mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Ideje za hujšanje, ki v daljnem svetu mnogim prinašajo želene učinke

J. K., Zarja, 19.06.2018 12:01:50

Ljudje po vsem svetu imamo podobne težave, a lotevamo se jih precej različno. Ženske, ki se želijo znebiti odvečnih kilogramov, to počno na Švedskem malo drugače od Japonk, Italijanke drugače od Turkinj …, uspeva pa pravzaprav vsem. Zakaj ne bi pokukali čez planke in si zase ukradli kakšne dobre ideje, ki v daljnem svetu mnogim prinaša želene učinke.

Delite na:
Ideje za hujšanje, ki v daljnem svetu mnogim prinašajo želene učinke
Revija Zarja

Švedska

Hujšanje z ječmenovim kruhom

Kruh iz ječmenovih zrn? Slišati je nenavadno, a le za nas. Na Švedskem je to povsem običajen kruh. Severno podnebje je ravno pravšnje za pridelovanje ječmena, ki je tam res razširjen. Domačini so lahko tem bolj zadovoljni, saj so raziskave pokazale, da ima visok delež ječmena v prehrani zelo pozitivne učinke. Presnova je boljša, raven sladkorja v krvi uravnovešena, apetit manjši. Največ k temu prispeva betaglukan, ki ga vsebuje to žito. Švedi si torej z vsakim grižljajem ječmenovega kruha delajo veliko uslugo. Ta pri nas ni na voljo v splošni prodaji, a ječmen lahko vključimo v prehrano tudi drugače, denimo v rižoti. Tudi k enolončnicam ga lahko dodamo. Na voljo je v večini trgovin. V bolje založnih bioprodajalnah pa imajo celo ječmenov kruh.

hujsanje_turcija1.jpg

Turčija

Peteršilj za odvajanje vode

Ste v turških restavracijah že opazili, da s peteršiljem ne skoparijo? Ne le da je okusen, koristi tudi lepi postavi. Vsebuje veliko vitamina C, ki pospešuje izločanje shujševalnega hormona v telesu, kalij, ki je prav tako v peteršilju, pa poskrbi, da telo bolje izloča odvečno tekočino. Posnemajmo turško kuharsko posebnost in tudi sami zvišajmo odmerek peteršilja v lastni kuhi. Dodaten učinek: če dodamo jedi več peteršilja, obogatimo okus in lahko zmanjšamo odmerek soli.

hujsanje_mehika1.jpg

Mehika

Hibiskus topi maščobe

Hibiskus ima čudovite cvetove, ki imajo za nas pridih eksotičnosti. Mehičani jih uporabljajo za pripravo čaja, ki pospešeno raztaplja maščobe in celo preprečuje nastajanje novih maščobnih celic. Prav nobene razlike ni, ali ga pijemo hladnega ali toplega. Za pripravo litra čaja vzamemo 4 zvrhane žlice suhih hibiskusovih cvetov. Prelijemo jih z vrelo vodo, pustimo stati 5–10 minut in precedimo.

Maroko

Meta za boljšo prebavo

Povsod v Maroku je običaj, da si po obroku omizje privošči metin čaj. Ne gre le za znano maroško gostoljubje, čaj ima tudi blagodejne učinke. Snovi v meti sproščajo mišičje črevesja in pospešujejo izločanje žolčnih sokov. To olajša prebavo, hkrati pa pride zaradi tega v celice manj maščob. Poskusimo posnemati Maročane in si namesto posladka pripravimo raje metin čaj, ki je prijetno aromatičen in osvežilen. Najboljši je seveda iz svežih listov. Žlico metinih listov prelijemo z 200 ml vroče vode, pokrijemo za 10 minut, nato popijemo z dodatkom limoninega soka.

hujsanje_francija1.jpg

Francija

Gorčica pospešuje presnovo

Kapsaicin ter gorčično olje, grenčini v gorčičnih semenih, slovita kot pospeševalca presnove. Učinek traja kar nekaj ur in glede na izsledke raziskav za kar 25 odstotkov pospeši presnovno aktivnost v telesu. Po zgledu Francozov poskusimo gorčico uporabljati na več načinov, denimo kot namaz na kruh, dodatek h klobasam, v sendvičih. Že žlička dijonske gorčice naredi zaznavno razliko, a tudi druge vrste gorčic učinkujejo podobno. Prednost gorčice je tudi ta, da vsebuje komaj kaj sladkorja. Za vsak slučaj v trgovini pred nakupom na embalaži preverimo seznam sestavin in kupimo tako z najmanj sladkorja.

hujsanje_japonska1.jpg

Japonska

Skrivnost je v – skodelicah

Naj bo riž, juha, meso ali zelenjava – Japonci strežejo jedi vsako posebej v majhnih skodelicah. Ne le da je to lepo videti, na tak način pride vsaka izmed jedi do polnega izraza, tako njena aroma, okus kot barva in tekstura ter še kaj. Kadar jemo, se vsake izmed jedi tudi bolj zavedamo. In kaj ima to opraviti s hujšanjem? Zelo veliko. Raziskava je pokazala, da iz več skodelic pojemo manj, kot če jemo samo iz ene posode. Možgani dobijo podatek, da imamo veliko izbiro jedi, in to jim daje občutek polnosti. Če niste nagnjeni k temu, da bi menjali kuhinjsko posodo in se prilagajali hranjenju iz skodelic, bo dovolj tudi to, če omejite velikost svojih krožnikov na standardnih 24 cm premera. Tudi tako lahko zaužijete manj kalorij.

hujsanje_brazilija1.jpg

Brazilija

Črni fižol dodobra nasiti

Brazilci jedo svojo znano sorto črnega fižola skoraj vsakodnevno. Že vedo, zakaj. Fižol vsebuje veliko vlaknin, ki uravnavajo raven sladkorja v krvi ter jo ohranjajo stabilno,  s tem pa ni napadov hude lakote, ki jo je preprosto treba takoj potešiti s hrano. Telo namreč izloča manj inzulina, imenovanega tudi hormon lakote. Fižol je poleg tega bogat vir beljakovin, zato velja za kakovostno živilo. Brazilski črni fižol je na voljo v bolje založenih trgovinah, tudi bio.

hujsanje_italija1.jpg

Italija

Kratka črna kava

Če pomislimo na italijansko kavo, nam najprej pride na misel kapučino ali late makjato ipd. V resnici pa Italijani najraje pijejo kratko črno kavo, imenovano ekspreso. In še to najpogosteje le zjutraj.  Kava brez dodatka skoraj nima kalorij, zjutraj pa tudi pospeši prebavo. Naslednja skodelica kave je v Italiji na vrsti takoj po obroku. S kavo torej ne le ostajamo budni, marveč tudi skrbimo za lepo postavo. A ne pozabimo – le če je brez dodatkov. 

Preberite tudi: Popoln obrok v eni posodi. Kliknite TUKAJ!