stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Nordijska dieta

Kristina Strašek, Maja, 01.03.2019 12:00:00

Z novim letom je naslovnice mnogih revij in spletnih mest prevzela nordijska dieta, saj je dobila naziv najbolj zdrave diete na svetu, premagala je celo mediteransko. Skoraj zagotovo je to zaradi tistega kozarca vina, ki nam ga Mediteranci ponujajo.

Delite na:
Nordijska dieta
Zaužiti je treba veliko sadja in zelenjave, prepovedane niso niti žitarice Profimedia

Glede na raziskave je že res, da so Švedi, Finci, Islandci in drugi prebivalci severa znatno bolj zdravi od nas, prav tako dosežejo precej višjo starost. Čeprav ima velik delež pri tem hrana, o kateri bomo spregovorili v nadaljevanju, je treba poudariti tudi, da govorimo o ljudeh, ki živijo precej drugačen način življenja od nas. Ne pozabimo na njihove savne, ki so od nekdaj dober način sproščanja stresa, pa tudi na splošno družbeno ureditev. Ni torej vse samo v hrani, ampak tudi v načinu življenja kot takega.

Kaj tako loči nordijsko dieto od mediteranske in jo dela toliko bolj zdravo?

Nordijska dieta je v osnovi precej podobna mediteranski. Obe namreč v prehrano vključujeta obilo zelenjave in sadja, oreščke, semena, stročnice, prav tako pa morsko hrano postavljata pred meso s kopnega. Obe promovirata hrano, ki je minimalno obdelana in ki ima malo ali nič sladkorja.

profimedia-0335854025.jpg
Ribam se nikakor ne morete izogniti.
Profimedia

Kot glavno razliko lahko omenimo vrsto olja, ki se uporablja. Medtem ko Mediteranci uporabljajo predvsem oljčno olje, saj je tega na omenjenem območju veliko, nordijci raje posežejo po repičnem, ki vsebuje veliko vitamina E in maščobnih kislin omega-3.

Prav tako nam Nordijci odvzemajo lepoto testenin, zaslediti ni moč niti rdečega vina, o katerem ste brali v prejšnji številki. Kaj naj, ne moremo imeti vsega, mar ne?

Kaj torej jesti?

Na srečo je to ena izmed redkih diet, kjer vam ni treba šteti kalorij. Bistveno je le to, da se prehranjujete zdravo, pri tem pa se ni treba niti popolnoma odpovedati sladkorju. Seveda, zmazati celo torto ni ravno cilj, a tu in tam kakšen kos ne bo naredil škode.

Gre torej za način prehranjevanja, ki je prilagojen regiji (enako kot pri mediteranski). Na severu je seveda logično, da bo na jedilnik večkrat zaplavala riba. Poudarek je predvsem na lososu, postrvi in bakalarju. Če si vseeno želite privoščiti »kopensko« meso, vam Nordijci svetujejo nemastno rdeče meso, kot na primer svinjino, teletino in jagnjetino.

Na krožniku morajo biti tudi žita, kot so pira, rž, oves in ječmen, prav tako pa obrok ne bo pravi, če ne vsebuje veliko zelenjave. Nikakor ne boste zgrešili z zeleno solato, ohrovtom ali zeljem. Pri tej dieti boste prišli na svoj račun tudi oboževalci borovnic in brusnic, saj teh baje ni nikoli preveč. Dajte si duška.

profimedia-0102258532.jpg
Zaužiti je potrebno veliko zelenjave
Profimedia

Če torej strnemo, je bistvo nordijskega prehranjevanja tole:

1.       Dnevno jejte zelenjavo in sadnje, vključite jih v vsak obrok.

2.       Izbirajte čim bolj naravno, ekološko hrano.

3.       Iščite lokalno pridelano hrano.

4.       Trikrat tedensko jejte morsko hrano.

5.       Vsak dan jejte oreščke ali semena (lahko jih dodate omletam, solatam itd.).

6.       Vsak dan k vsaj enemu obroku dodajte stročnice.

7.       Jejte manj mesa, in še tega od živali, ki so jedle travo.

8.       Dnevno spijte vsaj 2 litra vode.

9.       Mlečne izdelke in jajca uživajte zmerno.

10.   Začinite hrano s česnom.

11.   Uporabljajte začimbe: peteršilj, timijan, kardamom.

12.   Kuhajte doma.

13.   Jejte manjše porcije.

profimedia-0173868514.jpg
Dnevno spijte vsaj 2 litra vode na dan.
Profimedia

Ni vse v hrani

Ste pomislili na tej točki na telovadbo? Ne skrbite, ne bomo vas silili s tem, čeravno, kot sumite sami, je vsekakor pomemben del zdravega načina življenja. Poudariti je treba, da pri omenjeni dieti ne gre samo za hrano, ampak tudi za dober odnos do nje. Osnova je čim bolj naravno pridelana hrana, spodbuja se kuhanje doma in predvsem zavedanje, da ni smiselno pripraviti preveč hrane. Skandinavci jedo z razumom, in tega se morate naučiti tudi vi. Ni treba krožnika napolniti toliko, da ga je že težko odnesti do mize. Manj bo čisto dovolj. Prav tako izbirajte raje sezonsko hrano. Ne samo, da boste tako jedli predvsem domačo hrano, ampak boste tudi privarčevali denar.

savna
Nordijska dieta priporoča tudi savnanje.
Profimedia

Brez telovadbe ne bo šlo, a zadostoval bo že daljši intenzivnejši sprehod. Prav tako si privoščite več umirjenih dni, soočajte se s stresom drugače, kot ste se doslej. Če pa že govorimo o Nordijcih - ne pozabite na savnanje! Naj bo to kar dodatno pravilo nove diete in lahko si jo zapišete malce višje kot pod 14. točko. Mediteranci nam ponujajo vino, Nordijci pa savno. Ni čudno, da sta obe dieti tako popularni.

Nordijska dieta bo blagodejno vplivala tudi na splošno zdravje

Raziskave so pokazale, da pri sprejemanju nordijskega načina prehranjevanja zelo pomagamo svojemu telesu. Ne le pri izgubi odvečnih kilogramov, zaradi česar se zanjo odloča veliko žensk, ampak tudi pri težavah s holesterolom in krvnim tlakom ter pri zaviranju raznih vnetij.

Omenjena dieta vam bo seveda pomagala izgubiti določeno količino kilogramov, a pomembnejše je, da bo pomagala ohranjati tisto težo, pri kateri se sami počutite udobno in torej zdravo.

Več kot očitno ima več plusov kot minusov, tako da če so vam ribe dobre, ne razmišljajte preveč. Pa dober tek.

Objavljeno v reviji Maja št. 4, 15. 2. 2019.