stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Imajo slavo, lepoto in denar, nimajo pa zdravja

T. J., Bodi zdrava, 18.12.2018 14:01:07

Niti zvezdnikom bolezni ne prizanašajo.

Delite na:
Imajo slavo, lepoto in denar, nimajo pa zdravja
Kim Kardashian Profimedia

Življenja zvezdnikov se močno razlikujejo od življenj navadnih smrtnikov. Na prvi pogled se zdi, da so neprimerno bolj brezskrbna in lepša, kar je morda res, saj so finančno preskrbljeni. No, vsekakor pa imajo slavni in običajni ljudje vsaj eno skupno točko – nihče ni varen pred boleznimi. Predstavljamo vam zvezdnike, ki so javno spregovorili o svojih zdravstvenih težavah in s tem morda vsaj malo pomagali drugim, ki se spopadajo z istimi zdravstvenimi težavami.

Lady Gaga

Lani je Lady Gaga razkrila, da boleha za fibromialgijo, katere ključni in najpogostejši simptom so bolečine v mišicah. Glasbenica in igralka je že leta 2013 javno spregovorila o hudih bolečinah, ki jih je čutila po vsem telesu, a takrat še ni poznala vzroka zanje. »Rada bi pomagala pri ozaveščanju in povezala ljudi, ki imajo fibromialgijo. Lahko si izmenjavamo izkušnje o tem, kaj nas boli in kaj pomaga, in tako pomagamo drug drugemu,« je 32-letna zvezdnica napisala na Twitterju. Ljudi, ki imajo fibromialgijo, pestijo nespečnost, bolečine v mišicah, izčrpanost, izguba spomina in pomanjkanje zbranosti. To bolezen ima skoraj štiri odstotke svetovne populacije.

Marilyn Monroe

Že od nekdaj se pojavljajo številna ugibanja glede Marilyn Monroe, in eno od njih je povezano tudi z njenim zdravstvenim stanjem. Nekateri namreč trdijo, da je bila njena neverjetna »plesna hoja« posledica prirojene napake – eno nogo naj bi imela krajšo od druge. V želji, da bi to napako prikrila, je legendarna igralka, model in pevka med hojo zelo opazno premikala boke. Drugi pa so prepričani, da je svojo hibo prikrivala tako, da je skrajšala eno od pet na svojih salonarjih. Žal so Marilyn pestile tudi psihične težave, bojevala se je namreč z bipolarno motnjo, ki je povzročala nespečnost ter obdobja evforije in jeze. Njeno psihološko stanje je imelo negativen vpliv na njeno delo, predvsem na prizoriščih snemanj.

Svoje vrstice si je le s težavo zapomnila
Marilyn Monroe
Profimedia

Kim Kardashian

Kim Kardashian je srečnica, ki celo med spanjem služi na milijone dolarjev, poleg tega pa je že vse življenje vajena dobivati izbrana in dragocena darila. Najlepše darilo, ki ga je dobila lani za božič, pa nima materialne vrednosti. In kakšno je to darilo? Skorajšnja zmaga v bitki s psoriazo oziroma luskavico, s katero se spopada že dolga leta. »O, moj bog, luskavica je skoraj izginila! Dobila sem najlepše božično darilo,« je resničnostna zvezdnica in podjetnica napisala na svojem profilu na Instagramu. Kim se zaradi bolezni že dolgo strogo drži posebne diete, redno vlaži kožo s kortizonskim mazilom, v stresnih obdobjih pa se mora podvreči zdravilni kuri z injekcijami.

4-norman-reedus-jpg.jpeg
Norman Reedus
Profimedia

Norman Reedus

Zvezdnik priljubljene serije Živi mrtveci je po prometni nesreči, ki jo je doživel leta 2005, ko se je v Nemčiji tovornjak zaletel v njegov avto, izgubil levo oko. Ker so bile kosti na levem delu igralčevega obraza povsem zdrobljene, so mu med operacijo vstavili štiri kovinske vijake, del leve očesne votline pa so morali nadomestiti s titansko ploščico.

