Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kako se izogniti potovalni slabosti?

R. Š., Bodi zdrava, 19.08.2018 14:01:59

Ste tudi vi eden izmed tistih, ki jim je med potovanjem z avtomobilom, avtobusom, vlakom, ladjo ali letalom slabo?

Delite na:
Kako se izogniti potovalni slabosti?
Povzročitelj slabosti je pogosto tudi psihična napetost, na primer strah pred letenjem. Bodi zdrava

Potovalna slabost ali morska bolezen ni neprijetna samo za potnika, temveč lahko zagreni potovanje tudi marsikateremu sopotniku s slabim želodcem. Tako vam lahko pokvari potovanje oziroma počitnice že na samem začetku. Proti tej nadlogi se lahko borite z različnimi sredstvi, pa tudi preverjenimi nasveti.

Trpijo predvsem otroci

Potovalna slabost ali kinetoza je začasna motnja občutka ravnotežja, ki se kaže kot splošno slabo počutje, glavobol, omotica, utrujenost, bledica, hitro in globoko dihanje, zehanje, oblivanje hladnega potu in bruhanje. Pojavlja se predvsem pri otrocih od drugega do dvanajstega leta starosti in je redka med dojenčki in otroci do dveh let. Potovalno slabost pa občutijo tudi nekateri odrasli, ki jim že najmanjše zibanje na ladji ali vožnja z avtomobilom po ovinkih lahko precej zagrenita težko pričakovane počitnice.

Zakaj nam je slabo

Zakaj nam je včasih med vožnjo v avtomobilu, avtobusu, na vlaku, ladji, čolnu ali letalu slabo? Vzrok za potovalno slabost je čezmerno draženje ravnotežnega organa levo–desno, gor–dol in naprej–nazaj. Povzročitelj slabosti pa je pogosto tudi psihična napetost, na primer strah pred letenjem.

Kaj pomaga?

- Tablete

Zelo učinkovita so zdravila proti slabosti, ki so na voljo v lekarnah brez recepta, vendar imajo na žalost tudi nekatere stranske učinke, kot so suha usta in zaspanost. Učinki trajajo nekako 6–8 ur, če je potovanje daljše, pa je treba vzeti še en odmerek zdravila.

Preberite tudi: Športna hoja, več kot le slabost. Kliknite TUKAJ!

- Zapestnica

Obstajajo tudi alternativne rešitve. Ena izmed njih je akupresurna zapestnica. Ta pritiska na točko, ki jo najdemo na zapestju približno tri prste od stika dlani s podlaktjo, s čimer naj bi preprečevala slabost.

- Obliži

Obliži proti slabosti so prepojeni z eteričnimi olji različnih rastlin, ki blažijo neprijeten občutek slabosti in vas pomirijo. Preprosto jih prilepite na oblačilo.

- Ingver

Ingver ima številne pozitivne učinke na telo in počutje. Med drugim dokazano lajša znake potovalne bolezni. V nasprotju z drugimi zdravili proti slabosti pa ga lahko uživa večina ljudi, tudi vozniki in ljudje, ki zaradi nekaterih razlogov ne smejo uživati zdravil proti slabosti. Ingver lahko žvečite ali pa ga uživate v obliki čajev, tablet, bombonov in drugih pripravkov.

potovalna slabost 1.jpg
Potovalna slabost ali kinetoza je začasna motnja občutka ravnotežja.
Bodi zdrava

Bolje preventiva kot kurativa

Potovalno slabost je bolje preprečiti, saj boste pri tem veliko bolj uspešni, kot pa če jo boste poskušali odpraviti, ko bo že prisotna. Zato je bolje, da pred in med potovanjem upoštevate nekaj navodil, ki vam bodo prihranila slabo počutje.

- Če imamo s slabostjo slabe izkušnje že s prejšnjih potovanj, najmanj pol ure pred odhodom vzemite zdravila proti slabosti. Ko se enkrat začneta slabost in bruhanje, je namreč tudi za tableto prepozno.

- Pred odhodom uživajte čim manj sladkarij in tekočine.

- Med potovanjem pomaga grizljanje suhe in slane hrane (na primer grisinov). Žvečilni gumi ni primeren.

- Slabost med vožnjo bo omililo tudi pitje vode z limono in še posebej tople limonade. Če je slabost že močno napredovala, pa vam bo pomagalo grizljanje oliv.

- Med vožnjo ne berite, otrok pa nikar na poskušajte zamotiti z igranjem igric, saj bo to stanje le še poslabšalo. Bolje je, da zaprete oči, tako se boste najlažje umirili. Pomaga tudi počasno in globoko dihanje.

- Med vožnjo je priporočljivo delati postanke vsaj na vsako uro in pol ter se v tem času nadihati svežega zraka. Prezračiti pa je treba tudi avtomobil.

Kako se izogniti slabosti?

V avtu
V avtu sedite spredaj ali, še bolje, vozite.

V avtobusu in na vlaku
Fiksirajte glavo na naslonjalo in uprite pogled naravnost naprej, v smeri potovanja. Opazovanje bežeče pokrajine skozi stranska okna namreč lahko slabost še pospeši.

Na letalu
Najbolje je, če na letalu sedite v bližini kril, saj je tam os vrtenja najmanjša.

Na ladji
Na ladji se ob slabem vremenu zadržujte na palubi, in ne v notranjosti brez oken in vrat. Če je videti kopno, usmerite pogled tja.