stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novi začetki: Par naj si naredi skupni finančni načrt

Tina Lucu, 21.01.2020 20:00:00

Okoli novega leta se veliko ljudi odloči, da zdaj je pa res končno čas za varčevanje in manj zapravljanja. A v paru morata sodelovati oba. Prav prepiri o denarju so končali že marsikatero zvezo: le kdo ne pozna teh neskončnih pogovorov o težavah z denarjem, ki so tudi zelo obremenjujoči za zvezo. Zato je še toliko pomembnejše, da na miren način razčistita stvari.

Delite na:
Novi začetki: Par naj si naredi skupni finančni načrt
prepiri denar Profimedia

Študije dokazujejo, da se kar 80 odstotkov konfliktov v partnerski zvezi vrti okoli finančnih tem. Najpogostejši vzrok so različni pogledi na varčevanje, osnovni problem pa, da se pari ne pogovarjajo dovolj odkrito o denarju.

Ko še prhutajo metuljčki v trebuhu, denar ne igra prav posebne vloge. Takrat gre za temo, ki se ji je najbolje kar izogniti. Vendar pri tem pozabljamo, da je vsak partnerski odnos tudi gospodarski odnos. In če se dva izogibata »finančnemu sektorju«, lahko kaj hitro zaideta na pravo minsko polje. Prepir o denarju potem postane še ventil za potlačena čustva in potrebe.

Finančni načrt

Vsekakor je dobro, da si par že na začetku zveze sestavi skupen finančni načrt. Za kaj bosta porabljala denar? Koliko bosta privarčevala vsak mesec?

Strokovnjaki menijo, da je treba za dober pregled nad denarjem približno dva do tri mesece voditi knjigo prihodkov in izdatkov. Sliši se sicer zamudno in preveč natančno, toda videli boste, da je lahko tudi zelo poučno. Morda boste šele tako videli, koliko denarja se zapravi za nepotrebno. Če se vam zdi dolgočasno zapisovanje na staromoden način, v zvezek, imate na voljo tudi obilico računalniških programov in aplikacij, da bo bolj zabavno.

Za domače računovodstvo vam ni treba porabiti več kot nekaj minut dnevno. Izdatke razdelite na največ sedem ali osem kategorij (na primer: varčevanje, stanovanje, položnice, oblačila, zavarovanje, avto, hrana). Tako boste imeli dober pregled in kaj hitro boste tudi videli, koliko vsak mesec namenita za določeno kategorijo.

Finančna neodvisnost

Študije tudi dokazujejo, da moške in ženske enako moti, da morajo svojemu partnerju opravičevati svoje izdatke. Rešitev: skupen družinski račun in dva samostojna.

Iz družinskega naj se plačujejo položnice, zavarovanja, kredit za stanovanje, hrana itd.

Ženske, ki ostanejo zaradi otrok doma ali pa se za to odločijo iz drugih razlogov, se morajo vsekakor s partnerjem tudi dogovoriti, koliko je vredno njihovo delo doma. Dobro je, da jim partner to vrednost mesečno nakazuje, ker dobijo drugače občutek, da njihovo delo ni nič vredno in da morajo partnerja stalno prositi za denar. 

Kompromisi

V izogib prepirom je dobro, da se partnerja pogovorita pred večjimi nakupi, denimo pohištva. Že v začetku leta je dobro načrtovati večje nakupe in se odločiti, kateri so nujni in kateri lahko še počakajo.

Ne poskušajte pa partnerja pregovarjati v nakupe, s katerimi se ne strinja. Za enega je mogoče prioriteta nova kuhinja, za drugega pa potovanje. Najboljše bo, da vsak za malo popusti, da ne bosta imela občutka, da morata žrtvovati svoj denar za nekaj, kar vama ni všeč. Dražja destinacija se lahko zamenja tudi s cenejšo in morda potem ostane še dovolj denarja za kuhinjo.

80 % prepirov med pari se vrti okoli denarja.

35 % parov se prepira, ker eden od njiju meni, da drugi zapravlja za nepotrebno.

53 % žensk zasluži manj od partnerja. 70 % od njih se zato počuti nekoliko zagrenjeno.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 2, 10.1.2020