stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Moj ljubi kotiček za branje

Marjana Vovk, 04.02.2020 14:01:40

Zimski čas je kot naročen za branje knjig. »Nobena zabava ni tako poceni kot branje, noben užitek tako dolgotrajen,« je povedala že grofica Montague iz Shakespearove drame Romeo in Julija. Da bo užitek ob listanju papirja in potapljanju v zgodbe še večji, si omislite svoj posebni kotiček za branje. Prva zapoved je seveda udobje in sproščenost, zato naj bo tam vedno kakšna blazina več, ob nižjih temperaturah pa tudi mehka odeja na dosegu roke.

Delite na:
Moj ljubi kotiček za branje
bralni šotor Dreamstime

Priporočljivo je, da je nekje v bližini tudi knjižna polica ali omara, ne pozabite tudi na kakšno mizico oziroma prostor za skodelico kave, čaja ali soka. Udobno se namestite, v roke vzemite knjigo in se oddaljite od ponorelega sveta. »Knjige so enkratna prenosna čarovnija,« dobro ve pisatelj Stephen King.


Bralni kot

stopnice2.jpg
Bralni kotiček pod stopnicami
Pinterest

koticek.jpg
bralni kot
Dreamstime

V bolj prazen kot sobe, najboljše v bližino okna, ob steno kot naslonjalo postavite napihljivo blazino (lahko jo oblečete v prevleko za odejo), spalno podlogo ali poliuretansko peno, na tla položite ležalno podlogo za na plažo, vzmetnico ali napihljivo blazino, za večje udobje si priskrbite še nekaj blazin za pod noge ali hrbet, pokrijte se z mehko odejo in uživajte v branju. Knjige lahko shranjujete v lesenih zabojih, ti pa lahko služijo tudi za odlaganje stvari in kakšno skodelico kave ali vročega kakava.


Na okenski polici

okenska.jpg
okenska polica
Dreamstime

Široka okenska polica je zelo uporabna za potapljanje v zgodbe. Lahko jo opremite s posebej zanjo sešitimi sedalnimi blazinami, lahko pa nanjo samo položite kakšno odejo in blazino. 

Klopca ob oknu

klopca.jpg
klopca ob oknu
Dreamstime

Če nimate (dovolj široke) okenske police, lahko ob okno postavite kakšno klopco, predalnike ali še bolje – zaboj ali močnejši regal, ki ga lahko spremenite v knjižno polico. Pogrnite z okrasno odejo in dodajte blazine za udobje.

Šotor

sotor2.jpg
bralni kotiček pod mrežo proti komarjem
Pinterest

Otrokom bo strašansko všeč, če postavite »bralni šotor«, kjer bodo lahko zgodbice brali sami ali v vaši družbi. Šotor lahko kupite (prikupni šotori za igralnice) ali ga iz rjuhe ali odeje postavite sami pod kakšno mizo, med omarami, stoli itd.– improvizirajte skupaj z otroki. Opremite ga z lampijončki in priskrbite dobro lučko za branje (ali baterijo, da bo dogodivščina večja). Namesto šotora lahko uporabite baldahin ali preprosto mrežo proti komarjem (takšno visečo okroglo). Ni prepovedano niti za odrasle!

Naslonjač

naslonjac3.jpg
naslonjač
Dreamstime

naslonjac2.jpg
gugalni stol
Dreamstime

Omislite si udoben naslonjač, ki naj bo namenjen samo branju in postavljen na stalnem mestu. Lahko je oblazinjen starinski fotelj, v katerega se boste kar pogreznili, prijeten gugalnik ali pa viseči futuristični »jajček«, v katerega se skoraj skrijete. Odločitev je vaša – kateri naslanjač se vam zdi udobnejši in se sklada z dizajnom vaše sobe. Lahko ga oblečete v nova oblačila ali mu dodate kakšno osebno noto, bodisi z novim blagom ali kakšnim uporabnim okraskom, na primer blazino ali odejo. Dodajte še taburet za noge in čajno mizico za odlaganje knjig in čajne skodelice.

Stopnišče

stopnice2.jpg
Bralni kotiček pod stopnicami
Pinterest

V bralni kotiček lahko spremenite kakšen sicer mrtvi kot stopnišča – lahko na oziroma ob stopnicah ali pa celo pod njimi. Spet potrebujete le kakšno udobno talno podlogo in blazino za pod hrbet. Ter seveda dobro luč! Lahko pa kotiček izdelate po svoji meri, spreten mizarski mojster vam bo zagotovo znal pomagati.

Viseča mreža

mreza.jpg
viseča mreža
Dreamstime

Za udobno branje in počitniško nostalgijo v stanovanju obesite visečo mrežo! V zid pritrdite dve nosilni kljukici in razpnite mrežo. Kadar je ne potrebujete, pa jo lahko hitro pospravite. Poceni, udobno in zabavno.

Omara

omara.jpg
bralna omara
Pinterest

Ste že slišali za bralni kotiček dobesedno v omari? Iz velike masivne omare poberete police, na dno položite blazino za sedenje, okrasite s poljubnimi samolepilnimi tapetami, dodate blazine, lahko tudi kakšno poličko ali kljukico za obešanje in vanjo napeljete luč. Vrata lahko ostanejo ali pa jih snamete, lahko jih tudi nadomestite z zavesami. Priporočeno branje: Zgodbe iz Narnije.

Objavljeno v reviji Dom2/Moje lepo stanovanje št. 5, 26.8.2019