profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Majhni koraki v zdravo smer

U.L., 21.10.2019 20:00:00

V naslednjem članku bomo ponovili nekaj stvari, ki jih vsi že dobro vemo, a jih še vedno v celoti upošteva le peščica. Za zdravje lahko zelo veliko naredimo sami in v resnici niti ni tako težko, narediti moramo le majhne spremembe in drobne korake v pravo smer.

Delite na:
Majhni koraki v zdravo smer
zdravo življenje Profimedia

Recite ne

Če ne znate reči ne, je to eden najpogostejših povzročiteljev stresa na delu in tudi zasebno. Zato se kar hitro naučite reči ne.

Gre za proces spreminjanja. Preden rečete da ali bom, se ustavite in pomislite, ali si to res želite. Seveda kdaj enostavno ne boste mogli reči ne, ampak večkrat ko boste rekli ne, lažje vam bo šlo od rok. Pripravite si nekaj splošnih argumentov. Tako boste dobro opremljeni in vam ne bo treba iskati izgovorov.

zdravje, sreča, zdravo-življenje
zdravo življenje
Profimedia

Živite v sedanjosti

Prav obremenjujoče je ves čas misliti na prihodnost in tuhtati o položajih, ki so že minili. V sedanjosti se skriva ključ do miru in sreče. V mislih se podajte na sproščujoče sanjsko potovanje, nekam na plažo ali na zelene poljane. V mislih stopite korak nazaj in globoko vdihnite in izdihnite. Če boste zunaj, vam bo to šlo še lažje od rok. Sprehodite se v naravi ali pa posedite v parku.

Ne jezite se

Prepir uniči sproščenost: negativnim dogodkom ne posvečajte več kot pet sekund razmišljanja. Odklopite in si izberite nove miselne vzorce.

zdravje, sreča, zdravo-življenje
zdravo življenje
Profimedia

Ponovimo zlata pravila zdrave prehrane

- Ne jejte enostransko, temveč raznoliko.
- Sadje in zelenjava
- Žita in mleko
- Kruh, testenine, žitni kosmiči in riž niso bavbavi, ki vas le redijo, ampak vsebujejo zdrave mineralne snovi. 
- Pomembni so tudi mlečni izdelki.
- Maščobo uživajte v zmernih količinah, vendar pa je zelo pomembna za telo. 
- Brez najmanjše škode se lahko odpoveste sladkorju in sladkarijam.
- Za hrano si vzemite čas.

Redno gibanje

Za telo je zelo škodljivo, če se ne giba. Zadnje čase so strokovnjaki celo dokazali, da je sedeče življenje vsaj tako škodljivo kot kajenje. Zato razmigajte življenje na vsakem koraku - pojdite peš, pojdite s kolesom, hodite po stopnicah, vpišite se na fitnes, namesto na kavo pojdite s prijateljicami na sprehod. Gibanje ni dobro le za telo, ampak dobro dene tudi našemu psihičnemu počutju. Z rednim gibanjem bo prišla tudi dobra volja. Najpomembnejše pri športu je veselje do gibanja - le tako vam bo uspelo postati in ostati aktivni. Poiščite si športno zvrst, ki vas veseli.

Ni treba, da tečete

V teh dneh se zdi, kot da se cela Slovenija pripravlja na maraton. Če vam ne prija teči, nikar ne podlezite histeriji, obstaja še kup zabavnejših in tudi bolj zdravih športov - plavanje, hoja v hribe, kolesarjenje, pa seveda kup vodenih vadb za ženske in prav nič ni treba, da je vse na vso moč. Vpišite se na jogo ali pilates, uživajte v gibanju svojega telesa.

zdravje, sreča, zdravo-življenje
zdravo življenje
Profimedia

Ne čakajte, da vas osrečijo drugi

Slišite na radiu svojo priljubljeno skladbo? Zapojte! Vaši možgani bodo izločili še več hormonov sreče.

Povohajte cvetlico ali pa si kupite nov parfum, specite hruškovo pito in domač kruh, ki s svojim vonjem napolnita dom, da je človek takoj bolj srečen.

Tudi lepi spomini na lepe trenutke aktivirajo hormone sreče.

Družite se!

Študije so dokazale pozitivne učinke na psiho in imunski sistem, če se dobivamo s prijatelji. Pokličite prijateljico in jo mahnita na sprehod. 

Odpovejte se eni razvadi
Če kadite, se odpovejte cigaretam, dajajte na stran denar, ki bi ga drugače porabili za cigarete, in se nagradite s potovanjem ali kakšno drago torbico, ki si jo že dolgo želite. Morda vsak večer zvrnete kozarček vina? Ni treba, privoščite si kozarec dobrega vina le ob koncu tedna. Zvečer ali ponoči napadete hladilnik? Raje naredite deset počepov ali pa popijte skodelico toplega čaja z medom - boste videli, kako neverjetno boste ponosni nase. 

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 41, 4.10.2019