami in lekarno, v tesnem sodelovanju s Kliničnim inštitutom za radiologijo in laboratorijem,« pravi Mateja Klep Breskvar koordinatorica oddelka: »Prostore smo že pripravili, zagotovili postelje, vzpostavili mrežo za prehrano, čiščenje. Prav tako so narejeni prvi razporedi ekip. Če pa bo izbruhnila epidemija gripe, pa imamo v UKC Ljubljana pripravljen pandemski načrt, ki predvideva lokacije, operemo in kadre za primer hujšega izbruha respiratornih okužb.«

Pri delu s pacienti Oddelku za epidemije pomagajo tudi: Inštitut za medicinsko rehabilitacijo, Oskrbovalne službe, Lekarna UKC Ljubljana v Bolnici dr. Petra Držaja, Klinični inštitut za radiologijo. Lani se je na oddelku zdravilo 210 pacientov.