Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

7 novih vadbenih trendov

K.K., Bodi zdrava, 16.02.2019 12:00:00

Se redno ukvarjate z vadbo, pa vseeno ne dosegate želenega učinka? Čas je za spremembe!

Delite na:
7 novih vadbenih trendov
Vadba Freestock

V letu 2018 so bili na vadbenem področju pravi hit boksanje in intenzivni treningi. Tudi leto 2019 prinaša nove smernice, s katerimi boste dosegli boljše rezultate v krajšem času. Razkrivamo vam sedem načinov, s katerimi boste lahko vadbo kar najbolje prilagodili oblikovanju svojega telesa.

1. Porabite manj časa za vadbo

Dandanes je bitka s časom naš največji sovražnik. A ne skrbite, za vadbo je trideset minut dnevno več kot dovolj. Najpomembneje je, da se treninga lotite pravilno. Upoštevajte navodila svojega trenerja. Za pravilno krepitev mišic ni pomembna količina, temveč kakovost. Če nikoli niste imeli trenerja, vam priporočamo, da ga najamete vsaj za toliko časa, da vam pokaže, kako se vaje pravilno izvajajo. Tako boste v krajšem času dosegli boljše rezultate.

freestock_59294587.jpg
Orbitrack
Freestock

2. Popestrite kardio vadbo

Sobno kolo gre v letu 2019 počasi v pozabo. Preizkusite raje tekaško stezo ali eliptični trenažer. Tako boste poskrbeli, da bo med kardio vadbo v gibanju celotno telo, in ne le noge. Če imate možnost, lahko namesto v fitnesu kardio vadbo opravite kar zunaj. Naredite premik v letu 2019. Napolnite pljuča s svežim zrakom in umirite misli s pogledom na naravo. Telo vam bo hvaležno.

freestock_107739503.jpg
Ples
Freestock

3. Privoščite si dovolj spanca

Naše telo med spanjem izloča hormon leptin, ki onemogoča, da se zjutraj zbudimo lačni. Če nam spanca primanjkuje, se leptin ne izloča pravilno, zato telo že v jutranjih urah narekuje, da vanj vnesemo dodatne kalorije. Nasvet: če ponoči ne morete spati, si pred spanjem skuhajte čaj iz čajne mešanice baldrijana, melise, kamilice in poprove mete ali pa si pripravite sproščujočo čajno kopel. Pomanjkanje nočnega spanca lahko poskusite nadomestiti tudi s krajšim dnevnim počitkom, ko se vrnete iz službe, ali med vikendi, ko imate več časa zase.

freestock_99759524.jpg
Pilates
Freestock

4. Vključite ples

Vadba, ki vključuje ples, je vse bolj priljubljena, saj ima ples zelo pozitivne učinke na telo in duha. S takšno vadbo boste še dodatno poskrbeli za povečanje zbranosti, hkrati pa pridobivali na prostorski predstavljivosti. Svoje telo boste bolje spoznali, saj je pri plesu vsak gib zelo pomemben. Poleg tega ima ples odličen vpliv na samopodobo in samozavest, vedno pa poskrbi za obilico zabave. Med vadbenimi plesi je že nekaj časa zelo priljubljena zumba, v letu 2019 pa pravi hit napovedujejo obliki plesa, imenovani Cha Cha slide, pri kateri tako noge kot roke držite v stiku s tlemi.

freestock_141860170.jpg
Mobilna aplikacija
Freestock

5. Izboljšajte pilates

Že nekaj let je pilates zelo priljubljena vadba, a se tudi ta v letu 2019 nadgrajuje, in sicer z elementi VIIT-vadbe. VIIT pomeni visoko intenzivni intervalni trening, s katerim poskrbite za hitro izgorevanje maščob in pospešujete metabolizem. Pilates na drugi strani pa bo poskrbel, da boste bolj sproščeni in gibčni, vaše mišice pa okrepljene. Popolna kombinacija za vsako žensko.

freestock_141399253.jpg
Meditacija
Freestock

6. Naložite si vadbeno mobilno aplikacijo

Kot smo že omenili, je največja težava spopadanje s časom. Zato vse več ljudi vadi doma, saj marsikdo nima denarja niti za to, da bi si kupil karto za fitnes, kaj šele najel osebnega trenerja. Trgovina z mobilnimi aplikacijami nam ponuja odlično alternativo, s katero imamo ogromno možnosti za izboljšanje postave. Poiščite aplikacijo, ki vam najbolj ustreza. Če boste vsako jutro, preden se odpravite v službo, le deset minut namenili vadbi, se boste ves dan počutili odlično in polni energije.

7. Poskrbite za duševno zdravje

Vsi vemo, da brez zdravega duha ni zdravega telesa. Tuji strokovnjaki za fitnes v letu 2019 napovedujejo velik premik glede vključevanja meditacije v vadbo. Pomembno je, da med usposabljanjem telesa poskrbite tudi za trening uma. Če v mobilnem telefonu še nimate aplikacije za meditacijo, v letu 2019 poskrbite, da se na vašem mobilnem namizju poleg vadbene aplikacije znajde tudi ta.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 12, 10. 12. 2019.