Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kopeli za razstrupljanje

Dunja Strašek, Ženska, 04.04.2019 14:01:35

Po napornem dnevu, prepolnem stresa in obveznosti, ki jim komaj sledimo, si moramo vzeti nekaj časa samo zase, da se umirimo in naberemo novih moči. Namakanje v topli vodi je odlična sprostitev za telo in duha, pri tem pa lahko poskrbimo še za zdravje telesa in organizem razstrupimo.

Delite na:
Kopeli za razstrupljanje
Kopel Getty Images

Razstrupljanje je proces, pri katerem poskušamo organizmu pomagati pri odstranjevanju nakopičenih škodljivih snovi, kajti če se dolgo skladiščijo v telesu, lahko izzovejo številne težave, povezane z delovanjem notranjih organov, spremembe na koži in različne bolezni. Razstrupljanja se lahko lotimo na različne načine – z zdravim prehranjevanjem, različnimi napitki (čaji, smutiji), uživanjem prehranskih dopolnil, ki vsebujejo visok delež vitamina C in E, vse to kombinirano z izbrano telovadbo, s savnanjem, pa tudi s pomočjo kopeli za razstrupljanje.
Pomemben del priprave popolne sproščujoče kopeli je uporaba naravnih eteričnih olj, soli, naravnih rastlinskih olj in zelišč, ki organizmu povrnejo ravnovesje, omogočijo boljše počutje, občutek zadovoljstva in zdravja. A preden si pripravite kopel, preverite, ali ste na katero sestavino alergični in ali so kopeli sploh primerne za vas. Kopeli so namreč pri določenih zdravstvenih težavah odsvetovane. Če niste prepričani, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Priprava kopeli in pravila kopanja

Da bo kopel res sproščujoča in kar najbolj učinkovala na telo, upoštevajte nekaj pravil pri pripravi kopeli in kopanju. V kad natočite toplo vodo, ki naj ima med 36 in 39 stopinj Celzija, dodajte izbran dodatek za kopel in vodo premešajte. Eterična olja dodajte vodi, ko je kopel že pripravljena, saj bi lahko med točenjem vode že izhlapela. Prevroča voda (nad 39 stopinj) je obremenjujoča za srce in krvni obtok, zaradi česar vas lahko utrudi in uspava, obenem pa ni dobra za kožo, saj vroča voda kožo izsuši in odstrani njeno naravno zaščito.
V kad se potopimo tako, da nam bo udobno, po približno desetih minutah pa dolijemo nekaj vroče vode, saj se do takrat v kadi voda že nekoliko ohladi. V vodi ostanemo od 15 do 20 minut, v tem času se mišice sprostijo, pospeši se prekrvavitev in spodbudi presnova, obenem pa se kožne pore odprejo in telo tudi z dihanjem vsrka učinkovine, ki jih dodamo kopeli.

Po kopeli se je treba na hitro oprhati, obrisati in, ko je koža še vlažna, namazati z vlažilnim losjonom. Nekatere kopeli za razstrupljanje povzročijo pospešeno potenje, zato je najboljše, da si po kopeli privoščite počitek v prijetno toplem okolju, izgubljeno tekočino pa nadomestite s pitjem vode ali z zeliščnim čajem. Tako boste še dodatno poskrbeli za razstrupljanje organizma.

Kopel s citrusi

Eterična olja limone, pomaranče ali mandarine poskrbijo za to, da se vaše mišice popolnoma sprostijo, izboljšajo razpoloženje, zmehčajo kožo in jo nahranijo z vitaminoma A in C. Izberete lahko le eno vrsto citrusov ali pa kombinacijo vseh, pazite le, da izberete organske in da imajo sadeži čim tanjšo lupino. Dovolj so 3 limone ali 3 pomaranče ali 6 mandarin (odvisno od njihove velikosti), narežite jih na rezine in jih dodajte v kad, napolnjeno s toplo vodo. Za dodatek lahko vodi dodate tudi nekaj klinčkov, ki se odlično ujemajo z aromami citrusov in dodatno poskrbijo za razstrupljanje organizma. Prave sadeže pa lahko nadomestijo tudi njihova eterična olja – vodi dodajte 40 kapljic izbranega ali mešanice.

GettyImages-530748864.jpg
Kopel
Getty Images

Kopel z borovnico

Borovnica je znana po svojem antibakterijskem delovanju, zaradi močnih antioksidativnih lastnosti izboljšuje imunski sistem in odpornost organizma, umirja bolečine in iz telesa izloča toksine. Ima čudovit vonj, ki ga lahko kombinirate z različnimi eteričnimi olji iz družine citrusov.

Za borovničevo kopel napolnite kad s toplo vodo, medtem pa zmešajte dodatek za kopel. Trem žlicam morske soli dodajte do 40 kapljic eteričnega olja borovnice, dobro zmešajte in zmes dodajte vodi. Premešajte vodo in počakajte, da se sol raztopi, nato pa se potopite v kopel. Sol v kombinaciji z eteričnim oljem borovnice bo izvlekla iz telesa toksine, vašo kožo pa naredila mehko in žametno.

Kopel z vrtnico

Kopanje v vodi z rožnimi listi vrtnice je bil reden obred Julija Cezarja. Idealna je za romantične duše, v pomoč pa je tudi vsem, ki imajo težave s kožo in želijo umiriti vnetna stanja ali poživiti telo in tako poskrbeti za razstrupljanje. Za kopel lahko uporabite močan čaj iz rožnih listov vrtnice ali eterično olje vrtnice. Čaj pripravimo tako, da 4 žlice posušenih cvetov vrtnice poparimo z litrom vode, pustimo stati 15 minut, nato precedimo in čaj dodamo kopeli. Če imate suho kožo, pa lahko kopeli dodate tudi nekaj mandljevega olja, ki bo kožo zmehčal, navlažil in negoval.

Kopel iz ingverja in limone

Že iz davnih časov je ingver znan po svojih močnih antioksidativnih in razstrupljevalnih učinkih. Prav tako pospešuje prebavo in pomaga lajšati napihnjenost. V kombinaciji z limono odlično odplavlja toksine iz telesa, najsi ju uživamo v obliki napitkov ali pa si z njima pripravimo kopel. Za pripravo kopeli potrebujemo 150 gramov Epsomove soli, v katero zamešajte 10 kapljic eteričnega olja limone. Nato dodajte po 2 žlici posušenega rožmarina, timijana in melise, na koščke narezano svežo organsko limono z lupino vred, 1 žlico nastrganega svežega ingverja in 1 žlico posušenega mletega ingverja. Dobro premešajte in z zmesjo napolnite vrečko za pranje perila ali pa jo nadevajte na bombažno krpo, dobro ovijte in zavežite v culico ter dodajte topli vodi.

Objavljeno v reviji Ženska št. 2, 4. 2. 2019.