profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Nanje bi morali bolj paziti

A. K., Bodi zdrava, 19.02.2019 14:00:40

Ste prepričani, da veste dovolj o enem izmed najpomembnejših notranjih organov?

Delite na:
Nanje bi morali bolj paziti
Kako pa vi skrbite za svoja jetra? Thinkstock Photos

Kaj so jetra?
Jetra so naš drugi največji organ, filter, ki prečiščuje kri strupenih snovi. Zdrava jetra tehtajo 1500 gramov, delijo pa se na desni in levi jetrni reženj. Sestavljena so iz treh milijard jetrnih celic, v katerih hkrati poteka petsto presnovnih procesov. So tik pod pljuči v trebušni votlini in so ključ do zdravja. So tudi edini organ, ki ima sposobnost samoobnavljanja. Telo brez jeter ne more delovati.

Čemu služijo jetra?
Jetra se borijo proti okužbam in boleznim, filtrirajo strupe v telesu in jih uničujejo oziroma razstrupljajo telo, čistijo kri, so odgovorna za raven holesterola in procesirajo zaužito hrano. Pravzaprav opravljajo tri izjemno pomembne naloge: razgradnjo, skladiščenje (glukoze, vitamina B12, železa in bakra) in razstrupljanje.

Katere bolezni jim grozijo in kako jih lahko preprečimo?
Zaradi svojih funkcij so toliko bolj dovzetne za številne bolezni, kot so ciroza, ciste, rak, hepatitis in vse bolezni, ki jih prinese alkohol. Grozi jim tudi zamaščenost, kar je velik družben zdravstveni problem, saj lahko vodi v cirozo in napreduje vse do odpovedi. Bolezni lahko preprečimo tako, da skrbimo za preventivo in uživamo veliko sadja, zelenjave, cela žita in zdrave beljakovine, omejujemo vnos sladkorja, nasičenih maščob in soli, vsakodnevno telovadimo oziroma skrbimo za aktivno življenje, ohranjamo zdravo telesno težo, se izogibamo alkoholu ter večkrat preverimo raven sladkorja in holesterola.
Pospešite presnovo s pravilno zdravo prehrano in se gibajte vsaj trikrat tedensko, priporočamo hojo, plavanje in kolesarjenje.

Imate zamaščena jetra?
Sploh veste, kako lahko ugotovite, ali imate zamaščena jetra? Gre za čezmerno kopičenje maščob v jetrih, in sicer ko delež maščob preseže pet odstotkov sestave jeter, govorimo o zamaščenih jetrih. Čeprav šele krvne preiskave razkrijejo težave z jetri, pa lahko tudi sami prepoznamo znake, ki na to nakazujejo, čeprav se ti pokažejo šele, ko bolezen napreduje. Bolečine v trebušnem predelu so eden izmed prvih kazalcev, da z jetri nekaj ni v redu. Bolečina je zbadajoča in izjemno neprijetna. Tudi nenehne prebavne motnje, kot so vetrovi, občutek slabosti in razdražen želodec, so lahko simptomi zamaščenih jeter. Zatečenost nog in boleč trebuh prav tako nakazujeta na zamaščenost jeter. Huda utrujenost, ki se ji kmalu pridružijo tudi težave z zbranostjo in občutki zmedenosti ter nezanimanje za priljubljene dejavnosti, je tudi lahko simptom, ki nakazuje na zamaščenost jeter. Če je vaš urin, ne le jutranji, temnejši, lahko posumite na težave z jetri. S čezmerno zamaščenostjo jeter lahko pride tudi do zmanjšanega apetita in nenadnega nenačrtovanega hujšanja zaradi povišanega hormona leptina, ki ga telo običajno izloča po obroku, zagotavlja pa občutek sitosti. Značilne so tudi težave s kožo, kot je srbečica, pordela koža in videz pajkastih ven pod povrhnjico. Pozorni bodite tudi na porumenelo kožo, nohte ali celo beločnice, ki so znak, da je bolezen napredovala v cirozo jeter.

Si lahko pomagamo sami?
Pomagate si lahko z izjemno zdravilno rastlino za jetra, pegastim badljem. To je ena izmed redkih zdravilnih rastlin, ki jih uporabljamo za lajšanje težav pri boleznih jeter. Preprečuje neželene učinke nekaterih zdravil na jetra in pospešuje obnovo jetrnih celic ter zdravljenje jeter. Ker vsebuje flavonoide, ki lovijo proste radikale, tako preprečuje poškodbe jetrnih celic.

Kaj pa razstrupljanje telesa?

Razstrupljanje telesa v desetih dneh v resnici ne obstaja, to je namreč dolgotrajen proces, ki ni časovno omejen, poteka pa 24 ur na dan. Če so naša jetra preobremenjena s strupi, ne zmorejo opravljati svoje naloge, kar se potem pokaže na maščobnih oblogah okrog organov. Zato bodite dobri do svojih jeter in se izogibajte alkoholu ter pijačam z umetnimi sladili, vsem nesteroidnim antirevmatikom, ki lajšajo bolečino, bodite pa tudi pozorni pri pretirani uporabi paracetamola, ki lahko pusti usodne posledice na jetrih. Uživajte alkalno hrano in prehranska dopolnila s kurkumo, zelenim čajem, pegastim badljem in alfa lipoično kislino.

Razstrupljanje telesa v 10 dneh v resnici sploh ne obstaja, to je namreč dolgotrajen proces, ki ni časovno omejen, poteka pa 24 ur na dan. Če pa so naša jetra preobremenjena s strupi pa ne zmorejo opravljati svoje funkcije, kar pa se potem pokaže na maščobnih oblogah okrog organov. Zato bodite dobri do svojih jeter in se izogibajte alkoholu ter pijačam z umetnimi sladili, vsem nesteroidnim antirevmatikom, ki lajšajo bolečino, bodite pa tudi pozorni pri pretirani uporabi paracetamola, ki lahko pusti usodne posledice na jetrih. Uživajte alkalno hrano in prehranska dopolnila s kurkumo, zelenim čajem, pegastim badljem in alfa lipoično kislino.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 12. 10. 12. 2019.