Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

matic in katja 2 Njena.si

Matic: Nad Katjo nikoli nisem izvajal nasilja

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Od presnove je odvisno, kako hujšate

J. K., Zarja, 03.04.2018 12:01:22

Hujšanje je najuspešnejše, če najprej ugotovimo, kakšen presnovni tip smo, potem pa se v prehrani držimo navodil, ki veljajo zanj.

Delite na:
Od presnove je odvisno, kako hujšate
Revija Zarja

Poznate ženske, ki lahko vsak večer pojedo velik krožnik testenin in na koncu še sladico, pa imajo kljub temu brezhibno postavo? Seveda pa so tudi takšne, ki hrano samo pogledajo, pa jih kazalec na tehtnici že kaznuje. Razlog je preprost in povezan z delovanjem hormonov. Ti odločilno vplivajo na našo presnovo, zaradi česar je ta pri različnih ljudeh zelo različna. Zato velja, da se vsako telo drugače odziva na zaužito hrano. A brez skrbi – treba je le vedeti, kakšen tip ste, in temu prilagoditi prehranjevalni režim. Shujševalna dieta, ki upošteva ta vidik, bo veliko verjetneje učinkovitejša kot splošno odrekanje hrani.

Vaša postava najočitneje razkriva, kateremu presnovnemu tipu pripadate. Ugotovite, kateremu, in izvedeli boste, katera živila in kakšen slog življenja so za vas najprimernejši. Ob upoštevanju osnovnih zakonitosti svojega presnovnega tipa se boste odvečnih kilogramov znebili lažje, kot mislite.

Hruškasti tip

+

Začnite dan z veliko skodelico čaja. Ta bo pognal krvni obtok in pospešil zgorevanje maščob.

Vaša rekreacija naj bo hladna in mokra: plavanje ali vodna gimnastika razgibata celotno telo, s čimer oblikujeta skladno grajeno silhueto.

Za kosilo pojejte veliko zelenjave z ogljikovimi hidrati, npr. krompirja. Meso naj bo na krožniku le največ dvakrat na teden.

Obilno pijte! Najmanj 1,5 l vode na dan. Poznalo se bo tudi na koži, ki bo gladkejša.

 –

Vaš tip presnove je nagnjen h kopičenju vodnih zalog in k celulitu. Da bi to preprečili, morate biti pri kuhanju varčni s soljo.

Kava popoldne je povsem na mestu, kaj več kot to pa raje ne. Tudi sladkor je zelo nezaželen. Oboje se odraža na celulitu.

Ogljikovim hidratom v belem kruhu ali živalskih maščobah se je treba izogibati.

Tudi če zjutraj zamujate, nikar ne izpustite zajtrka. Ta naj bo uravnotežen, da vas dopoldne ne bo prezgodaj napadla huda lakota.

Tip peščene ure

+

Držite se sredozemske kuhinje: veliko zelenjave, svežih rib, zelišča, oljčno olje, to so idealna živila za vaš tip.

Čim več se gibljite, kar naj postane vaša vsakodnevna navada. Izbira je velika: vzdržljivostni športi ali pa zgolj redna hoja po stopnicah – vse to se bo ugodno odrazilo na vaši postavi.

Kar se ogljikovih hidratov tiče, naj njihova količina po zajtrku upada, saj trebušna slinavka zaradi njih izloči preveč inzulina. Zjutraj jih jejte redno, opoldne pa izmenično z beljakovinami.

Niste ljubitelj mesa? Odlično. Za vas je vegetarijanska hrana najprimernejša.

Nasičenim maščobam v maslu in klobasah se je najbolje izogibati. Vaše telo jih zaradi specifičnosti presnove kopiči.

Vzemite si čas za domačo, svežo kuho. Industrijsko pripravljena hrana vsebuje preveč kalorij in umetnih dodatkov, ki blokirajo razgradnjo maščob.

Zvečer se raje odpovejte testeninam.

Na praznovanjih in večjih pojedinah se brzdajte, kajti ženskam vašega tipa ni treba zaužiti veliko kalorij. Odvečne se bodo nakopičile!