5-bella-hadid-jpg.jpeg
Bellla Hadid
Profimedia

Bella Hadid

Manekenki so leta 2012, ko je bila stara komaj petnajst let, diagnosticirali lymsko boreliozo, ki ji po domače pravimo borelija. Tudi njena mama Yolanda in mlajši brat Anwar bolehata za isto boleznijo, ki jo povzroča ugriz klopa. Simptomi bolezni so glavoboli, bolečine v mišicah, slabotnost, povišana telesna temperatura in utrujenost. Lymska borelioza lahko povzroči tudi paralizo, nespečnost in depresijo. Bella, ki zaradi bolezni redno jemlje antibiotike, mora zaradi slabega zdravstvenega stanja večkrat preložiti ali celo odpovedati snemanja in fotografiranje.

6-lil-wayne-jpg.jpeg
Lil Wayn
Profimedia

Lil Wayne

Sloviti raper na kariernem področju žanje številne uspehe, čeprav ima epilepsijo. Zvezdnik, ki pravi, da ga je mama naučila nadzorovati bolezen, je lani doživel kar tri napade in pristal v bolnišnici. »Napade sem imel že prej, a tokrat je bil res hud. Lahko bi celo umrl, zato sem moral poklicati reševalce. Napadi niso naključni, temveč so posledica nenehnega stresa, izčrpanosti in pomanjkanja počitka,« je v nekem intervjuju pojasnil 36-letnik.

7-selena-gomez-jpg.jpeg
Selena Gomez
Profimedia

Selena Gomez

Pevki in igralki so leta 2015 diagnosticirali lupus. Gre za avtoimunsko bolezen vezivnega tkiva, ki lahko prizadene celice, tkiva in organe. Najpogostejši znaki bolezni so izpuščaji na obrazu in vratu, izčrpanost in bolečine v sklepih. Selena je razkrila, da ima zaradi bolezni redne panične napade. Ker se je odločila, da jo bo zdravila s kemoterapijo, je morala celo odpovedati nekaj koncertov. Po zdravljenju s kemoterapijo se je njeno zdravstveno stanje sicer izboljšalo, a je prišlo do zapletov, zaradi katerih so ji morali presaditi ledvico. To ji je lani darovala njena prijateljica, igralka Francia Raisa.

Charlie Sheen
Charlie Sheen
Profimedia

Charlie Sheen

Novembra leta 2015 je težavni igralec javno razkril, da je okužen z virusom HIV. »Težko je napisati te tri črke. To je trenutek, ki ti spremeni življenje,« je dejal. Virus HIV napada celice imunskega sistema, zato so okuženi ljudje manj odporni ter se posledično težje spopadajo z okužbami in boleznimi. Danes na srečo že obstajajo zdravila, ki bolnikom omogočajo, da živijo normalno, zdravo življenje. Tudi zaradi tega Charlie ostaja optimističen. Prepričan je, da virus HIV ni prekletstvo, temveč nova priložnost in izziv. Po njegovem je to priložnost, da pomagaš drugim in postaneš boljši človek.

9-sia-jpg.jpeg
Sia
Profimedia

Sia

Avstralska glasbenica nerada govori o sebi in svojem zasebnem življenju, ki je pravzaprav stalna bitka. Potem ko se je na začetku glasbene kariere preselila v London, se je morala spopasti s hudo tragedijo, saj je njen fant izgubil življenje v prometni nesreči. Kmalu zatem je postala odvisna od mamil in alkohola, za piko na i pa so ji diagnosticirali bazedovko oziroma Gravesovo bolezen. Gre za avtoimunsko bolezen ščitnice, katere znaki so med drugim apatičnost, driska, hujšanje, nespečnost, nemir in razdražljivost. Leta 2010 je morala zaradi šibkega zdravja odpovedati več koncertov.

