stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Kako nam telo sporoča, da smo žejni

Katarina Kecek, 17.09.2019 18:00:00

Prepoznajmo opozorila. V našem telesu je za približno 60 do 70 odstotkov telesne teže vode. Ta življenjsko pomembna tekočina sestavlja večino človeškega telesa, zato je pomembno, da jo ohranjamo v pravem ravnovesju. Pri otrocih je delež vode v telesu večji, s starostjo pa se količina vode v našem organizmu zmanjšuje. Lahko bi rekli, da je naše telo nekakšna vreča iz kože, v kateri nenehno potekajo življenjski procesi v celični ali zunajcelični vodi. Ne glede na to, kaj počnemo, tudi recimo med spanjem, naše telo izloča vodo skozi črevo, ledvice, kožo in skozi pljuča pri vlaženju zraka, ki ga dihamo.

Delite na:
Kako nam telo sporoča, da smo žejni
Poskrbimo za zadosten vnos vode. dreamstime

Še več vode iz telesa izločamo, kadar je vroče, ob telesni obremenitvi, driski, bruhanju in nekaterih drugih bolezenskih stanjih.

Ko je količina vode, ki jo naše telo izgubi, večja od vnesene, lahko govorimo o dehidraciji. Najpogostejši simptomi dehidracije so temnejši urin, suha usta, glavobol, zaprtje, nespečnost in zmedenost. Zanimivo je, da otroci in starostniki nimajo tako močnega občutka za žejo, zato so še posebno ogroženi in jih je treba nenehno spodbujati k zavestnemu uživanju zadostnih količin vode čez dan. Prav tako stanja, kot je nosečnost ali dojenje, povečujejo potrebo po tekočini, več pa bi morali piti tudi tisti, ki imajo ledvične kamne ali katero izmed okužb sečil.

dreamstime_m_122519525.jpg
Dovolj tekočine je temelj za zdravo telo.
dreamstime

Liter in pol vode na dan
Človek dnevno v povprečju izloči približno 2,5 litra vode, ki jo je seveda treba nadomestiti. Priporočen vnos tekočine pri odraslem je 1,5 litra z vodo in dodatni liter vode, ki jo dobimo s hrano (juha, sadje, zelenjava), je pa res, da smo si različni in se ta zahteva, sicer za malenkost, pa vendarle, razlikuje od človeka do človeka. Čeprav danes v trgovini lahko kupimo na stotine različnih pijač, je še vedno najbolj zaželeno in najbolj zdravo, da pijemo le navadno negazirano vodo. Z vsemi drugimi nadomestki si delamo škodo in poškodujemo lastni organizem. Imamo samo eno telo in do njega bi se morali tudi obnašati tako. Ker popravnega izpita ne bomo imeli.

Kako vemo, da ima naše telo dovolj vode?

Najbolj preprosto, da ugotovimo, ali smo popili dovolj tekočine, je pogledati barvo urina. Če je skoraj brezbarven ali zelo svetlo rumen, ima naše telo dovolj tekočine in je zadovoljno. Če je naš urin zelo rumen, pomeni, da je v njem skoncentriranih preveč odpadnih snovi. Ko je naše telo dovolj hidrirano, odpadne snovi sproti odhajajo iz našega telesa, ko premalo pijemo, pa vse skupaj zastaja v telesu. Uživanje zadostne količine vode pomaga tudi pri rednem izločanju blata, ker ga naredi mehkejšega, to pa mu olajša prehod skozi črevo.

dreamstime_m_156805851.jpg
Suha koža je eno od znamenj dehidracije.
dreamstime

Suha usta 

Ko začutimo, da smo žejni in da imamo suha usta, je to že alarm, ki ga pošilja telo. Žeja se kaže v suhosti ustnic, jezika in ustne votline, vendar je pomembno vedeti: ko začutimo žejo, takrat je naše telo že dehidrirano. S sabo vedno nosite steklenico vode, piti je treba tudi, kadar nismo žejni. 

Suha koža   

Tako kot suha usta je tudi suha in razdražena koža opozorilo, da je naše telo popolnoma dehidrirano. Poleg tega premajhen vnos tekočine v naše telo preprečuje znojenje in sproščanje toksinov, kar lahko privede tudi do resnih zdravstvenih težav. Če ne moremo piti le vode, lahko v kozarec dodamo malo limonovega soka.

Boleči sklepi   

Vam telovadba, skoki ali morda celo hoja povzročajo bolečine v sklepih? Tudi to je eno od znamenj, da vaše telo trpi zaradi pomanjkanja vode, saj naši hrustančni in hrbtni diski vsebujejo kar 80 odstotkov vode.

Glavobol

Telo ves čas odvaja vodo, z njo iz našega telesa odteka tudi polno osnovnih soli, kot sta kalij in natrij. Izguba pomembnih soli pa v našem telesu spremeni kemijsko sestavo krvi. Naši možgani so super občutljivi za vse spremembe, ki se dogajajo v našem telesu, ta občutljivost pa ima tudi takšne posledice, da nas začne boleti glava. Z večjo izgubo vode se naši glavoboli le še povečujejo, saj v naše možgane priteka oslabljena kri z veliko manj kisika.

Kronična utrujenost

Ko naše telo ne dobi zadostne količine vode, je telo ne more pravilno razporediti. Če ste večkrat utrujeni in zaspani, je to lahko tudi zaradi tega, ker premalo pijete. Bodite pozorni ali pa si beležite, koliko kozarcev vode spijete čez dan. Lahko si na primer na telefonu naložite aplikacijo, ki vas bo opozarjala na to, da je čas za kupico vode.

Pogosti napadi lakote  

Veliko ljudi žejo zamenjujejo za lakoto. Dehidracija zmede naše možgane, zato ti telesu pošiljajo signale, da smo lačni, namesto žejni. Poleg tega dehidracija vpliva na upočasnitev našega metabolizma, kar posledično lahko vpliva na povečanje telesne teže. Prav tako je zadostno pitje tekočine priporočljivo pri načrtovani izgubi telesne teže, ker nam daje občutek sitosti.

Prebavne težave 

Imate težave s prebavo? Ste večkrat zaprti? Če ne gre za neka bolezenska stanja, je tudi pri teh težavah pomanjkanje vode najpogostejši razlog. Voda vlaži naš prebavni sistem in ustrezne količine vode preprečujejo težave s črevesjem, pa tudi zaprtje. Začnite in končajte dan s kozarcem vode. Telo vam bo hvaležno.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 37, 6. 9. 2019