Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Priročnik za odvajanje od sladkorja

J. K., Zarja, 21.02.2019 12:01:15

Ko obupani ugotavljamo, da nam prav nobena shujševalna dieta ne pomaga, je skriti krivec lahko tudi – sladkor.

Delite na:
Priročnik za odvajanje od sladkorja
Izvrsten napitek brez sladkorja, ki lahko nadomesti sadne sokove, je navadna voda z dodanimi zelišči in narezanim sadjem. Shutterstock

Iz diete v dieto, nenehno odrekanje, rezultata pa ni – to izrazito frustrirajočo izkušnjo delimo mnogi. Razlog pa je lahko kaj preprost – preveč zaužitega sladkorja. Priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije je največ 25 g sladkorja na dan, to je približno pet žličk. A sodobni potrošnik bogatega zahodnega sveta ga zaužije dnevno v povprečju 100 g. Zaradi preveč sladkorja je moteno normalno delovanje hormona inzulina. Ta uravnava raven sladkorja v krvi, ki je tudi razlog za zvišanje holesterola in povečano telesno težo. 

Bela nevarnost je skrita tako rekoč povsod

Če rečemo povsod – tudi mislimo povsod. Sladkor je v jedeh, za katere niti pomislili ne bi, da ga vsebujejo. Najdemo ga, denimo, v salamah in krekerjih. Telo se na sladkor hitro navadi in iznenada se začne pojavljati močna želja po sladkem. Ukrotimo jo lahko le, če se najprej povsem znebimo sladkih razvad. Šele potem skrbno nadzorovano hrani spet dodajamo sladkor. Za temeljito očiščenje je treba za tri dni z jedilnika črtati sleherno živilo, ki vsebuje sladkor. V tem času jemo le zelenjavo, ki ne vsebuje škroba, oreške, jajca, meso, mlečne izdelke in ribe. Po tridnevni očiščevalni kuri pa naj velja pravilo: čim manj je živilo industrijsko obdelano, tem bolje. Že pripravljena hrana je namreč velika sladkorna past. Tudi vložena zelenjava, pijače, da o piškotih ali sadnem jogurtu niti ne govorimo. Vsi ti zgledi kažejo, da je naše telo preplavljeno s sladkorjem, čeprav morda sploh nismo tako zelo sladkosnedi. Čas je, da se očistimo. Po takšnem temeljitem sladkornem očiščenju lahko pričakujemo boljše počutje, hkrati pa opazno premikanje kazalca na tehtnici. 

Brez dodanega sladkorja ne pomeni, da ni sladkano

Mnoge izdelke krasi velik napis: brez dodanega sladkorja. A to nikakor ne pomeni, da ga v izdelku res ni. Tako etiketo smejo imeti tudi izdelki z do 0,5 odstotka sladkorja. Prav tako napis manj sladkorja ne pomeni tudi manj kalorij. Pri nakupu industrijsko pripravljenih živil je vedno treba podrobno prebrati etiketo s sestavinami!

Sladke alternative

Trsni sladkor, med, kokosov sladkor ipd. so odlični nadomestki industrijskega sladkorja. Vsi počasneje dvigujejo raven sladkorja v krvi, poleg tega pa vsebujejo koristne hranilne snovi, ki jih navadni sladkor nima. Po okusu nič ne zaostajajo za njim, saj jedem dajejo polnovreden in prijeten sladek okus. A tudi pri teh sladilih velja: raje manj, kajti tudi alternativni sladkor je še zmeraj – sladkor.

Pomočnik skozi prve nesladke dni

Očiščevanje telesa traja teden dni: prvi trije dnevi so popolnoma brezsladkorni in namenjeni temu, da se telo temeljito očisti. V teh dneh se je treba odpovedati vsem jedem, ki vsebujejo sladkor in škrob. Preostale dni pa postopoma spet uvajamo običajne jedi, pazimo le, kakšne vrste sladkor uporabljamo za slajenje.

