Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kako se znebiti bradavic?

R. Š., Bodi zdrava, 21.06.2018 13:01:28

Bradavice se lahko pojavijo pri vsaki starosti. Obstaja več načinov, s katerimi lahko odstranimo te sicer neboleče izrastke na koži.

Delite na:
Kako se znebiti bradavic?
Dreamstime

Majhni, hrapavi in večinoma neboleči kožni izrastki na rokah, prstih, ob nohtih, na podplatih, kolenih, obrazu in še kje. Bradavice so lahko srbeče, pa tudi boleče, še posebno če pritiskajo na živec ali se pojavijo na podplatih. Večinoma so nenevarne, vendar njihova prisotnost zaznamuje videz in omaja samozavest. Ker so lahko nalezljive, je dobro vedeti, kako se zavarovati pred okužbo z virusom, ki jih povzroča. Če pa jih že imate, je seveda glavno vprašanje, kako se jih znebiti.

Kaj so bradavice?

Bradavice so majhni in večinoma neboleči izrastki na koži, ki jih povzroča humani papiloma virus (HPV). Običajno gre za čvrste in hrapave tvorbe okroglih ali nepravilnih oblik, ki so lahko sivkaste, rumene ali rjavkaste barve in v premeru merijo manj kot centimeter. Velikost in videz bradavic sta odvisna predvsem od virusa, ki je bradavico povzročil, ter od njene lege na telesu. 

Bradavice se lahko pojavijo pri vsaki starosti, najpogostejše pa so pri otrocih. Največkrat nastajajo na prstih rok in celo na kolenih in lasišču. Obstajajo pa tudi tako imenovane filiformne oziroma pecljate bradavice, ki se pojavljajo na obrazu, vekah, vratu in ustnicah ter so običajno tanjše, daljše in manjše od navadnih bradavic.

b dreamstime_xxl_93414118.jpg
Ognjič je pogosto učinkovit pri zdravljenju bradavic.
Dreamstime

Kako se prenašajo?

Pojavu bradavic se težko izognemo, lahko pa zmanjšamo možnost okužbe, če se izogibamo gibanju na površinah, kjer hodi ali se prijema veliko ljudi, ki so oziroma bi lahko bili okuženi s temi virusi, na primer v telovadnicah, fitnesih, bazenih, savnah, ter z uporabo skupnih brisač ali drugih predmetov, ki so bili v stiku z okuženo osebo. Dobro se je izogibati rokovanju z ljudmi, ki imajo bradavice. Previdnost pa ne bo odveč niti doma, kjer moramo biti pozorni na to, da se člani družine ne bi okužili od obolelega. Priporočljiva preventiva proti bradavicam so tudi razkužila za predmete ali kožo. Bradavic nikoli ne praskajte, grizite ali poškodujte, saj s tem širite virus.

Inkubacijska doba od okužbe do pojava bradavice je od dva do štiri mesece, lahko pa traja tudi dlje.

b dreamstime_xxl_38420797.jpg
Pomaga tudi sloj rdeče čebule ali sveže mletega oziroma strtega česna, ki ju nanesete na bradavico ter jo povijete.
Dreamstime

Kako se jih znebimo?

Bradavice lahko izginejo same po sebi, lahko ostanejo na koži še leta, lahko pa najprej izginejo in se nato spet pojavijo. Znano je namreč, da se ne glede na način zdravljenja ponovno pojavi kar tretjina bradavic. Nekaterih bradavic se kljub zdravljenju težko znebimo. To še posebno velja za bolnike s slabšo odpornostjo, pri katerih so bradavice trdovratnejše in jih je težje odstraniti.

Zdravljenje oziroma odstranjevanje bradavic je mehansko, kemično. Odvisno je od lege, vrste, izrazitosti bradavic ter od časa njihovega obstoja, zato jih zdravniki ali dermatologi odstranjujejo na več načinov.

Zelo učinkovito je zamrzovanje s tekočim dušikom, ki uniči z virusom okužene celice in povzroči vnetje, ki še dodatno učinkuje. Gre za nekoliko boleč postopek, ki ga opravi zdravnik. Prednost tovrstnega odstranjevanja je, da ne pušča brazgotin, vendar pa ga je treba ponavljati na tri do štiri tedne, dokler bradavica ne izgine.

Učinkoviti so tudi odstranjevanje z laserjem, odstranjevanje z električnimi iglami in kiretaža.
Bradavice na podplatih se pogosto odstranjujejo s kombinacijo pedikure, zamrzovanja in preparatov, ki vsebujejo kisline, vendar le po predhodno postavljeni diagnozi izbranega zdravnika ali dermatologa.

V lekarni dobite različne izdelke za samozdravljenje bradavic, ki bradavico zamrznejo ali pa jo pomagajo odstraniti s pomočjo kislin, vendar niso tako učinkoviti kot zamrzovanje s tekočim dušikom, ki ga opravi zdravnik. 

Nad bradavice naravno

Najučinkovitejši v boju proti bradavicam sta rastlini krvavi mlečnik in ognjič. Svež mlečnati izloček omenjene rastline nanesite neposredno na bradavico in počakajte, da se posuši. Postopek ponavljajte, dokler bradavica ne izgine.

b dreamstime_xxl_15111418.jpg
Mlečnati izloček rastline nanesite neposredno na bradavico in počakajte, da se posuši.
Dreamstime

Pomaga tudi sloj rdeče čebule ali sveže mletega oziroma strtega česna, ki ju nanesete na bradavico ter jo povijete. Postopek ponavljajte, dokler bradavica ne odpade.

Pozor!

Uporaba izdelkov za samozdravljenje bradavic se odsvetuje bolnikom s sladkorno boleznijo, bolnikom z motnjami v krvnem obtoku ter nosečnicam in otrokom, mlajšim od štirih let. Izdelkov za samozdravljenje tudi ne smete uporabljati na bradavicah, iz katerih izraščajo dlake, na znamenjih, temneje obarvanih predelih kože ali kakršnih koli drugih nenavadnih oblikah na koži. Pred kakršnim koli odstranjevanjem bradavic se posvetujte z osebnim zdravnikom, ki bo postavil ali potrdil diagnozo ter priporočal način odstranjevanja bradavic.

Preberite tudi: Ideje za hujšanje, ki v daljnem svetu mnogim prinašajo želene učinke. Kliknite TUKAJ!