Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Boleča preobrazba

Marjana Vovk, 16.09.2019 14:00:00

V kinematografe prihaja Koža, biografska drama o nekdanjem obritoglavcu.

Delite na:
Boleča preobrazba
Jamie Bell kot obritoglavec Bryon Widner Karantanija Cinemas

Film Koža (Skin) spremlja preobrazbo nekdanjega obritoglavca Bryona Widnerja, ki ga je odlično upodobil igralec Jamie Bell. Dramo je režiral in zanjo napisal scenarij z oskarjem nagrajeni izraelski režiser Guy Nattiv.

Brezskrbni mladenič Bryon Widner, ki so ga vzgojili rasistični obritoglavci (skinheadi) in je bil zloglasen med belimi supremacisti, se odloči, da obrne hrbet sovraštvu in nasilju ter tako spremeni svoje življenje – seveda zaradi ženske, ki jo ljubi. Gre za neverjetno resnično zgodbo človeka, ki je več kot leto dni na obrazu in telesu prenašal boleče operacije, da je z njimi odstranil tetovaže, ki so ga povezovale z njegovo grozovito preteklostjo.

koza3.jpg
Nasilni Byron je bil v svojih krogih znan tudi pod vzdevkom Pitbull.
Karantanija Cinemas

Novo življenje obritoglavca

Američan Bryon je že pri 14 letih postal aktiven član skinheadov, 16 let je deloval v različnih nasilnih rasističnih organizacijah, tudi sam je bil eden od ustanoviteljev elitne belske skupine Vinlanders Social Club, ki je bila znana po grozovitem nasilju. Byron se je znašel tudi na FBI-jevem seznamu najbolj iskanih belih »supremacistov«. Od glave do peta je bil pokrit z rasističnimi tetovažami, ki jih je pridobil z zločini iz sovraštva, živel je uničujoče življenje brez vrnitve.

A vse se je spremenilo, ko je spoznal Julie Larsen, mater samohranilko s tremi hčerkami iz prejšnjih razmerij. Poročila sta se in dobila sina, kar je v Byronu vzbudilo očetovsko odgovornost, ki mu je narekovala, da zapusti gibanje. Nasilnim organizacijam obrne hrbet, a medtem ko poskuša obrniti nov, pošten list v svojem življenju, še leta in leta prejema smrtne grožnje starih članov družbe, ki ga tudi nadlegujejo.

A da bi lahko zaživel normalno življenje, mora najprej odstraniti svoje grozljive tetovaže. S pomočjo FBI, neprofitne organizacije SPLC in anonimnih donatorjev prestane 25 težkih in izjemno bolečih operacij za odstranjevanje tetovaž, v zameno za pomoč pa oblastem pomaga pri identifikaciji obritoglavcev in dokazovanju njihovih zločinov, kar na koncu vodi v aretacijo in obsodbo njegove nekdanje družbe.

koza2.jpg
Ko Byron spozna Julie (Danielle Macdonald) in njene tri hčerke, se odloči, da bo zapustil obritoglavce in zaživel normalno življenje.
Karantanija Cinemas

Nesojeni baletnik

Glavno vlogo igra 33-letni Jamie Bell, ki smo ga nazadnje lahko gledali v glasbenem filmu Rocketman, v katerem je igral Bernieja Taupina, najljubšega tekstopisca Eltona Johna. Zaigral je še v filmih Svinjarija, Fantastični štirje, Samomorilec, King Kong, Skakač in Zastave naših očetov, zaslovel pa je že s svojo prvo vlogo v filmu Billy Elliot, glasbeni drami o fantku, ki najbolj na svetu želi postati profesionalni baletnik – za to naslovno vlogo si je prislužil bafto za najboljšega glavnega igralca. Vlogo je dobil tudi zato, ker je tudi v resnici rad plesal balet – ta ples se mu je prikupil, ko je sestro spremljal na ure baleta. Britanec se pravkar pripravlja na snemanje drame The Chain (Veriga), nato pa ga čaka nadaljevanje Tintinovih dogodivščin, kjer posoja glas naslovnemu junaku.

Jamie je bil pred leti poročen z igralko Evan Rachel Wood, s katero ima šestetnega sina, zdaj pa je že dve leti poročen z igralko Kate Mara (srečala sta se na snemanju Fantastičnih štirih), s katero sta letos dobila hčerkico.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 36, 5. 9. 2019