stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Bo gripa letos milejša?

Milka Krapež, Zarja, 19.11.2018 14:01:25

Sezona gripe se ni še niti začela, a so čakalnice v ambulantah družinske medicine že polne ljudi, ki kihajo, kašljajo in se na splošno zelo slabo počutijo. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) sicer pravi, da gripe pri nas (in v sosednjih državah) še ni, se pa povečuje število bolnikov s prehladnimi obolenji.

Delite na:
Bo gripa letos milejša?
Strokovnjaki opozarjajo, da je gripa zelo nepredvidljiva. Revija Zarja

Slika iz Avstralije, po kateri vsako leto napovedujejo resnost in obseg širjenja gripe in drugih viroz, tokrat ni skrb vzbujajoča. Primerjava s prejšnjim letom, ko je tudi v Avstraliji zbolelo ogromno ljudi, kaže, da bo letos bolezni veliko manj. Avstralski strokovnjaki in tisti iz uradov Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) pojasnjujejo, da sta vzroka dva: prvi je, da je lani prevladoval sev gripe A H3N2, ki človekov organizem napade dosti agresivneje kot pa virus H1N1, ki prevladuje letos. Prevladoval je tudi v Avstraliji. H3N2 dostikrat povzroči zaplete, kar posebno velja za bolj občutljive (starejši od 65 let, kronični bolniki, majhni otroci, nosečnice). Drugi vzrok za veliko več bolnih lani pa je bil, da je cepivo slabo učinkovalo, ker ni vsebovalo antigenov za omenjeni virus. Tako so tudi tisti, ki so se cepili, zboleli.

Preberite tudi: Biti mlada mama ni nujno slabo.

Avstralci poročajo, da so okuženi bolniki največkrat tožili zaradi vročine (vendar ne izrazito visoke) in kašljanja. Tudi na tej celini so namreč prevladovali rinovirusi, tako kot je to zdaj pri nas. Z NIJZ so nam sporočili tudi, da so konec oktobra zabeležili samo en, osamljen primer okuženega z virusom gripe.

Ne glede na pomirjujoče vesti z južne poloble, kamor spadata Avstralija in Nova Zelandija (kjer je zima takrat, ko je pri nas poletje), strokovnjaki opozarjajo, da je gripa zelo nepredvidljiva. Zato jo tudi po vsem svetu tako dosledno spremljajo. Vedno obstaja nevarnost, da se bo virus spremenil, mutiral. Pred tem ni zavarovan nihče. Ljudje z dobro delujočim imunskim sistemom so le v manjši nevarnosti, da nastanejo zapleti. Tisti, ki imajo oslabljen obrambni mehanizem, pa so v nevarnosti, da hudo zbolijo. Pandemijo vedno povzroči povsem nov, spremenjen virus. Zaradi tega je SZO že pred 65 leti začela razvijati nadzorni sistem, ki je vpeljan po vsem svetu. Če bi se virus spremenil, lahko pohitijo s sestavo novega cepiva, ki bi preprečilo najhujše.

Sestava letošnjega cepiva

Spomladi letos so strokovnjaki glede na dogajanje na južnem delu poloble sestavili cepivo proti gripi, ki vsebuje štiri antigene za viruse tipa A H1N1, A H3N2 ter B Singapur (Victoria) in B Phuket (Jamagata). Cepljenje se je začelo prvega oktobra. Priporočajo ga vsem bolj ogroženim, se pravi zdravstvenim delavcem (in njihovim družinskim članom), kroničnim bolnikom (in njihovim družinskim članom), ljudem z oslabljenim imunskim sistemom (in njihovim družinskim članom) ter vsem drugim, ki se hočejo zavarovati pred boleznijo.

Kaj povzroča virus gripe A H1N1

Znaki okužbe so kihanje, kašljanje, smrkanje (tako se virus tudi širi), vročina, boleče in vneto grlo, zamašen nos in izcedek iz nosu, včasih bolečine v mišicah in sklepih, glavobol, mrzlica, utrujenost. Lahko pa se tudi zaplete in nastanejo okužba pljuč (pljučnica) in težave pri dihanju. Pri bolnikih s sladkorno boleznijo ali astmo se lahko stanje poslabša. V večji nevarnosti so tudi ljudje z izrazito povečano telesno težo. Če bolnik čuti težave pri dihanju (kratka sapa), če močno bruha, čuti bolečine v trebuhu ali ob strani telesa, je omotičen in zmeden, mora takoj na urgenco!

Lahko cepivo kupite sami?