V splošnem kupujte manj mastna živila – tako bo skupni dnevni seštevek kalorij manjši.

Jabolčni tip

+

V svojo prehrano vključite čim več balastnih snovi. Te urejajo prebavo in skrbijo, da bo trebuh ostal plosk. Idealna sta polnozrnati kruh in rjavi riž.

Večerjajte lahko prebavljivo hrano v majhnih obrokih. Tako telo ponoči ne bo kopičilo dodatnih maščobnih zalog.

Joga in pilates vas bosta sprostila in vam okrepila mišice, predvsem v osrednjem delu telesa.

Vaš opoldanski obrok naj bo sestavljen predvsem iz beljakovin: izmenjujejo naj se pusta perutnina, ribe in tofu.

Od dva- do trikrat na teden posvetite 30 minut športu, npr. tenisu ali aerobiki. Kombinacija vzdržljivostnih treningov z vajami za moč je za vas najboljša.

Ljudje z vašim presnovnim tipom se precej hitro redijo, diete pa imajo običajno močan učinek jojo. Zato je pomembno, da količina kalorij ne niha.

Izogibajte se neredni prehrani in stresu.

Hitro zaužita hrana namesto rednih obrokov je za vas neprimerna, saj nikoli ne veste, ali ste se res najedli do sitega ali pa ste še lačni.

Bodite previdni z ogljikovimi hidrati. Za zajtrk pojejte mislije, ki vas bodo nasitili za dlje in vam dali dobro osnovo za delovni dan.

Izogibajte se alkoholu. Ko se odločite za kozarček, naj bo to raje brizganec kot čisto vino ali koktajl. (jk)OKVIR

Hiti za vse presnovne tipe

Eden za vse – to ni le mušketirsko geslo, s to parolo lahko obogatite svojo presnovno shujševalno dieto. Zelenjavno-sadni vitaminski napitek namreč enako dobro dene vsem presnovnim tipom. Popijte vsak dan en kozarec zelenega zdravja!

Brokoli za vzdržljivost

Brokoli se je izkazal za odlično sestavino smutijev. Poleg mnogih vitaminov vsebuje obilo kalcija, ki pospešuje presnovo mineralov, kar je nenadomestljiva podpora mišicam med športnimi dejavnostmi.

Avokado topi maščobe

Predvsem gre pri avokadu za kakovost maščob. Avokado je sicer precej kaloričen sadež, vendar vsebuje predvsem zdrave nenasičene maščobe. Te so vir encima lipaze, ki pomaga topiti maščobne blazinice.

Mandlji za uravnovešeno raven inzulina

V 100 g mandljev je kar 580 kalorij, vendar je 19 odstotkov zelo kakovostnih beljakovin. Zdravi proteini pospešujejo presnovo beljakovin, ki so osnovni gradnik naših mišic. V manjših količinah so mandlji torej zaželeno živilo.

Limona – razstrupljevalni čudodelec

Kdor ima izkušnjo z razstrupljevalno dieto, ve, da limona izjemno učinkovito čisti teleso. Le nekaj brizgov limoninega soka in presnova že dobi močan pospešek! Zasluga gre vitaminu C, ki je odgovoren za proizvodnjo noradrenalina, pomembnega dejavnika pri zgorevanju maščob.

Napijte se do suhega

50 g brokolija 6–8 minut kuhajte v soljenem kropu. Odcedite, prelijte brokoli s hladno vodo, nato pa pustite, da se ohladi. Potrebujete še 30 g mlade špinače in 3 vejice citronske melise, s katere osmukajte liste. En špinačni list pustite za okrasitev. Olupite 1 kivi in ga razrežite. Olupite pol avokada in ga razrežite. V posodi za mešanje vsem naštetim sestavinam dodajte še žlico mletih mandljev, žlico limoninega soka in 150 ml jabolčnega soka ter ukašite s paličnim mešalnikom. Servirajte ohlajeno.

Preberite tudi: Telovadba za uravnavanje hormonov. Kliknite TUKAJ!