Prvi dan   

Z jedilnika črtamo zelenjavo s škrobom, in sicer krompir, koruzo, bučke. Prav tako ne jemo sadja, ker vsebuje naravnisladkor. Črtamo kruh, mislije, žita, riž in testenine ter seveda tudi alkohol. Za zajtrk je priporočljivo pojesti naravni jogurt z oreški ter kvinojo. Jedilnik sestavimo iz zelenjave, oreškov, mesa, jajc, rib ter mlečnih izdelkov. Jedi ne sladimo, niti z medom ne. Že dopoldne si pripravimo pijačo z dodatkom vanilje, ki nam bo pomagala krotiti željo po sladkem.

hujsanje cukr vodilna.jpg
Zaradi preveč sladkorja je moteno normalno delovanje hormona inzulina.
Shutterstock

Drugi dan

Ta dan bo zagotovo nekoliko težji kot prvi. Najverjetneje se bo že zjutraj pojavila želja po sladkem. Sladkor dviguje raven dopamina, hormona sreče, v krvi. Ker ga telo pogreša, lahko pričakujemo upad dobre volje in nihanje v razpoloženju. Morda tudi naši dosežki v službi ne bodo vrhunski. Prilagodimo dan tem pričakovanjem, kar ne bo težko, saj gre samo za en dan. Pred spanjem se bo izvrstno prilegel čaj rooibos z vaniljo, najbolje pa je leči čim prej.   

Tretji dan

Kriza je mimo. Prehranjujemo se podobno kot prvi in drugi dan, torej še vedno brez sladkorja in škroba. Dopoldansko lakoto bomo najbolje premagovali z oreški. Misel na sladko bo že popustila, nekaj  vznemirljivega veselja pa bo prineslo spoznanje, da kavbojke niso več tako tesne.   

Četrti dan

Očiščevalna kura je opravljena – zdaj je treba uravnotežiti prehrano, vendar s premislekom. Četrti dan lahko jemo žita in zelenjavo, ki vsebuje škrob. To nas bo nasitilo. Željo po sladkem lahko potolažimo z nekaj suhega sadja. Za sladkanje uporabimo kokosov sladkor, ki ima izvrsten, rahlo karameliziran okus, tako da industrijskega sladkorja ne bomo niti pogrešali. Po nekaj dneh se bo opazno izboljšalo tudi počutje: napihnjenost bo manjša, koža lepša, predvsem pa se bomo počutili polni energije. Vse dni si lahko stanovanje odišavljamo z vaniljinim eteričnim oljem, ki bo naš zaveznik pri odrekanju sladkorju.   

Začimbe, ki najbolje krotijo napade lakote

Lakota in želja po sladkem – vemo, kako močno nas lahko v svojem primežu stiska ena ali druga želja. A z nekaj zvijačami ju bomo ukrotili. Sladkor lahko izvrstno nadomestimo z vaniljo, kavo pa »osladkamo« s ščepcem cimeta. Takšnih drobnih zvijač, ki nam bodo pomagale med očiščevalno kuro pozabiti na sladkor, je kar nekaj. Ne pozabimo niti na gibanje, kajti svež zrak in aktivnost v naravi nam uspešno preusmerjata misli od hrane.

Vanilja – ne le izkušnja, temveč tudi angleška znanstvena raziskava pravi, da lahko vanilja uspešno potolaži in celo preprečuje željo po sladkem.

Cimet – vsebuje snov, ki v telesu učinkuje podobno kot inzulin in stabilizira raven sladkorja v krvi.

Nageljnova žbica – čajna mešanica z nageljnovo žbico ima sladkast okus in zmanjšuje apetit.

Kajenski poper – že pol žličke popra, dodanega jedi, zadostuje, da se umiri želja po izdatni, slani ali mastni hrani.

Koriander – to zelišče poživlja čute, s čimer olajša preusmerjanje naših misli od hrane. Uspešno kroti apetit.

Surov, neobdelan kakav – kakav krepi izločanje hormona sreče, s tem pa zavira željo po hrani in apetit.

Objavljeno v reviji Zarja št. 7, 12. 2. 2019.