Na sosednjem Hrvaškem so mediji poročali, da lahko ljudje cepivo proti gripi kupijo v tamkajšnjih lekarnah. Verjetno (tega podatka sicer nismo zasledili, zato ugibamo) naj bi ga potem odnesli k svojemu zdravniku, ki bi jim ga vbrizgal. Pri nas to ni mogoče. Po naši zakonodaji se lahko ljudje cepijo le pri za to pooblaščenih osebah, kot so družinski zdravniki in zdravniki v ustreznih ustanovah, kot je, na primer, Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Novo zdravilo proti virusom

Ameriški urad za hrano in zdravila (FDA) je konec oktobra odobril novo zdravilo proti virozam z generičnim imenom baloxavir marboxil (ime izdelka je Xofluza). Imetnik dovoljenja za promet s tem zdravilom Genetech je odobritev pričakoval šele decembra, vendar je FDA očitno z njim pohitel. Verjetno zato, da bi še ujeli sezono gripe in z novim zdravilom poskusili pomagati bolnikom. Zdravilo je skoraj v vsem (tudi glede učinkovitosti, kakor kažejo raziskave) podobno oseltamiviru (tamiflu). Bolnik ga mora vzeti (samo en odmerek) v 48 urah po začetku znakov bolezni. Dobi ga lahko le na zdravniški recept. Zdravilo bo pomagalo tako, da bo bolezen potekala v milejši obliki in krajši čas. V Evropi novo zdravilo še ni registrirano. Pri nas je mogoče dobiti (če vam ga predpiše zdravnik) oseltamivir, ki ima podoben učinek. Tudi zanj velja, da ga je treba vzeti v 48 urah po začetku znakov bolezni.

Nekaj nasvetov za zaščito pred okužbo

Uporabljajte razkužilo. Izberite tako, ki ima vsaj 60 odstotkov alkohola, ker vam taka koncentracija zagotavlja, da bodo mikrobi uničeni. Vendar ni treba pretiravati. Dovolj bo uporaba razkužila enkrat ali dvakrat na dan.

gripa2.jpg
Umivanje rok lahko prepreči okužbo.
Revija Zarja

Vsem dobro znano umivanje rok lahko prepreči okužbo. To je posebno pomembno po uporabi sanitarij in pred obrokom. Vendar je treba to narediti temeljito, z uporabo mila. Raziskave kažejo, da si samo pet odstotkov ljudi roke umije dovolj temeljito.

Nikar ne uporabljajte sušilnikov za roke. Ti namreč širijo veliko več mikrobov (po nekaterih podatkih celo za 1300-krat več) kakor papirnate brisače. Če jih ni, si roke posušite kar na zraku.

Gumbov za dvigalo se dotikajte samo z zaščitenimi rokami, čeznje potegnite rokav, ali to storite s komolcem. Posebno gumbov v pritličju se dotikajo vsi in s tem se nevarnost za okužbo poveča.

Izognite se rokovanju ali objemanju ljudi, ki so videti bolni. Saj ni treba, da človeka užalite, razložite, da pač skrbite za svoje zdravje in s tem tudi za zdravje svojih družinskih članov.

Ne dotikajte se obraza! Na rokah so morda mikrobi, ki imajo ob dotiku oči, nosa ali ust lahek dostop v telo skozi sluznico.

Če hodite v telovadnico, pošteno obrišite orodje pred uporabo!

Na letalu obvezno nosite masko, ki prekriva usta in nos.

Pri nas rinovirus

Ta hip pri nas še vedno prevladuje »le« rinovirus, ki je skoraj vsako leto najpogostejši in je tudi povzročitelj navadnega prehlada. Obstajajo tri vrste rinovirusov in v njihovem okviru 160 različnih tipov. Večina jih napade človeka, redkeje tudi kakšno žival. Drugi najpogostejši je virus parainfluence (HPIV), skupina štirih tipov teh virusov, ki prav tako večinoma napadejo človeka in tudi kakšno žival. Tipa 1 in 2 sta glavni vzrok za krup, vnetje žrelnice in sapnika ter bronhijev. Tip 3 lahko ob hujšem zapletu povzroči bronhiolitis in pljučnico. Tip 4 je najredkejši, bolezen poteka v milejši obliki. Razmnožujejo se lahko samo, če jim uspe prodreti v celico. Ta virus je kriv za približno tretjino okužb spodnjih dihal, predvsem pri otrocih, vendar lahko napade tudi zgornje dihalne poti. Največ resnejših oblik bolezni zaradi okužbe s HPIV prizadene majhne otroke, dojenčke in mlajše od dveh oziroma treh let, pri katerih se v četrtini primerov razvije klinično resnejša bolezen. Inkubacijska doba (čas od okužbe do prvih znakov bolezni) je dan do sedem dni. Posebno v nevarnosti so ljudje z oslabljenim imunskim sistemom, pri katerih lahko okužba povzroči pljučnico. Večinoma pa bolezen poteka z znanimi nevšečnostmi nekaj dni, največ en teden pod pogojem, da bolnik počiva, popije veliko tekočine in ne hodi naokrog. Raziskave so pokazale, da ima 75 odstotkov otrok, starejših od pet let, že razvita protitelesa za ta virus. 

Kako se bolezni izogniti?

Kdor se hoče bolezni izogniti, to lahko stori na preprost način: da se cepi proti gripi. Celjenje pri nas poteka že od prvega oktobra naprej, stane pa 14 evrov. Poleg tega je dobra preventiva tudi znan star recept: zdrava hrana (pojejte veliko surovega kislega zelja, na primer!), gibanje na svežem zraku, izogibanje natrpanim prostorom in splošna krepitev imunskega sistema. Pri tem so učinkoviti nekateri preparati na osnovi čebeljih izdelkov, predvsem pa zdravila iz ameriškega slamnika, ki bolezen preprečujejo; če pa vseeno zbolite, jo omilijo in skrajšajo.

Objavljeno v reviji Zarja št. 46, 13. 11. 2018.