10-jack-osbourne-jpg.jpeg
Jack Osbourne
Profimedia

Jack Osbourne

Sin neumornega rockerja Ozzyja Osbourna in njegove žene Sharon je razkril, da so mu leta 2012, ko je izgubil šestdeset odstotkov vida na desno oko, diagnosticirali multiplo sklerozo. To je kronična avtoimunska vnetna bolezen, ki prizadene osrednji živčni sistem. Jack je že ustanovil dobrodelno fundacijo, s katero poskuša pomagati tistim, ki se spopadajo s to boleznijo. Prepričan je, da multipla skleroza ni smrtna obsodba.

bolezen dreamstime_xxl_81355080.jpg
Gigi Hadid
Dreamstime

Gigi Hadid

Manekenka boleha za avtoimunsko boleznijo ščitnice, znano kot Hashimotov tiroiditis. Gre za eno izmed najpogostejših bolezni, ki povzročajo hipotiroidizem oziroma zmanjšano funkcijo ščitnice. Gigi je zaradi bolezni v zadnjih nekaj letih precej shujšala, tisti nesramneži, ki jim lepotica ni pri srcu, pa so bili prepričani, da je hujšanje posledica anoreksije in odvisnosti od mamil. »V zadnjih letih so me ustrezno zdravili, da bi omilili simptome, kot so popolna izčrpanost, težave s prebavo in nezmožnost telesa, da ohranja toploto. Ne bom pa več razlagala, zakaj je moje telo takšno, kakršno je. Tudi vsem tistim z določenim tipom telesa, ki ne ustreza 'lepotnim pričakovanjem' drugih, tega ni treba početi,« je jezna zvezdnica napisala na svojem profilu na Twitterju.

bolezen dreamstime_xxl_101988031.jpg
Gerard Butler
Dreamstime

Gerard Butler

Škotski igralec in filmski producent je pri desetih letih prestal operacijo, s katero so mu popravili štrleča ušesa, ki pa mu še danes predstavljajo težavo, a v drugačnem smislu. Na desno uho namreč slabše sliši, poleg tega pa ga pesti še tinitus oziroma šumenje v obeh ušesih. Gerard pravi, da se prav težavam s sluhom lahko zahvali za svoj sloviti »ukrivljeni« nasmešek, ki je postal njegov zaščitni znak: »Poznam še nekaj drugih ljudi z 'ukrivljenimi' nasmeški, ki prav tako slabše slišijo na eno uho. Ko sem bil mlajši, sem bil videti, kot bi me zadela kap.«

bolezen dreamstime_xxl_90652103.jpg
Cher
Dreamstime

Cher

Legendarni pevki in igralki so že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja diagnosticirali virus Epstein-Barr, humani herpesvirus, ki pogosto pripelje do nastanka različnih vrst raka. Bolezen spremljajo kronična utrujenost, depresija in infekcijska mononukleoza. Cher se z boleznijo torej bojuje že dolga leta, a kljub temu nadaljuje s trdim delom. Je pa res, da je morala prav zaradi bolezni leta 2014 odpovedati kar trideset koncertov v okviru turneje Dressed to Kill.

Sarah Michelle Gellar

Igralka, najbolj znana po vlogi Buffy Summers v seriji Buffy – Izganjalka vampirjev, ima hudo obliko skolioze. Skolioza je nefiziološka ukrivljenost hrbtenice zaradi mišičnih ali kostnih okvar. Sarah Michelle je prepričana, da se je bolezen razvila v njenem otroštvu, ko je nahrbtnik ves čas nosila na eni rami. Toda svetlolaska se nikoli ni predala in njeno zdravstveno stanje se je s telovadbo in pilatesom izboljšalo. Igralka, filmska producentka in poslovna ženska rada poudarja, da kljub resni težavi obožuje svoje telo, poleg tega pa na raznih podelitvah nagrad in drugih javnih prireditvah pogosto nosi obleke z razgaljenim hrbtom.

Objavljeno v v reviji Bodi zdrava št. 11, 12. 11. 2018.